Dünyanın en büyük çocuk ve gençlik organizasyonlarından olan FIRST LEGO League bu yıl tüm dünyada 98 ülkeden 320 bin katılımcıyı “INTO ORBIT: Uzay Serüveni” teması kapsamında bir araya getirdi. Kendi ülkelerindeki ulusal turnuvalarda dereceye giren takımlar için uluslararası şampiyona heyecanı geçtiğimiz ay başladı. Amerika’nın Teksas, Michigan, Arkansas ve Kaliforniya eyaletlerinde gerçekleştirilen uluslararası festival ve şampiyonalarını geride bırakan FIRST LEGO League’in sıradaki durağı ise İzmir oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Bilim Kahramanları Derneği ve İZFAŞ tarafından HSBC Bank ana sponsorluğunda gerçekleştirilen turnuvalar, “Open International Turkey” adı altında 22-25 Mayıs tarihlerinde 40 ülkeden 82 takım ve 800 katılımcıyı fuarizmir’de ağırladı. Uluslararası şampiyonalar Haziran ve Temmuz aylarında Uruguay, Lübnan, Avustralya ve ABD ile devam edecek. Üç farklı kategoride değerlendirildiler.
Yalnızca robot maçları veya robotik kodlamalarla değil aynı zamanda çocukları disiplinlerarası çalıştırıp problem çözme yetilerini farklı alanlarda geliştirme olanağı tanıyan turnuvada takımlar “Robot Tasarımı”, “Öz Değerler” ve “Proje” olmak üzere üç farklı jüri kategorisinde değerlendirildi. Almanya, Azerbaycan, Filipinler, Hindistan, İtalya, Lübnan,  Romanya, Slovenya, Türkiye, Yunanistan’dan olmak üzere toplam 40 kişilik bir ekipten oluşan jüri üyeleri 82 takımdan 580 öğrenciyi tek tek dinledi. FIRST®  LEGO®  League Open International Turkey 2019 kapsamında; uluslararası ölçekte kullanılan puanlama sistemine takımların robot maçlarında aldıkları skorlar da eklenerek birinci, ikinci ve üçüncülük ödülleri dahil olmak üzere toplam 39 ödül verilecek.

UZAYDA YAŞAMI KOLAYLAŞTIRAN PROJELER
Bu yılın teması ise, dünyada alternatif bir çıkış yolu olarak kabul görmüş uzayda yaşamaya yönelik gerçekleşti. INTO ORBIT: Uzay Serüveni teması kapsamında birleşen genç mucitler, uzayda yaşanabilecek fiziksel, sosyal ve psikolojik sorunlara yönelik tarım, gıda, sağlık, psikolojik ve sosyal alanlarda çözümler geliştirdi. Projeler arasında, fiziksel ortam sebebiyle en çok yaşanan kas erimesi sorununa merhem üreten takımların yanı sıra uzayda zaman geçirmek için oyun tasarlayan ekipler de vardı. Aynı zamanda, uzayda yaşama ihtimali olması durumunda ailesini özleyen uzay yolcularının kendilerini yalnız hissetmemeleri için iletişim araçları geliştirildi. 82 takım sunumunu yaptığı jüri değerlendirmelerinde alanlarında en iyileri olduğu düşünülen takımların içinden bir grup takım yeniden görüşmelere çağırıldı. Öğrenciler bu görüşmelerde, tüm dünyada kullanılan ortak sorular havuzundan soruları yanıtladı. Bu oturumlarda öğrencilerin yenilikçi çözümlerine ve onu sunuş becerileriyle projelerin maliyetine bakıldı. Bilim insanlarının gerçek sorunlarına çözüm ürettiler  
Kendi ülkelerinde dereceye girip FIRST®  LEGO®  League Open International Turkey 2019’da ülkelerini temsil eden takımların çoğu NASA, Japon Uzay İstasyonu ve üniversitelerin Uzay Bilimleri Bölümü’nden pek çok bilim insanıyla görüştükten sonra projelerini tasarladı. Günümüzün önemli konularından biri olan uzayda yaşamaya yönelik gerçek sorunlara alternatif çözümler üreten projeler üzerine akademik çalışmalar ve patent başvurularının da yapılması hedefleniyor.

ROBOT MAÇLARINDA KORELİ KIZ ÖĞRENCİLER FARK ATTI
Dünya şampiyonalarının İzmir ayağında heyecanın bir an olsun eksik olmadığı robot maçlarında ise dereceye giren 8 takım belli oldu. Turnuva masalarında verilen görevlerini tasarladıkları robotlarla yerine getirmeye çalışan takımlar arasında tamamı kız öğrenciden oluşan Koreli takım RED, nefes kesen robot performanslarıyla tüm görevleri tamamlayarak 82 takım arasında ilk sıraya yerleşti. Sıralamanın devamında ise, MINDFACTORY (İsviçre), FREES (Kore), ROBOSUNS (Slovenya), SAP LEGOMINE (Almanya), GERMAN EAGLES (Almanya), RDS TEAM (Slovakya) yer aldı. Dereceye giren 8 takım, 25 Mayıs Cumartesi günü ödül töreninden önce yapılacak “Just for Fun” etkinliğinde eğlence amaçlı robot maçları yapacak.