Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Yaz aylarının gelmesi ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesiyle klima kullanımı artış gösterdi. Klimalardan çıkan yüksek orandaki soğuk havaya uzun süre maruz kalan kişilerde, halk arasında “Klima çarpması” olarak bilinen, soğuk algınlığı sık görülüyor. Soğuk algınlığında meydana gelen boğaz ağrısı, halsizlik, yorgunluk, boyun krampları, burun akıntısı gibi semptomlar, Kovid-19 Delta varyantında görülen bazı semptomlarla benzerlik gösteriyor. Sıcak havalarda sık görülen klimaya bağlı soğuk algınlığı ile tüm dünyayı etkisi altına alarak milyonlarca insanın ölümüne neden olan Kovid-19 virüsünü ayırt etmek ise sadece Kovid-19 testi (PSR) ile mümkün olabiliyor. Semptom verdiği halde, “Soğuk algınlığı geçiriyorum, klima çarptı” diyerek, kendini izole etmeyen kişiler, Türkiye’de ve İzmir’de son aylarda hızla artan Delta varyantı vaka sayılarının artmasına sebep oluyor.  

“AŞI OLANLARDA, SOĞUK ALGINLIĞI KOVİD’LE KARIŞTIRILABİLİR” 

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, aşı olmayan kişilerin Delta varyantını çok ağır atlattığına dikkat çekerek, aşı olan kişilerde ise varyantın semptomlarının, soğuk algınlığı semptomları ile karıştırılabileceğini vurguladı. GÜNDEME BAKIŞ’a konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Klima çarpması ve Kovid-19 ya da Kovid-19 Delta varyantı belirtileri aşı olmayanlarda pek benzemiyor aslında. Delta virüsünde sadece nezle gibi bir durum olmuyor. Yüksek ateş, yaygın vücut ağrıları, kırgınlık, baş ve boğaz ağrısı, bulantı, kusma, burun akıntısı, hapşırma oluyor. Yani birçok bulgu bir arada seyrediyor. Delta varyantında tablo çok daha ağır ve çok daha sıkıntılı geçiyor. Aşı olanlar Delta varyantını biraz daha hafif atlatıyor. Yani aşı olanlarda delta varyantı ve klima çarpmasını ayırt edememe durumu söz konusu olabilir” uyarısında bulundu.  

“KENDİNİZİ MUTLAKA İZOLE EDİN” 

Halsizlik, yorgunluk, burun akıntısı, öksürük, ateş, hapşırma, eklem, kas ağrıları gibi semptomlardan bazılarının görülmesi halinde, mutlaka kişinin kendini izole etmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Eğer böyle bir durum ortaya çıktıysa ve bir günden fazla sürüyorsa, devam ediyorsa test yaptırmakta fayda var. Kovid olabilir tabi ki… Şu anda salgın var, emin olamazsınız, ‘grip oldum, nezle oldum’ diyerek aldırış etmezseniz etrafınıza da bulaştırırsınız. Bu bakımdan test yaptırmakta fayda var. Yüksek ateş yoksa, vücutta kırgınlık, kas ağrısı, eklem ağrısı, boğaz ağrısı, ateş, öksürük yoksa, çok hafif bir durumsa 1-2 gün içinde geçmesi beklenebilir. Fakat bu bekleme süresinde de kesinlikle evden dışarı çıkamadan istirahat edilmeli, maske takılmalı, diğer insanlarla temastan kaçınılmalı. İzolasyona dikkat edilmeli. Aşı olanlarda, grip, nezle ile Kovid karışabilir” açıklamasında bulundu.  

“TURİSTİK BÖLGELERDE CİDDİ SIKINTI VAR” 

Öte yandan yaz aylarıyla birlikte turistik bölgelerde yaşanan yoğunluğu da değerlendiren Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Turistik bölgelerde ciddi bir sıkıntı var. Normalde 100-200 bin nüfuslu kasabalarda bile 500 bin – 1 milyon nüfusa çıkıldı. Kafe, restoran, bar, otel, havuzda mesafenin korunması çok mümkün olmuyor. İnsanlar birlikte oturup, kalkıp, eğleniyorlar. Delta virüsü de çok çabuk, hızlı bulaştığı için turizm hareketleri, virüsün yayılması için çok elverişli bir ortam oluşturuyor. Çok dikkat etmek, tatili faciaya dönüştürmemek lazım. Mümkün olduğunca insanlarla sosyal mesafeyi korumak, maske kullanmak, mümkün olduğunca izole olmaya çalışmak, 1-2 metre mesafeyi korumak lazım” dedi.