Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- UNESCO Dünya Mirası listesindeki kentler arasında yer alan tarihi zenginlikleriyle ünlü Bergama, ilk kez bir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısına sahne oldu. Başkan Tunç Soyer’in teklifi üzerine İzmir Büyükşehir Meclisi’nin Ağustos ayı ikinci birleşimi 2 bin 400 yıllık Asklepion Tiyatrosu'nda gerçekleşti.  

SOYER’DEN KOŞTU’YA TEŞEKKÜR  
Toplantıda Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ve ekip arkadaşlarına misafirperverliği için teşekkür eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, açılış konuşması için sözü Başkan Koştu’ya verdi. 

‘EN ŞANLI GÜNLERİNE DÖNDÜRECEĞİZ’ 
Bergama’nın ilklerin şehri ve Açıkhava müzesi olduğu vurgusunu yaparak konuşmasına başlayan Koştu, “İlçemiz sahip olduğu özellikler ve eşsiz tarihi ile birlikte gerçekten İzmir’in müstesna ilçelerinden biri. Tabi bunları söylerken Selçuk Efes’i de unutmamak lazım… Bergama’nın özelliklerinden bahsedecek olursak; ilçemiz tarım ve orman şehri. Ayrıca yüz ölçümü ile İzmir’in en büyük ilçesi olma özelliğine sahip. Kalbinde birçok medeniyetin izlerini taşıyan ve bu özelliği ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 999’uncu sıradan girmiş bir kent. Roma’dan, Selçuklular’dan, Osmanlı’dan eserlerin olduğu çok önemli bir şehir. Belki tanıtımında çok başarılı olmadı belki bizim de eksiklerimiz var ama bugün burada bir ilki başarabiliriz. İnşallah, Bergama’yı eski şanlı günlerine geri döndüreceğiz” dedi. 

‘BERGAMA KABUĞUNU KIRDI’ 
“Son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte Bergama kabuğunu kırdı” diyerek sözlerine devam eden Başkan Koştu, “İzmir-İstanbul Otoyolu’nun açılışı ile çok önemli bir yere kavuştu. Çandarlı Limanı’nın altyapısı tamamlanıyor, bu sadece bizi değil tüm dünyayı ilgilendiren bir gelişme. Özellikle serbest bölge çalışmalarının tamamlanması ile önümüzdeki yıllarda belki de önemli bir sanayi ve ticaret şehri olacağız. 2015 yılında çıkarılan temiz ve yenilenebilir enerjinin üretildiği Bergama’da dünya devi bazı sanayi kuruluşlarının kurulmasına sebep olmuştur. Jeotermal seracılık da bölgemizde son dönemlerde bir hayli gelişmiş durumda. Bunun yanında Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi bölgesi çalışmamız var. Geçtiğimiz günlerde bu konuda birçok örneklerimiz var. Ayrıca tarihin ayağa kaldırılması ile ilgili bir takım proje çalışmalarımız var. Bu proje çalışmalarından en önemlisi de Pergamon’un tam kalbinden akan Antik Selinos kanalının restorasyon işi. Gerçekten çok önemli bir proje, uzun yıllardır Bergama’nın beklediği ve zor bir proje. Buranın da geçtiğimiz temmuz ayında DSİ tarafından ihalesi yapıldı bizler de özveri ile çalışarak bu projeye katkı koyacağız ve Bergama’nın turizmdeki en büyük hamlesi bu proje olacak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de Bergama’nın önemli bir tanıtımını yapmış, Bergama kermesi tüm dünyaya tanıtılmıştır. Bu mirası da yaşatmaya devam edeceğiz. Bugün burada toplantının yapılmasına vesile olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve meclis üyelerimize çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

ÖZUSLU: BEN EV SAHİBİYİM… 
Bergama’da hizmet vermiş bütün belediye başkanlarına teşekkürlerini ileten İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, “Benim açımdan çok özel ve güzel bir gün. Çünkü ben ev sahibiyim, Bergamalıyım. Küçük bir çocuk olarak Ayvazali kermesinde Türkiye’nin değişik yörelerinden gelmiş ekipleri ve tiyatroları izlemek, kurban bayramı öncesi çocuklar tarafından bu bayırlarda dolaştırılır. Ben de bu çocuklardan biri olarak burada CHP’nin grup başkanvekili olarak sizlerle bu arenada olmak beni dünyanın en mutlu insanı yapıyor. Üzerinde yaşadığımız bu coğrafyanın bize neler bahşettiğini, nasıl bir tarihi mekandan gelip nasıl bir geleceğe doğru gideceğimizi idrak etmemize vesile olabilecek bir anı yaşıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin burada yapılıyor olması Bergama’nın tanıtımına çok büyük hizmet edecektir. Unutmamak ve unutturmamak lazım” ifadelerini kullandı. 

HIZAL’DAN ‘KORUYACAĞIZ’ SÖZÜ 
“Çok özel bir şehirde ve kentte belediye meclis üyeliği yapıyoruz” diyerek sözlerine başlayan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Kültürü ile tarihi ve sosyolojisi ile belki de dünyanın en özel şehirlerinden biri. Bu alanların benzeri olan birçok alan olduğunu biliyoruz inşallah görev sürecimizde de birçok alanda bu toplantıları yapacağız. Bugüne kadar bu alanları gözünün bebeği gibi koruyup bize kadar getiren tüm insanlara teşekkür ediyorum. Bize düşen de bugüne kadar bu insanlar nasıl bu alanları korumuşlarsa da bizler de geleceğe bu alanları aynı şekilde emanet edeceğimizin sözünü veriyorum” dedi. 

