Halil İbrahim GÜLER- GÜNDEME BAKIŞ- Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın flaş bir karar alarak ilçede geleneksel hale gelen deve güreşi organizasyonunu kaldıracağını ve buna ayrılan bütçe ile öğrencilere burs vereceğini söyledi. Sandal’ın aldığı karar hayvan severlerde büyük mutluluk yarattı. 

HAYTAP’TAN BAŞKANLARA TAM PRES
İzmir’deki belediye başkanlarına deve güreşlerinin kaldırılması talebinde bulunduklarını kaydeden HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder,  “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başta olmak üzere 27 ilçe belediye başkanlarını ziyaret ettik. Gündemimizde İzmir’de yayın olarak yapılan deve güreşleri ve hayvan haklarının koruması oldu. Karşıyaka’da faytonları kaldırması yönünde ısrarcıyız. Menderes, Dikili, Menemen, Selçuk ilçelerimizde bu faaliyet devam ediyor. Kendileriyle görüşme gerçekleştirdik. Biz başkanlarla görüşmeye gittiğimizde detaylı açıklamalar yapıyoruz. 2014 yılında yaptığımız mücadele sonucu Diyanet İşleri’nde deve güreşlerinin caiz olmadığı yönünde karar çıkarttırdık. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda deve, horoz ve boğa güreşleri için ‘halk sporu’ maddesini kaldırdı” dedi.

DEVE GÜREŞLERİ YERİNE GÜZELLİK YARIŞMALARI YAPALIM
Havanları dövüştürmenin “vahşet” olarak nitelendiren Önder şunları söyledi:

“Hayvan dövüştürmenin ne anlamı var? Bu bir vahşet, buna son vermemiz gerekiyor. Bunun için belediye başkanlarımızın da harekete geçmesi gerekiyor. Deve Güreşleri organizasyonları büyük bütçeler ile yapılıyor. Bunların yerine bakım evleri, veteriner hizmeti mama gibi masraflar karşılanabilir. Deve güreşleri yerine deve şenlikleri, deve güzellik yarışmaları yapılabilir. Bunlar daha toplumda daha iyi karşılanır ve hayvanlarımız eziyet görmemiş olur.”

SERDAR BAŞKAN GÖNLÜMÜZÜ KAZANDI 
Geçtiğimiz günlerde ilçede deve güreşlerini kaldırma kararı alan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a teşekkür eden Önder, “İlk olarak Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal Bey’i ziyaret ettik. Daha önceki görüşmelerimizde de deve güreşlerine kesinlikle izin vermeyeceğini Serdar Başkan ifade etmişti. Yıllardır hayvanlarımız için mücadele veriyorum. Serdar Başkan ile görüşmemin ardından, bu güreşlerin masraflarının belediye tarafından karşılandığını öğrendim. Serdar Başkan, ‘Bayraklı’da bu kadar okuyamayan, okul masraflarını karşılayamayan, ayağında ayakkabısı olman çocuk varken bu organizasyona nasıl yapılıyor’ dedi ve gönlümüzü kazandı” dedi. 

ÇİĞLİ’DE DE YAPILMAYACAK
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’den ilçedeki deve güreşleri organizasyonunun kaldıracağı sözünü aldıklarını ifade eden Önder, “Çiğli Belediye Başkanı Sayın Utku Gümrükçü Bey ile de görüşmemiz oldu. Zaten aday olduğu dönemde de kendisi bu konudaki hassasiyetini bize bildirmişti. Utku Başkan Çiğli’de deve güreşlerinin yapılmasına izin vermeyeceğini söyledi” diye konuştu. 

BAŞKAN TUGAY FAYTONLARI KALDIRACAĞINI SÖYLEDİ
Karşıyaka’da faytonları çeken atların büyük eziyet gördüğünü ve kaldırılması yönünde çaba harcadıklarını dile getiren Önder,"Karşıyaka’da büyük sorunlar var. Fayton yaz kış demeden çalıştırılıyor. Burada hayvanlara büyük eziyetler yapılıyor. Biz bunun için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çok sayıda dilekçe yazdık. Büyükşehir de Karşıyaka Belediyesi’ne hayvanları bu şartlarda çalıştırmasının yasal olarak doğru olmadığını ve uygulamanın kaldırılması yönünde uyarıda bulundu. Ama dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, buna uymadı. Mevcut Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ile görüşmemiz oldu. Kendisi de atların faytonlarda çalıştırılmasına sıcak bakmadığını ve kaldıracağını söyledi. Yani sorunlar sadece deve güreşi ve fayton atları değil. Barınakların az olması, sokak hayvanlarımıza yeteri şekilde bakım yapılamıyor. Bu sorunlara çözüm bulmalıyız” dedi.

YÖRÜKLERDEN DEVE GÜREŞİ KARARINA TAM DESTEK
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ı ziyaret eden Yörükler, deve güreşlerinin kaldırılıp, oraya harcanacak bütçenin eğitime aktarılmasına tam destek verdi. Kararın kendilerini çok memnun ettiğini söyleyen Manisa Demircili Yörükler, “Karar yerinde ve çok güzel oldu. Aynı fikirdeyiz” dedi. Başkan Sandal da, “Oradan elde ettiğimiz bütçeyle; okuma ihtiyacı olan ama okula gidemeyen çocuklar okula gidecek. Bundan hiçbir şüpheniz olmasın” diye konuştu.

Sandal, “Ben emindim zaten Yörüklerimizin bu konuya bizim gibi yaklaşacağına. Yörükler buradaki bütçenin eğitime ayrıldığını duyduktan sonra onlar daha daha çok sevinecekler, daha mutlu olacaklar. Biz de sizlerle gurur duyuyoruz. Geleneğimizi sizler yaşatıyorsunuz. Özünüze bağlı tavrınız bizi mutlu ediyor. Sağ olasınız, var olasınız. Çok teşekkür ediyorum. Ondan emin olun: Oradan elde ettiğimiz bütçeyle; okuma ihtiyacı olan ama okula gidemeyen çocuklar okula gidecek. Bundan hiçbir şüpheniz olmasın. Bir çocuk kurtuldu mu, bir dünya kurtuluyor” dedi.

Deve güreşlerinin bazı çevrelerce siyasi malzeme edilmesini doğru bulmadıklarını belirten Yörükler ise, “Etkinliğin kaldırılması yerinde ve güzel oldu. Buraya harcanacak paranın eğitime aktarılması daha da güzel bir konu. Aynı fikirdeyiz” diye ifade ettiler.