Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir'in inovasyon ve teknoloji merkezi olacak Facebook İstasyon Merkezi’nin protokol toplantısı yapıldı.

Töreni Bornova Belediyesi Başkanı Mustafa İduğ, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Habitat Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır’ın katılımıyla gerçekleşti.  

“DİJİTAL EĞİTİMİN ALINDIĞI BİR MERKEZ”
Habitat Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır programla ilgili bilgi verdi. Hazır, “İzmir’i istasyon olarak adlandırıyoruz. Bölgesel topluluk merkezi olarak adlandırıyoruz. Dijital eğitimlerin alındığı bir topluluk merkezi olarak adlandırıyoruz. Fikir üretme kampları girişimcilik atölyeleri İstanbul bu konuda adımlar attı. Ortak bir terminoloji rehberi açıyoruz. 48 saat hızlandırıcı demodeyler yapıyoruz. Dünya girişimcilik networkler var. Sınırları aşan kobiler var. E-ticaret üzerinde büyüdüler de. Kadınların güçlendirilmesi ve lider haline gelmesi için lider programlar var onları yapıyoruz. Kobilerin içselleşmesi diye bir şey var. Sosyal medyayı doğru kullanması var. Yazılımcılara yönelik eğitim aldıkları bir çalışma yapıyoruz. Dünyadaki yazılımcılar ile toplantılar yapıyoruz. Kontrol bende projesi yürütüyoruz. Çocuklar için kontrol bende oyunlaştırıyoruz. Facebook öne çıkanlar var onları yapıyoruz” diye konuştu.  

“İZMİR İÇİN YENİ BİR NEFES ALACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Bugün burada geleceğe giden yolun taşlarını döşemek adına bir araya geldik. Bugün Kobilerin dünyayla birleşmesini sağlayacak bir projeye start veriyoruz. Dramalılar köşkü Facebook istasyonunun merkezi haline gelecek. Günümüzde koşullar belli. Kim olursa olsun ‘Ben oldum’ diyemez kimse. Herkesin kendini geliştirmesi gerekiyor. Gelişen teknolojilere paralel olarak bunu yapmalıyız. Facebook istasyonu da tam olarak bu işi yerine getirecek. Toplulukları bir araya getirerek gelişmeleri ve küresel dünyada onlara daha güçlü bir pozisyon yaratmak için destek olacak. İzmir Ticaret Borsası olarak eğitimde ve ticarette fırsat eşitliğini sağlamayı hedefliyoruz. Bu istasyonda kolaylıkla yeni bilgilere erişirken kendilerini geliştirme şansı da bulacak. Bu projenin herkes için bir büyük umut ve İzmir için yeni bir nefes olacağını düşüyorum” diye konuştu.  

“DİJİTALLEŞME İLE ÜLKEMİZE 15, 3 MİLYAR LİRALIK KATMA DEĞER KAZANIYOR”
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Ülkemiz yüzde 93 mobil,  63’ü ise sosyal medya kullanıyor. Dijital dünyadaki her gelişmeyi biliyor çok yakın takip ediyoruz. Bunları iş üretmek için değil maalesef aktüel sosyal alanda kullanıyoruz. Bunu tersine çevirmek istiyoruz. Hepimiz biliyoruz ki dünya bu rotaya gidiyor. Herkes işini, sosyal hayatını sanal ortama geçiriyor. Biz de TOBB olarak, özel sektörün dijitalleşmenin yeni nesilin gelişmesi için çalışıyoruz. Dünya’nın her yerinde bu kapsamda projeler üretiyoruz. Halen 80 milyon kombinin sayfası bulunuyor. Facebook ticaret alanında önemli bir yer alıyor. Türkiye’de işletmecilerimizin Facebook ağını yoğun bir şekilde kullanıyor. Bu da ülkemize 15,3 milyar liralık katma değer kazandırıyor.  Yapılacak bu merkez ile girişimciler eğitimler alarak dünyaya açılacak” diye konuştu.   

İDUĞ’DAN DİJİTALLEŞMEYE VURGU
Gençlere ve dijitalleşmenin önemine vurgu yapan Bornova Belediye Başkanı İduğ, “Bornova bir üniversite kentidir. 95 bin üniversite, 60 bin lise ve ilkokullarda okuyor. Türkiye’nin 47 ilinden büyük bir ilçe. Dolasıyla dijital dünyada büyüme üniversite gençlerimizle birlikte olacak. Bizim okuma yazma ve eğitimi yukarıya çekmemiz rekabet için çok önemli. Ekonomisi gelişmiş 10 ülke dijitalleşmeyi çok iyi yapmış olanlardır. Türkiye henüz buna gelmemiş durumda. Türkiye’deki gençlik oranı yüzde 25. Onlar dijital okumada hepimizden çok daha ilerde. Türkiye’nin yas ortalaması 29, Avrupa’da yas ortalaması yüzde 60’ın üzerinde. Türkiye’de çok iyi bir potansiyel olduğunu söylemek isterim. Buraya gençlere tecrübelerini paylaşan kurumlar arasında bizim önemli bir paydaşı olması gerekiyor. Bizim bunlara ihtiyacımız var. Yerel yönetimlerin kurumlar arasındaki iletişimde köprü kurması gerekiyor. En büyük eksiklerden bir tanesi de paylaşımdır. Bunu hayata geçirdiğimiz andan itibaren çok önemli bir ilerleme kaydederiz. Bu projenin sahibi Bornova Belediyesi, İZTO ya da TOOB değil. Bu projenin sahibi gençler. Biz onları ne kadar yukarıya taşırsak ülkemiz o kadar yukarıya taşırız. Bütçenin yüzde 1-2’sini ayıran ülkeler inanılmaz yol alıyor. Dijital platformda eğitim alan gençlerin Türkiye’yi daha iyi yerlere taşıyacağına eminim” açıklamasında bulundu.