Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Bornova Belediyesi Şubat Ayı olağan meclisi Başkan Mustafa İduğ idaresinde gerçekleşti. Bornova Belediyesi’nin ocak ayı faaliyetleri video sunumla meclis üyelerine anlatıldı.  

BAŞKAN İDUĞ: “KÜLTÜR ADASI PROJESİNE DAHİL OLACAĞIZ” 

AK parti Meclis Üyesi Cesim Çelik, Başkan Mustafa İduğ’a İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bornova Belediyesi arasında Kültür Adası işbirliği protokolünün imzalanmasına yönelik gündem maddesine ilişkin Bornova Belediyesi tarafından bir yer tahsisi yapılıp yapılmadığını sordu. Soruyu yanıtlayan Başkan İduğ, “Evet Kültür Adası projesi için İzmir Büyükşehir Belediyemiz bir proje hazırlatıp bizi davet ettiler, bizde projeyi gezdik ve doğru bulduk henüz bir protokol imzalamadık ama imzalayacağız. Biz de Kültür adası projesine dahil olacağız. Zaten komisyona gelme sebebi bu. Bir yer tahsisimiz yok olursa da meclisin onayı olmadan vermeyiz” dedi.   

LGBTİ TARTIŞMASI 

AK Parti Meclis Üyesi Sait Tatlı, Bornova Belediyesi ile Turuncu Derneği arasında yapılan “Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddetin Önlenmesi” işbirliği protokolüne tepki gösterdi. Söz konusu derneğin LGBTİ faaliyetlerinin yürütüldüğünü savunan Tatlı, “Turuncu dernek LGBTİ… Böyle bir derneğin varlığından bahsediliyor. Ben tam bilmiyorum eksiklerim varsa tamamlasınlar. Burada Lezbiyen, GAY, biseksüel, transeksüel faaliyet yürüten bir dernek var” çıkışında bulundu.  

“BİLİYORMUŞSUNUZ SAİT BEY” 

Başkan İduğ ise, “Baya biliyormuşsunuz Sait Bey” yanıtını verdi.  

TATLI: “YAHYA BEY KATILACAK MISINIZ?” 

Sözlerine devam eden AK Partili Tatlı, “Bu dernekle hangi şiddet için işbirliği yapılmaktadır? Biz kişilerin tercihleriyle ilgilenmiyoruz, kendi içinde ne yaşarsa yaşasın ama burada belediyemize başvuran vatandaşlarımıza gayri ahlaki dermekten eğitim alıyoruz. Ben merak ediyorum meclis üyelerimizin bu derneğin bu faaliyetleri olduğundan haberi var mıydı? Biz karar alacağız, uygulayacak olan bürokrat katılacak olan vatandaştır. Yahya Bey mesela siz katılacak mısınız” diye sordu. 

YILDIZ, “KATILINCA TECAVÜZ MÜ EDECEKLER?” 

Tatlı’nın sorusunu yanıtlayan Yahya Yıldız, Tatlı’ya sert tepki göstererek, “Katılınca tecavüz mü edecekler” diye sordu.  

TATLI, “LEZBİYEN, GAY FAALİYETLERİ GAYRİ AHLAKİ” 

Başkan Mustafa İduğ’un “Kendi aranızda tartışmayın” uyarısı üzerine konuşmasına devam eden AK Partili Tatlı, “Lezbiyen, gay faaliyetleri gayri ahlaki değil mi, Kişi kendi içinde ne yaşıyorsa yaşasın ama bunu personele, kurs alacak vatandaşlara dayatmaya karşıyız. Aynı zamanda böyle bir faaliyetin hem aile kavramının yok edilmesi aleni olarak sıradanlaştırılmasına belediyemizin eğitim adı altında kendi düşüncelerine alet edilmesine izin vermeyeceğiz. Personelimiz bu eğitimlerden sonra bunu ailelerine açıklayabilecekler mi? Bireysel olarak yaptıkları bizi ilgilendirmiyor. Biz dini kurallar olarak bakıyoruz. Bu faaliyetler ne zaman alenileştirildiyse toplumların başına büyük afetler gelmiştir. Allah Lut Kavmini neden yok etti, araştırsınlar. Kim kendi içinde ne yapıyorsa yapsın ama bunu normalleştirmelerine biz karşıyız” diye konuştu.  

İDUĞ, “BU STK SADECE LGBTİ İÇİN KURULMAMIŞ” 

Başkan İduğ, “Turuncu Derneği, toplumdaki ayrımcılığa uğrayan tün bireylerin sosyo ekonomik gelişimini sağlama hedefiyle kurulmuş. Sadece fiziksel şiddet değil, ayrımcılığa karşı olarak faaliyet yürütmektedir. Bu STK bir tek LGBTİ için kurulmamış. Şiddet sadece fiziksel değil. Şiddetin boyutları var, hal böyleyken bu kurumların çalışmaları desteklenmeli. Tabi ki size katıldığım noktalar var, savunduklarınız Müslümanlıkta çok değerli ancak global olarak baktığınızda ilerleyen bir Türkiye’de görmezden gelmek doğru olmaz. Bu tip STK’ların bu konuda görev almasını saygıyla karşılamak lazım. Gönüllük esasıyla yapılan bu çalışmaları da desteklemek lazım” ifadelerini kullandı.   

