GÜNDEME BAKIŞ - Belediye-İş Sendikası, Torbalı Belediyesi önünde protesto gerçekleştirdi. Belediye işçileri ve işçi ailelerinin de katıldığı protestoda sendika temsilcileri, Torbalı Belediyesi’nde çalışan işçilerin, belediye yetkilileri tarafından baskı ve zulüm gördüğünü savundu. İşçilerin uygulanan mobing ve baskılarla sendika üyeliğinden istifaya zorlandığını, sürecin işten atmalara kadar vardığını belirten sendika temsilcileri, “İzmir’de CHP’li Belediyeler arasında sendikal örgütlenmenin olmadığı tek Belediye Torbalı Belediyesi. Uzun zamandır sendikalaşma düşüncesinde olan Torbalı Belediyesine bağlı Torbel A.Ş. (Torbalı Personel Özel Güvenlik Gıda İnşaat Temizlik Tur. San. Ve Tic. A.Ş.) işçileri, işkolundaki sendikaları araştırıp, Anayasal sendikalaşma haklarını kullanarak tercihlerini Belediye-İş Sendikasından yana kullandılar. Belediye-İş Sendikası da yasal prosedür gereği, toplu sözleşme yetki tespiti için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurdu” dedi.  

“SENDİKALAŞTIKLARI İÇİN ÖNCE 2 İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI, SONRA YETKİ TESPİTİNE İTİRAZ EDİLDİ” 

Sendika tarafından yapılan açıklamada, belediye yetkililerinin baskı dozunu her geçen gün artırdığına dikkat çekilerek, “Belediye-İş’in Bakanlığa yaptığı yetki tespiti başvurusundan kısa bir süre sonra, sendikaya üye oldukları için iki Belediye-İş üyesi işçi aslı astarı olmayan gerekçelerle işten çıkarıldı. Ardından da TORBEL A.Ş. yetkilileri, Belediye-İş’in Bakanlığa yaptığı yetki tespitine itiraz etti. Bununla da yetinmeyip, Belediye-İş üyesi işçilere baskı uygulayıp sendikadan istifa etmeleri için tehdit ettiler. Belediye-İş, TORBEL A.Ş. yetkililerine; sendika üyesi oldukları için işçilerin işten atılmalarının, sendikadan istifa etmeleri için yapılan baskı ve telkinlerin hukuksuz olduğu, bunu yapanların suç işlediğini hatırlattı. Ancak ne yazık ki Belediye-İş’in tüm bu iyi niyetli uyarıları yetkililer tarafından dikkate alınmadı” ifadelerine yer verildi.  

“TORBEL İŞÇİSİ SAHİPSİZ DEĞİLDİR, YALNIZ DEĞİLDİR” 

Sendika tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:  

Oysa, TORBEL A.Ş. yetkililerinin Belediye-İş üyelerini sendikaya üye oldukları için işten atması, sendikadan istifaya zorlaması Anayasa’nın 51. Maddesine göre suçtur. Anayasa’nın 51. Maddesi açıktır. “Hiçkimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz”. Yine Anayasa’nın 53. Maddesi de “İşçiler ve işverenler, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahiptirler.” Demektedir. Diğer yandan Türk Ceza Kanunu’nun 118. Maddesi de sendikal özgürlüklerin engellenmesini para cezasıyla bırakmamakta, 6 aydan başlayarak 3 yıla varan hapisle cezalandırmaktadır. Yasalar bu kadar açıkken Torbalı Belediyesi yetkilileri bu suçu işlemeye devam etmektedirler. Görünen o ki Torbalıyı yönetenler tehditlerle ve baskılarla emekçilerin örgütlenmesini ve Torbalı Belediyesi’nde sendikal bir anlayışın yerleşmesini istemiyorlar. 

SENDİKALAŞMA ANAYASAL HAKTIR. 

AKP iktidarının emekçileri yoksullaştıran politikalarının getirdiği zam sağanağı altında işçilerin Anayasal ve demokratik, haklarını kullanıp sendikalaşmasından daha doğal ne olabilir? 

Genel Başkanı’nın “bu memlekete demokrasiyi, bu memlekete adaleti getireceğim.”, ”sosyal demokrat olmak haktan yana olmak demektir, garipten, gurebadan yana olmak demektir, ezilenlerden yana olmak demektir, alın terinden yana olmak demektir.” dediği Parti üyesi bir belediyede en temel hak olan sendikalaşma, örgütlenme hakkını kullananların işten atılmasının, baskı ve tehditle sendikadan istifaya zorlanmasının ise açıklaması yoktur. 

Örgütlü mücadele olmadan, hukuksuzluğa, adaletsizliğe karşı; hak, hukuk ve demokrasi mücadelesi nasıl verilebilir? 

Belediye-İş, kendisine güvenen TORBEL A.Ş. işçilerini yalnız bırakmamakta kararlı.  

Belediye İş birlik olunması, birlikte hak, hukuk demokrasi mücadelesi verilmesi gereken bir dönemde, tüm emekçilerin ve emek dostlarının karşı karşıya gelmemesi için azami çaba harcıyor. 

Belediye İş sabırla, kararlılıkla hatadan dönmenin erdem olduğu bilinciyle; çatışmanın değil, hukukun, adaletin hakim olması için çaba harcıyor, emek veriyor. 

Belediye-İş tüm iyi niyetli yaklaşımına rağmen, bu çabaların sonuç vermesinin iki tarafın iyi niyetine bağlı olduğunu bilecek kadar bilgi, birikim ve deneyime sahip. 

Belediye-İş, hasımlığı değil, dostluğu tercih edilecek bir sendikadır. 

Ancak Belediye-İş’in de sabrı sınırsız değildir. Sabrımızı sınamayın! 

Belediye İş Sendikası bu baskılara boyun eğmeyecek, bu hatalardan dönülmediği takdirde; işçi ve sendika düşmanı bu anlayışı tüm Torbalı halkına ve İzmir’ e her türlü eylemlilikle teşhir etmeye devam edecektir.