Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında kapatılan berberler 11 Mayıs’ta yeniden makas başına geçti. Müşteri kabulüne başlayan berberlerin İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge kapsamında düzenli olarak hijyen denetimine tabi tutulması ve müşteri listesi tutması öngörüldü. İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin her ilde yapılan hijyen denetimlerinin içine İzmir’de ruhsat, belge eksikliği ve borç sorgusunun da dahil edildiğini öne sürdü. Bu durumun berberleri zora soktuğunu ifade eden Bilgin, “Denetlemelerde zabıtalar sadece Kovid -19 salgınıyla mücadele kapsamında denetleme yapmıyorlar. Aynı zamanda ruhsat, belge gibi kontrolleri de yapıyor veişyerinin borcu var mı, yok mu diye de bakıyorlarmış. Ben mensuplarımız tarafından çok fazla arandım. Birçok berber arkadaşımıza tutanak tutulmuş. Tutanaklar korona ile mücadele kapsamında değil. Tamamen ruhsat, borç sorgusu gibi konularda tutulmuş. Bu zor zamanlarda, zaten uzun süre kapalı kalınan aranın ardından bu durum berberlere ekstra bir külfet daha yüklüyor. Bunu nasıl aşacağız bilemiyoruz” dedi.

“EN BAŞTA RUHSATI OLMAYANA AÇILIŞ VERME, NEDEN VERİYORSUN?”

İşyerleri açılırken önce ruhsat istenmesi gerektiğini belirten Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin, “Ruhsat ile ilgili sıkıntılar sadece berberlerin ya da İzmir’in değil, ülkenin problemi. Şu anda bile Çarşamba günü sokağa çıkma yasağının bitmesiyle birlikte herkes gidip bir dükkan açabilir. Berberden tutun da hiç anlamadığını bir sektörde dükkan bile açabilirsiniz. Bu bizim ülkemizin bir problemi. Dükkanı açıp vergi mükellefi oluyorsunuz ama size ‘Berber misini?’ diye soran yok. ‘Ben berber, kuaför salonu açmak istiyorum’ diyorsunuz, hemen açılışı veriyorlar. Olay burada başlıyor. Bizim isteğimiz devletin bu dükkanlar açılmadan belli kriterlere tabi tutulmasıdır. Yani açılışta ‘Sizin belgeniz var mı?’ diye sorulması lazım. Bu sorulmuyor, açılışı hemen veriliyor. Ardından da sıkıntılar baş gösteriyor. İşyeri açılınca para harcamamak için ruhsat almıyor bazı insanlar dükkanlarına. Bu en başta yapılsa, ruhsatı olmayana açılış verilmese ardından da ruhsat sorunsalı yaşanmayacak. Ruhsat para demek. En başta ruhsatı olmayana açılış verme, neden veriyorsun” şeklinde konuştu.

“6 AY SÜRE VERSİNLER”

Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında kapalı kalarak zor zamanlar geçiren berberlerin bu süreçte ceza-i işleme çarptırılmaması gerektiğini belirten Bilgin, “Ruhsat olmadan da berberler odasına kayıt olunabiliyor, hatta berber olmayan bile odaya kayıt oluyor. Burada da sıkıntı büyük. Bunlar şimdiki konular değil aslında, biz bunları daha önce de söyledik. Ben 55 yaşındayım. Kendi dönemimde işyeri açarken benden mesleki belge, ruhsat istediler. Şu an neden bunlar istenilmiyor? Boşluk var kanunda da ondan. Biz istemez miyiz, tüm iyelerimiz ruhsatlı olsun. Bakın yerel seçimler yapılıyor, belediye başkanı seçiliyor. Belediye başkanı göreve gelince ilçedeki işyerlerinin ruhsatlı olup olmadığını kontrol etmesi gerek. Bu belediyenin görevi. Bugüne kadar kontrol edilmemiş. Şu an bir küresel salgınla mücadele ederek ayakta kalma çabası veriliyor. Zabıtanın yanında hazır polis varken, bir de ruhsatlara bakalım, eksik evrak kontrolü yapalı, borç sorgulayalım olmaz. Çünkü adam zaten zor durumda. Sen kontrolünü yap, adama ceza-i işlem uygulamak yerine 6 ay süre ver. Süre sonunda gerekli işlemleri yapmayanlara uygula. Bu dönem ruhsat, borç kontrolü yapılacak dönem değil. Bizim beklentimiz budur” dedi.

“BERBERLER ÜST ÜSTE DENETLENİYOR”

Berberlerin sokağa çıkma yasağı ilan edilen günlerde kapalı olduğunu bu yüzden de üst üste denetlenecek olduğunu savunan Bilgin, “Cuma günü itibariyle valilik ve kaymakamlıklar öncülüğünde İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle denetimlere başlanıldı. Berber, kuaför, kasap, market, bakkal, şoförler Cuma sabahından itibaren ülke çapında denetlenmeye başladı. Berberler Cuma günü denetlendi ve cumartesi günü yasak kapsamında kapalı. Çarşamba gününe kadar da kapalı kalacak. Çarşamba günü sokağa çıkma yasağının bitimiyle tekrar açılacak. Fakat örneğin kasaplar, onlar da Cuma günü denetlendiler. Sokağa çıkma yasağı sürecinde de açık olacaklar. Çarşamba günü berberler denetlemenin ardından hiç çalışmadan tekrar denetlenecekler, kasaplar ise belli bir çalışma sürecinin ardından denetlenmiş olacaklar. 1 emniyet mensubu, 1 zabıta memuru beraberindekilerle birlikte işyerlerini denetleyecek. Maske takılıyor mu, sosyal mesafe korunuyor mu, sabah 9 – akşam 9 saatlerine uyuluyor mu, hijyen malzemeleri işyerlerinde mevcut mu diye denetlemeye tabi tutuluyorlar. Cuma günü berberler bu kapsamda denetlendi ve kapandı. Çarşamba günü açılınca tekrar denetlenecek. Burada bir süreç hatası var” dedi.

BİZE BİLGİ GELİRSE PAYLAŞIRIZ

Basında yer alan bazı illerde Kovid-19 virüsü kapan berberler haberlerini de değerlendiren Bilgin, “Bazı illerde berberlerin Kovid-19 testinin pozitif olduğuna dair yerel basında birkaç haber çıktı. Süreci takip ediyorum. Henüz teyit edilmiş bir bilgiye rastlamadım. Tabi ki benim ‘Yoktur’ diye bir iddiam yok. Ben sadece görüştüğüm kişilerin bana ‘Henüz teyit edilmiş bir bilgi yok’ dediklerini ifade ediyorum. Berberler de insan. Onlar da tüm dünyayı kasıp kavuran bu salgından tabi ki etkileyecek. Nasıl ki her meslek grubundan insan, emekli, öğrenci bu virüsü kapabiliyorsa, ülke genelinde açıklanan rakamların içinde berberlik mesleği mensupları da olabilir. Tarafımıza bilgi gelirse biz bunu inkar edecek değiliz” dedi.