POLAT, “KENDİ GENEL BAŞKANINI YALANLADI” 

CHP Meclis Üyesi Ulaş Polat, konuya ilişkin konuşarak, “Ailemize vereceğimiz hesapları Sait beye anlatmak zorunda kaldık, konu neredeyse şeriata bağlanacak. Laik bir ülkede yaşıyoruz. Yasalara uygun kurulmuş, İçişleri, Valilik tarafından onaylanmış bir dermeği gayri ahlaki olarak nitelendirerek Sait bey suç işliyor. Bir partinin Genel Başkanı seçim konuşmasında ‘eşcinsellerin de yasal güvence altına alınması şart’ demişti. Sait Bey ya konu değiştirdi ya da kendi Genel Başkanını yalanladı” açıklamasında bulundu.  

YILDIRIM: “ÇOCUĞUMA LGBTİ’NİN EĞİTİM VERMESİNİ KABUL EDEMİYORUM” 

Tatlı ise Polat’ın çıkışının ardından, “Hoşgörüde bir sıkıntımız yok, siz çarpıtıyorsunuz. Toplumun genel ahlakına karşı toplumun gözüne sokulmasına karşıyım ben” diye konuştu. Tatlı’nın ardından söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hatice Yıldırım, “Ben bir anneyim çocuğuma, Bornova Belediyesine emanet ettiğim çocuğuma LGBTİ’nin eğitim vermesini kabul edemiyorum. Bir aile size çocuğunu emanet ediyorsa, farklı bir bakış açısıyla bu konuyu normalleştirilmesini savunan bir düşüncenin çocuklarımıza verilmesi çok tehlikeli” dedi.  

İDUĞ: “ŞİRKETELERİMİZ KAR EDİYOR” 

Tartışmaların ardından konuşan Başkan İduğ,  “Bunlar çok hassas konular, sizin açınızdan haklısınız ama Turuncu derneği iş insanlarının kurduğu bir dernektir, sorumluluklarının farkındadır” dedi. Belediye şirketlerine yönelik soruları da yanıtlayan Başkan İduğ, “Belediyeye ait şirketlerin zarar etmesine ilişkin konu konuşulmuştu. Her yıl 4 milyon sermaye artışıyla yönetiliyordu, bizden sonra ise 470 bin lira vergi ödedi. Zarar eden şirketlerin devrini sağladı ve daha profesyonel yönetiliyor. 2 şirketimiz var zarar etmiyor, kasasında para var. Sonuçlarını da sermaye artışı yapmadan yönetilmesiyle görüyoruz” dedi.   

ÇAKIROĞLU TARTIŞMASI 

YILDIRIM, “NEDEN İSMİ VERİLMİYOR” 

Teröristler tarafından öldürülen Ege Üniversitesi öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun isminin yaşatılması adına Erzene Mahallesi’nde belediyeye ait çocuk parkına “Fırat Yılmaz Çakıroğlu Parkı” isminin verilmesine yönelik Cumhur İttifakı tarafından verilen önerge Millet İttifakı oylarıyla “Yeteri kadar alanda ismin olduğu” gerekçesiyle reddedildi. Önergenin reddedilmesine tepki gösteren AK Partili Hatice Yıldırım, “Burası Bornova Belediyesi, Bornova Belediyesi için ailenin talebi vardı; Bornova’da bir parka verilmesiydi. Ne oldu da şimdi karar değiştirildi? Siz de bu ay sonuçlandıracağınıza söz vermiştiniz ama sonuçlanmadı. Biz neden parka Fırat Yılmaz Çakıroğlu adının verilmeyeceğini komisyonlarda sormamıza rağmen duymadık, sizinle konuşulacağı söylendi. Bu açıklama yasal değil, birçok isim önergesi geldi, burada yasal olarak bir engel yoksa ben komisyonda öğrenemediğim nedeni şimdi sormak istiyorum” dedi.  

“İSMİ ZATEN YAŞATILIYOR” 

Eleştirilere yanıt veren Başkan Mustafa İduğ, “İzmir’deki ilçelerde Menderes, Tire, Kınık, Nazilli, Kuşadası, Balıkesir, Sorguni Yozgat, yeni Mahalle, Aliağa, Manisa’da, yunus Emre, Bursa, Kocaeli, Kahramanmaraş, Etimesgut, Osmaniye, Kocaeli, Bolu, Çorum, Kahramanmaraş, İstanbul, Aydın ve Hacettepe kantinine isimler verilmiş, yeterli olduğunu düşünüyorum. İlçemizde de Fırat Yılmaz Çakıroğlu Bornova İlkokulu var, biz bu okula bütün desteği veriyoruz. Bu olay Bornova Ege üniversitesi içinde yaşanmıştır. Rektörü aradım, kendisiyle bir öğlen yemeği yiyerek olayın olduğu yerde bu ismin orada yaşatılmasını kendisinden isteyeceğim. Sizin önyargınızı kabul etmiyorum. Bornova’da ismi yaşatılıyor, olmasa başka değerlendirme yapabilirdik” ifadelerini kullandı.