GÜNDEME BAKIŞ- Bayraklı Belediyesi'nin 2021 Sayıştay Raporu açıklandı. 36 bulgu üzerinde yapılan değerlendirmede dikkat çeken ifadelere yer aldı.

KİRALAMADA SÖZLEŞMEYE HÜKÜMLERİ YERİNE GETİRİLMEMİŞ

Bayraklı Belediyesi tarafından kiraya verilen taşınmazları ile ilgili sözleşmelere uygun davranılmadığı yönünde bulgu dikkat çekti. Konuyla ilgili şu açıklama yapıldı:   Belediye tarafından kiraya verilen taşınmazlara ilişkin kira tutarlarının sözleşmelerinde belirtilen şekilde ödenmediği ve bu kiracılar hakkında sözleşme hükümlerine göre herhangi bir işlem tesis edilmediği görülmüştür. Sonuç olarak, Belediye tarafından kiralanan taşınmazlara ilişkin sözleşme ve şartnamelerde yer alan hükümlerin uygulanmasında gereken hassasiyetin gösterilerek kaynakların etkin kullanılması sağlanmalıdır" denildi.

25 YILI AŞAN TAHSİSLER GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ

Bayraklı Belediyesi'nin özellikle devlet kurumlarına SGK borçları karşılında yaptığı tahsisler raporda yer aldı. Konuyla ilgili, "Belediye tarafından 25 yılı aşan sürelerle taşınmaz tahsisi yapıldığı tespit edilmiştir.  Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri gereği Belediye mülkiyetinde bulunan taşınmazların tahsis işlemlerinde 25 yıl olarak belirtilen üst sınırın göz önünde bulundurulmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir" değerlendirmesi yapıldı.

RUHSATI ALINMAYAN BAZI YAPILAR YIKTIRILMAMIŞ

Raporda ruhsatı bulunmayan yapılar ile ilgili Bayraklı Belediyesi'nin aldığı tutum da değerlendirildi. Konuyla ilgili, Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için düzenlenen yapı tatil zabıtlarına ilişkin mevzuatta öngörülen süre içerisinde ruhsat alınmayan veya ruhsata uygun hale getirilmeyen bazı yapıların yıktırılmadığı tespit edilmiştir. Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılara ilişkin mevzuatta öngörülen süre içerisinde ruhsat alınmayan veya ruhsata uygun hale getirilmeyen yapılar için yıkım kararlarının alınması ve yıkım işlemlerinin uygulanması noktasında etkin bir taki mekanizmasının oluşturulması gerektiği değerlendirilmektedir" görüşü yer aldı.

KIDEM TAZMATI

Belediye tarafından kıdem tazminatı bulguları raporda yer aldı. Konuyla ilgili, "Belediyede çalışan işçilere yapılan kıdem tazminatı ödemelerine ilişkin olarak 372 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabının kullanılmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak mali tabloların doğru bilgi sunmasını sağlamak amacıyla; vadeleri bir yılın altına düşen ve faaliyet dönemi içerisinde ödenmesi öngörülen kıdem tazminatı karşılığı tutarlarının 372 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabında izlenmesi ve kıdem tazminatı ödemelerine ilişkin kayıtların da söz konusu hesaba borç kaydı yapılmak suretiyle muhasebeleştirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir" denildi.

KAMULAŞTIRMADA ÖDEME PLANINA UYULMADI

Bayraklı Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında kamulaştırma işlemine ilişkin imzalanan protokol kapsamında belirlenen ödeme planına uyulmadığı tespit edildiği de raporda yer aldı. Yapılan açıklamada, kamulaştırma bedelinin 2021 yılı içerisinde tahsil edilmemesi ile protokolün gecikmeye ilişkin faiz vb. herhangi bir düzenleme içermemesi hususları birlikte değerlendirildiğinde, Belediyenin kamulaştırma bedeline ait alacağının değerinin korunabilmesi için en kısa sürede tahsilatın gerçekleştirilmesi gerekmektedir" denildi.

YAPI KULLANMA İZNİ YOK

Raporda belediyeye ait bazı yapıların yapı kullanma izin belgesinin olmamasına dikkat çekildi. Konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

Belediyeye ait iki adet hizmet binasının Yapı Kullanma İzin Belgesinin olmadığı tespit edilmiştir. Kamu idaresi cevabında, Karşıyaka Belediyesinden devralınan hizmet binası için yapılan arşiv araştırmasında Yapı Kullanma İzin Belgesine rastlanılmadığı ve şantiye binası için de başvuruda bulunulduğu belirtilmiş olup söz konusu hususun düzeltilmesine ilişkin işlemlere başlanıldığı ifade edilmiştir. Söz konusu eksikliklerin tamamlanarak taşınmazlara ilişkin Yapı Kullanma İzin Belgelerinin alınması gerekmektedir."

PERSONEL İLE İLGİLİ UYARILAR

Raporda toplu iş sözleşmeleri ile ilgili görüş de yer aldı. Yapılan açıklamada, "Belediye ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) arasında akdedilen toplu sözleşmelerde mevzuata aykırı olarak aile içi şiddet, sosyal faaliyet, ücretli izin, belediye imkânlarından yararlanma, belediye organlarına gözlemci olarak katılma gibi konularda düzenlemelerin yapıldığı tespit edilmiştir.  Sonuç olarak, bundan sonra imzalanacak sözleşmelerin mevzuatta belirtilen usul ve esaslara uygun olarak yapılması ve sosyal denge tazminatı sözleşmelerinde, sosyal denge tazminatının tutarının belirlenmesi ve uygulanmasına ilişkin hükümler dışında herhangi bir hüküm konulmaması gerekmektedir" denildi.

Ayrıca, Belediyenin Şirket personeli dahil toplam personel giderlerinin mevzuatta belirlenen sınırı aştığı tespit edildiği ve işçilerin yıllık izinlerinin zamanında kullanmadığı kaydedildi.

FİİLEN İCRA EDİLMEYEN 4 MÜDÜRLÜ ATAMASI YAPILDI

Raporda Teşkilat Şemasında Yer Almayan ve Fiilen İcra Edilmeyen Müdürlüklere Atama Yapılmasına da değinildi. Konuyla ilgili, Belediyede teşkilat şemasında mevcut olmayan ve bütçeyle ödenek tahsis edilmeyen kadro ve unvanlara atama yapılmamasının ve personel istihdam edilmemesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir. Belediyenin teşkilat şemasında yer almayan ve bütçesinin olmaması sebebiyle fiilen icra edilmeyecek 4 müdürlüğe atama yapıldığı tespit edilmiştir"

BELGELERDE MEVZUATA AYKIRI DÜZENLEME

Raporda muhasebeleştirme belgelerinde mevzuata aykırı düzeltme işlemlerinin yapılması belediye harcama birimlerince düzenlenen ödeme emri belgesi ve muhasebe işlem fişlerinin üzerlerine düzeltme işlemlerinin yapıldığı tespit edildiği kaydedildi. Yapılan açıklamada muhasebeleştirme belgelerindeki hata ve eksikliklerin Mali Hizmetler Müdürlüğünce düzeltme işlemi yapılmaksızın, ilgili harcama birimine gerekli düzeltmelerin yapılmak üzere geri gönderilmesi ve muhasebe kaydı ve ödeme işleminin ancak söz konusu düzeltme işleminin ardından yapılması gerekmektedir" denildi.

BORÇ STOK SINIRI AŞILMIŞ

Raporda sosyal yardım yönetmeliği kapsamında yer almayan nakdi yardımların yapılması ve Belediyenin borç stok sınırını aştığı tespit edildiği kaydedildi.