ŞAHİN’DEN TANITIM ELEŞTİRİSİ 
Konuşmasında, İzmir’in tarım ve turizm kenti olduğunu ancak tanıtım konusunda birtakım sıkıntılar yaşandığını ifade eden MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, “Toplantımızı tarihi bir kent ve mekanda gerçekleştiriyoruz. Bu inşallah Bergama’nın tanıtımına yardımcı olur. İzmirimiz’in tanıtımına çok ihtiyacı var. Yurtdışına gidildiğinde İzmir Dalaman’ın neresinde diye soruluyor. Şu anda salgın hastalık var ama hastalık olmadığında bile İzmir’e gelen turist sayısı çok düşük. Bu kentleri tanıttığımızda İzmir’e turist gelir. İnşallah bunu turizm bakanlığımız, büyükşehir ve Bergama ilçe belediyelerimizle çalışarak bu konuyu yeterli hale getirelim” diye konuştu. 

SEVİNÇ: ANLAMLI BİR ORTAM  
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç de, şu açıklamalarda bulundu: “Tarihle iç içe toplantı yapmaktayız. Gerçekten anlamlı bir ortam. Ben burada alınacak kararların ve yapılacak toplantının ilçemize hayırlar getirmesini diliyorum.” 

GEÇMİŞ DÖNEM BELEDİYE BAŞKANI TAŞKIN SUNUM YAPTI  
Toplantıda, Bergama Belediyesi eski Başkanı Sefa Taşkın da Dünya Mirası Listesine girmeye hak kazanan Bergama'nın tarihi, kültürü ve dünya turizmindeki yerini anlatan bir sunum yaptı. Türkiye'nin en önemli kültür mirası ve turizm merkezlerinden biri olan Bergama'nın sadece antik dönem değil Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin de eşsiz örneklerini barındırdığını belirten Sefa Taşkın, 19. yüzyılda Almanya'ya götürülen Zeus Sunağı'nın ait olduğu yere getirilmesi konusunda da yeni bir atılım yapılmasının önemine dikkati çekti. Taşkın, bu konuda Başkan Tunç Soyer ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin sergileyeceği birlikteliğin konuyu gündeme taşıma açısından değerli bir adım oluşturacağını da sözlerine ekledi. 

“ZEUS TAPINAĞI’NIN YERİ BERGAMA’DIR” 
“Bugüne kadar emanetleri korudukları için yeni Almanya’ya teşekkür edilebilir ancak buna neden olanlar da kınanabilir” diyen eski Başkan Taşkın, “Türkiye ve Bergama Zeus Sunağı’nın değerini biliyor ve onu koruyacak güçtedir. Böylesine tutum, bakış ve tarihi eserlerle dolu Bergama’da Zeus adı kültürel miras olarak kullanılıyor. Bergama, İzmir ve Anadolu’nun bir mirasıdır. Bergamalılar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Meclis üyelerinde Zeus Tapınağı’nın Bergama’ya getirilmesini istiyor. Bu olumlu çabanın hem Türkiye’de hem de dünyada olumlu bir hava yaratacağı açıktır. Dünya ve insanlık 21. Yüzyılda birçok haksızlığa uğramışken bu isteğe kimse kulak kapayamaz. Atalarımızın dediği gibi; Taş yerinde ağırdır. Zeus Tapınağı evine geri dönmelidir. Çünkü yeri Bergama’dır” dedi. 

SOYER: MÜCADELEYE VAR MISINIZ? 
Taşkın’ın açıklamalarının ardından sözü alan Başkan Soyer de, “Tarihin aktığı nehrin yatağına dönüştürmek de bizim görevimizdir. Bu meclisin burada yapma nedenlerden biri de bu adımı atma iradesini ortaya koymaktır. O zaman ben de Zeus Tapınağı’nın İzmir’e dönüşü için başlatılacak çalışmayı oylamalarınıza sunuyorum: Bu mücadeleye var mısınız yok musunuz? Zeus Tapınağı’nın tekrar Bergama’ya dönmesi için bugünden itibaren çalışmalara başlayacağız. An bu andır” diye konuştu. 

MESELE ANKARA’YA DA TAŞINACAK  
Koştu, “Zeus sunağı ile ilgili tüm kaynağımızı bakanımıza ilettik. Kendisi de bu konuda bize destek vereceğini söyledi” diye konuştu.   

Başkan Soyer ise, “Tüm meclis üyelerimizin altına imza atacağı bir talep metni oluşturup hep birlikte bakanımıza gidelim. Çok güzel olur. Bu daha iyi bir şekilde sesimizin kamuoyuna daha iyi duyulmasını sağlar. Bugün madem böyle bir karar aldık bununla ilgili bir komisyon kuracağız, incelemelerde bulacağız ve konuyla ilgili denetlemeler de yapacağız” diye konuştu. 

SOYER’E 700 MİLYON KREDİ YETKİSİ VERİLDİ  
Meclis’te, ‘İzmir İçme suyu ve Kanalizasyon Projesi’ kapsamında yapılan görüşmeler sonucunda yıllara sari kullanılmak üzere Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile 49.800.000,00 Euro'ya kadar ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile 34.000.000,00 ABD Dolar'ına kadar kredi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yetki verilmesi önergesi görüşüldü. 

JEOTERMAL TESİSİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILACAK  
Meclis üyesi İYİ Parti Nezih Özuyar, “Bergama’ya jeotermal tesisinin kurulması yönündeki talebi üzerine Başkan Soyer, “Bununla ilgili Hakan Başkan AK Partili meclis üyeleri ile birlikte Vali Bey’e ziyarette bulunup görüşleri alalım” dedi.