Halil İbrahim GÜLER/GÜNDEME BAKIŞ- Bayraklı Belediyesi’nde TİS sevinci yaşandı. Bayraklı Belediyesi Hizmet Binası önünde yapılan törenle yeni sözleşmeye imzalar atıldı. Törene; Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Disk Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Disk Genel iş 6 No’lu Şube Başkanı Değer Yıldız, Toplu İş Sözleşme Başkanı Çetin Çalışkan, Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı, CHP İzmir Milletvekilleri, Atila Sertel, Ednan Arslan, CHP Parti Meclis üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP Bayraklı İlçe Başkanı Pınar Susmuş, şube başkanları ve belediye personeli katıldı.   

ORTAK AKILLA YÖNETİYORUZ
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Biz bir mucize yaratmıyoruz, yaptığımız tek iş ortak akıl çevresinde masaya oturuyoruz. Bunun dışında zihnimizin arkasında başka bir şey yok. Büyükşehirle kamuyla, muhtarlarla, küsmüş bir yönetim yerine tamamını içerisinde alan bir belediye arzuladık. Bunun da başardık. Büyükşehir Belediyesi Bayraklı’ya 6 ay içerisinde 140 milyon TL yatırım yaptı. Buradan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Bir kentin sorunları doğru tespit etmek için önce kadrolarınız olacak. Biz göreve geldiğimizde bunun için çalıştık. Bizim başkan yardımcısı, müdürlerimizi değiştirmenizin altında yatan tek neden budur” diye konuştu.  

YENİ BİR ANLAYIŞ GETİRDİK
Başkan Sandal konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Yaptıklarımızı yapacaklarımızın teminatı olarak algılanmasını istiyoruz. Bir belediye devir alıyoruz, 250 milyon TL borcu, 3 milyon faiz ödüyor. Bunun yanında 102 milyon banka kredi borcu var. Büyükşehir dışında hiçbir belediyenin bankaya bu kadar borcu yok. Bu yüzden bizim barışa ihtiyacımız var. Bine yakın çalışan arkadaşlarımız tek yerden sözleşme yapacağına yedi müdürlük ayrı ayrı sözleşme yapıyor. İlk işimiz bütün personelimizin sözleşmelerini insan kaynakları bağladık. 17 farklı maaş 60 statü var. En ağır işi yapan arkadaşlarımız en kötü ücretlerini alarak çalışıyorlardı. Temizlik işçilerimize utanarak söylüyorum arıtma suyu, tuvalet kağıdı verilmemiş. Bu arkadaşlarımız belediyenin asıl çalışanları… Önceliğimiz onlar olmalı. Başarılamaz, yapılanamaz deniliyordu ama yapıldığını herkese gösterdik. Bu sözleşmeyle birlikte herkes eşit işe eşit ücret alacak. Esnek çalışma saatlerini tamamını kaldırıyoruz. KHK nedeniyle bu sözleşme gecikti.” 

İŞÇİNİN ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI VEREREK BELEDİYEYE BİRŞEY OLMAZ
Sandal, “Asgari ücret üzerinden yapılan uçurumu büyüten sistemin yerine yeni yevmiye sistemine geçtik. Terfi komisyonu, disiplin kurulu bizim olmazsa olmazımızdır. Bazıları bunu belediye başkanın elinde bir silah olarak görüyor. Ama biz şimdiye kadar hiçbir arkadaşımızı işten çıkarmadık. Geçmiş dönemlerde bir şekilde toplanamayan disiplin kurulunu toplanmasıyla ilgili bazı maddeleri yürürlüğe koyduk.  Çocuk yardımlarımızı yüzde 100, öğrenim yardımları yüzde 400 arttırdık.  10 yevmiyeden 70 yevmiye çıkardık. Bugünden itibaren Bayraklı Belediyesi’nin en düşük maaşı 5 bin 200 TL oldu. Nereden veriyoruz bu parayı diyeceksiniz,  işçinin alın terinin karşılığını vererek, belediye hiçbir şey olmaz. Belediyenin hizmetlerinde aksaklık olmaz, Bayraklı’nın gücü dinamiği yeter. 10 yılda yapılanın iki katı iş yaptık. Vatandaşın bize emanet ettiği, vatandaştan çalmadan çırpmadan yönetim meselesidir. İnanıyorum ki hedefimiz olan bütün projeleri yerine getireceğiz. Mutlu çocuklarımız, umutlu çocuklarımız huzurlu vatandaşlarımız olacak. Diğer ilçelere model olan bir Bayraklı inşa edeceğiz” diye konuştu.

BAŞKAN SANDAL’A TEŞEKKÜR EDİYORUM
DiSK Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan da, “Acıyı da mutluluğu da her beraber yaşamak, böyle bir şey, depremi en fazla hisseden Bayraklı halkına geçmiş olsun. Zor zamanlar zor şartlar diyoruz, salgın birçok zorluğun üzerinde geldi. Bundan etkileniyoruz. Ekonomik olarak da etkileniyoruz. İnsanca yaşam talebimiz var. Temsilci arkadaşımız da az önce konuştu. Burada mutlulukla izliyorum, emek dostu olmak böyle bir şey. Şartlar ortadayken, şartlarını zorlayarak, TİS’e böyle artış getiren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal başkanımıza teşekkür ediyorum. Asgari ücret açıklandı, tabi ki açıklanan miktarı asla kabul etmiyoruz. Bayraklı’da adeta en düşük asgari ücreti 5 bin 200 olarak belirleyen belediye başkanını alkışlıyorum” dedi.  

4 BİN 500 MAAŞ FARKINI MİNİMİZE ETMEYE ÇALIŞTIK
Disk Genel iş 6 No’lu Şube Başkanı Değer Yıldız, “Bugün bu bahçede 500 tane emekçi arkadaşımız var.  Açlık sınırında çalışan arkadaşlarımız vardı. TİS e oturduğumuz 2 bin 800 TL alan arkadaşlarımız vardı. En ağır işleri yapan bütün varlıkları 3300 TL’ydi. Bu sözleşme ile bu baştan sona değiştirdi. Bu sözleşmede başta bayraklı belediyesi olmak üzere herkes elinden gelenin en iyisini yaptı. Planladığımızla, masaya oturduğumuzda çok farklı sorunlarda vardı. Burada 5 farklı şoför maaşı vardı. Bayraklı Belediyesi temizlik işçileri günlük 30 TL’ye pirim alan iyileştirmeler yapıldı. 19 farklı prim vardı bunu 8-9’a indirdik. Buradaki en büyük hedefimiz maaş farkını minimize etmektir” diye konuştu.  

SÖZLEŞMEDE NELER YER ALIYOR
Yeni sözleşmeyle birlikte en düşük 4 bin 100 TL olurken, ikramiye birlikte 5 bin 200 TL belirlendi. Günlük 17 TL yemek parası, 4 binişlik bilet parası, 500 TL izin parası sözleşmede yer alan sosyal haklar yer alıyor.