Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, 2.5 yılını GÜNDEME BAKIŞ’a anlattı. 2024’te Bergama’nın tarihiyle, yollarıyla, çevresiyle bambaşka bir kent olacağını vurgulayan Koştu, “Geçen süreci çok verimli geçirdik. Her şeyden önce Bergamalılar adına, Bergama’da yapacağımız projeler adına çok verimli bir dönemdi. Her ne kadar Pandemi, deprem yaşadıysak ve çok zor günler geçirdiysek de biz zamanı iyi değerlendirdik. İlk yıl yaptığımız çalışmalar daha sonraki 4 yıla yani sonraki 5 yıla sirayet eden çalışmalardır. Biz ilk 1-2 yılı projelerimizi hazırlayarak, etütlerini yaparak geçirdik. Birçoğunu da hayata geçirdik. Şu an bazılarını hizmete sunmak üzereyiz. Bazıları da bürokratik sıkıntılar nedeniyle başlama aşamasında, takvim olarak doğru yerdeyiz. Bergama’da sosyal hayatı, refahı artırıcı birçok projemiz var. Bergama, İzmir’in kuzeyinde yer alan bir kuzey yıldızı; tarihiyle, doğasıyla, kültürüyle, tarım arazileriyle, eşsiz bir ilçe, biz bu güzel ilçeyi daha da güzelleştirmek için görev aldık. Projelerimize hızlıca başladık” dedi.  

“BERGAMA’YI TOKİ İLE TANIŞTIRDIK” 

AK Parti belediyeciliğinin Bergama’yı TOKİ ile tanıştırdığını ve konut teslimlerinin önümüzdeki aylarda başlayacağını kaydeden Başkan Koştu, “TOKİ ile Bergama halkını tanıştırdık. TOKİ Bergama’da ilk defa başladı ve önümüzdeki 1-2 ay içinde konutların teslimine başlıyoruz. Bergama’nın en güzel yerinde, arsasında TOKİ’yi tamamlamak üzereyiz. Bunu bitirirken ikinci etap için çalışmalara başladık. Orada bulunan hazine arazisinin TOKİ başkanına devri gerekiyordu. 2021 yılı içinde bu arsanın alımını yaptık, önümüzdeki yıl ikinci etap çalışmaları hızlıca devam edecek” açıklamasında bulundu.  

“500 KİŞİLİK ÖĞRENCİ YURDU YAPILDI” 

Üniversite öğrencilerinin barınma sorunun çözüldüğünü vurgulayan Başkan Hakan Koştu, ilçeye Kredi Yurtlar Kurumuna ait 500 kişilik öğrenci yurdu kazandırıldığını belirterek, “Bergama bir üniversite kenti. Dokuz Eylül Üniversitemizin yüksek okulları var. Bir noktada sıkışmışlık vardı, Bergama’da öğrencilerimizi barındıracak bir yurdumuz yoktu. Biz bu sorunu daha önceden saptamıştık ve bir an önce bu sorunun giderilmesi için göreve gelir gelmez Gençlik ve Spor Bakanımıza gittik, o da sorunlarımızı haklı buldu. 500 kişilik kız ve öğrenci yurdunun, Kredi Yurtlar Kurumuna ait olarak Şubat ayında inşası tamamlanmış olacak. Bizim üniversiteyi büyütmek gibi bir hedefimiz var. Ege ve Dokuz Eylül Üniversitelerimizin Bergama’da büyümesini istiyoruz, tabi kalacak yer sıkıntısı olunca, öğrencilerimiz kayıtlarını sildirerek geri dönebiliyorlar. Bundan mütevellit biz de yurdun inşasını Gençlik ve Spor Bakanlığı uhdesinde başlatarak hayata geçirdik, çok kısa sürede inşallah hizmet vermeye başlayacak” diye konuştu.  

“BERGAMA DOĞALGAZ’A KAVUŞTU” 

İlçede doğalgaz çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini aktaran Koştu, “Bergama’da doğalgaz sözümüz vardı. İlçemizde kömür kullanılıyordu. Bu da bir turizm kenti olan Bergama’da kötü manzaralara neden oluyordu. Çalışmalara başladık, şehir içinde 100 kilometreyi geçen bir hat döşemesi yapıldı. Doğalgaz çalışmalarında neredeyse sona geldik, 2022 sonunda şehir merkezinin yaklaşık tamamını doğalgazla tanıştırmış olacağız. 42 kilometrelik Aliağa Bergama ana hattının bağlanması gerekiyordu, bunun da ihalesi yapıldı, tamamlanıyor, Bergama temiz ve ucuz enerjiyle tanışacak” ifadelerini kullandı.  

“RESTORASYON ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR” 

Bergama’nın tarihi yapısına ve turizmine dikkat çeken Koştu, “Bergama aynı zamanda bir turizm kenti, göreve gelir gelmez bu kapsamda restorasyon çalışmalarına başladık. Bunun da şu anda emarelerini herkes görebiliyor. Bu çalışmaların en büyüğü antik Selinos Deresi ıslahı ve restorasyonuydu. Akropolün eteğinden akan, tarihin aktığı bir nokta ama bugüne kadar maalesef bakımsızlıktan ve önemsenmemekten dolayı çok kötü bir hal almıştı. Aynı zamanda benim de doğup büyüdüğüm Kale Mahallesi, eşine çok rastlanılmayacak bir güzellikte. Bu dereyi biz ıslah için Kültür Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile DSİ marifetiyle kaynaklarını sağladık. Valilik, Bergama Belediyesi, Bergama Müze Müdürlüğü, Anıtlar Kurulumuz, Kültür Bakanlığımız, DSİ Bölge Müdürlüğümüzle birçok defa toplantı yaptık. Proje geçen yıl başladı, inşallah ilk etabını 2023’de tamamlamış olacağız ve hizmete açacağız. O güzellikleri misafirlerimize açacağız. Aynı dere kenarında tabakane ve çırçır fabrikalarımız vardı. Bunların da restorasyon çalışmalarına başladık. Önümüzdeki günlerde sosyal tesis olarak hizmete açacağız. 2022 yılında da bunları da hizmete almış olacağız” dedi.  

“İLÇEMİZE BÜYÜK BİR MÜZE KAZANDIRACAĞIZ” 

İlçenin tarihi dokusundan kaynaklı birçok değerli eseri barındırdığını vurgulayan Koştu, büyük bir müzenin ilçeye kazandırılacağını kaydederek, “Bergama’nın tarihini daha da güzelleştirmek, tabela kirliliği gibi kirlikleri ortadan kaldırmak adına bir çalışma başlattık. Sokak sağlıklaştırma projemiz, inşallah bu projemizi de 2022 ortalarında tamamlayarak, uygulamaya başlayacağız. Bergama Müzemiz var, Kültür Bakanlığı ile görüşüyoruz, yeni bir Bergama Müzesi’ni yapmak istiyoruz. Bergama’dan çıkan eserler çok fazla ve değerli. Bergama Müzesi, Türkiye’nin en eski müzelerindendir ama daha büyük bir müzeye ihtiyacımız var. İnşallah ilçemize yeni bir müze kazandıracağız” açıklamasında bulundu.  

“BAMBAŞKA BİR BERGAMA YOLUNDA İLERLİYORUZ” 

İlçedeki trafik sorununun da yakın bir gelecekte çözüme kavuşacağını, bu kapsamda 110 milyonluk bir yatırımın ilçeye geldiğini aktaran Koştu, “2023’te Bergama’nın her anlamda, ticari, sanayi, tarım, çevre anlamında birçok şeyi aşmış olduğunu göreceğiz. Trafik anlamında, şu anda şehirler arası yol Adnan Menderes Bulvarından geçiyor ve ciddi bir sıkışıklığa neden oluyor, biz Ulaştırma Bakanlığımız vasıtasıyla bir çalışma başlattık, yaklaşık 110 milyonluk bir proje, 10 kilometrelik bir yol ve trafik şehir dışına çıktığında Bergama trafiği rahatlayacak. Kozak programa alındı, ödenek ayrılırsa önümüzdeki yıl da ona başlayacağız. Biz 31 Mart seçimlerinde seçilerek geldik, ve ‘5 yıl sonra Bergama’yı tanıyamayacaksınız’ dedik. Bugün gelenler 2024’te Bergama’yı çok farklı bir şekilde görecek, çevresiyle, trafiğiyle, sosyal hayatıyla, park, bahçe ve yollarıyla bambaşka bir Bergama’yı görecekler ve bu yolda ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.  

“ÇAĞDAŞ BİR KENT YOLUNDA” 

İlçede doğalgaz çalışmalarının yanı sıra yol çalışmalarının da hızla devam ettiğini aktaran Koştu, “Yol çalışmalarını başlattık. Doğalgazın ardından birçok mahallede yol çalışmaları hızla devam ediyor. 2022 programımızı da yapmış durumdayız. Bergama hem tarihi kimliğine uygun hem modern çağa uyum sağlayan çağdaş bir kent olma yolunda ilerliyor” diye konuştu.  

“PROJE KİTAPÇIĞI SAKLAYAN BAŞKANLARDAN OLMAYACAĞIZ” 

İlçeye yapılan projelerin birçoğunun devlet tarafından yapıldığına yönelik eleştirilere yanıt veren Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu “Bizim projelerimiz defterde kalmadı. Biz, proje kitapçığını saklayan başkanlardan olmayacağız. Bizim proje kitapçığımız masamızın üzerinde ve biz 5 yıl sonra hesap vermeye hazırız. Ben geçen dönem meclis üyesiydim, bizim grubumuzun vermiş olduğu bir önergeyle doğalgaz gündeme geldi. Geçmiş dönemde belediye başkanı doğalgazı sorarak, düşünerek, arayarak bir şey yapmadı. TOKİ’yi neden yapmadı? Bir belediye başkanının görevidir, Çevre Yolunu düşünmek, refahı düşünmek, bütün sorunlar belediye başkanıyla buluşur ve dönüşür. Belediye Başkanı bunları yapmakla mükelleftir. Bunların hepsini biz hükümetimizle birlikte gerçekleştiriyoruz. Hatta gerektiği yerde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile beraber yaptığımız projelerimiz var. Seçilmiş belediye başkanının görevi şehrine hizmet etmektir. Bu hizmet nerede olursa olsun, sizin cebinizden para harcayarak, kendi özkaynaklarınızla yapamayacağınız birçok iş vardır. Bunları yapmak durumundasınız. Bunlar da belediye başkanı ve ekibinin sorumluluğundadır. Biz bu sorumlulukla projelerimizin hepsi bizim dönemimizde başlamıştır. ‘Biz bunu yazdık deftere, çizdik, şöyle bir şey yapacaktık’ neden yapmadınız? Ben somut şeylerden bahsediyorum. Somut başladık, gidip görülebilir yerinde. Bitiş tarihlerini de veriyorum. Daha konuşacağımız çok projemiz var. Birçok proje başlattık, ben soyut değil somutlardan bahsediyorum. Defter üzerinde yazan değil, başlayan projelerden bahsediyorum” dedi.