Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Bayraklı Belediye Meclis’i Ekim ayı olağan birinci oturumu Başkan Serdar Sandal yönetiminde gerçekleşti. Bayraklı’da hasar gören veya 6306 sayılı yasa kapsamında riskli bulunan yapıların yıkılarak yeniden yapılmasına ilişkin talepler kapsamında yapılaşma koşullarının yeniden belirlenmesine yönelik hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı plan notu önerisi oy birliğiyle kabul edildi. Bu karar doğrultusunda Bayraklı sınırları içinde depremde hasar alan ve riskli bulunan yapıları emsal artışı yüzde 10 olarak kabul edildi.

ADAM GİBİ PLANLAR YAPIN
Konuyla ilgili söz alan AK Partili Özgür Hızal, “Depremden dolayı yaşamış oldukları bir takım yoksunlukların ortadan kaldırılması yönünde yapılan çalışma. Bir yıl boyunca tüm depremzede vatandaşlarımız emsal artışı meselesinde sürekli, büyükşehir ve bayraklı belediyelerinin bir çalışma yapılması yönünde ifade ortaya koydular. Yaptıkları her toplantılarda bunun bu şekilde çözülmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulundular. Ne var ki bu anlamda gerek sizin gerekse Soyer’in talepleri görmezden geldiğini biliyoruz ve hatırlıyoruz. Siyasi bir tartışma yapma niyetim de yok. Geçen günlerde sayın Kılıçdaroğlu’nun açıklamasıyla emsal artışı gündeme geldi. Depremzedeler önünde ‘emsal artışı vereceksiniz Tunç Bey’ deyince mi değişti? Siz ne yaptınız, kulağınızın üstüne yaptınız. Nasılsa odalar dava açacak. Kapalı kapılar ardından odalarla toplantılar yapılarak, ‘dava açıldı’ deyip kenara çekileceksiniz. Bu o kadar basit değil. Oturup adam gibi planlama yaparsanız. 3 mahallede planlama yaparsanız. Yönetmeliklere uygun yüzde 20-30 emsal artış verirsiniz” dedi.  

6

İKİ SORUM VAR
Hızal konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Daha önce dile getirmiştik. Bu kadar önemli bir konuyu K sınırlarının hazırlamış bütün siyasi partililerin mecliste ara verilerek yapılması doğru değil. Yüzde 10 emsal artışına gidiyorsunuz. Bir planlama ile mi hayır, bir plan notuyla yapıyorsunuz. Bu emsal artışını yapıyormuş gibi yapıyoruz. Ama zaten odalar dava açacak. Biz açılacak davaları hazırlık yapıyoruz ve olanak sağlıyoruz. 11 ayda K sınırlarıyla hiçbir çalışma yok. Demek bir yaraya ilaç olamamış. Demek ki bunun ilacı emsal artışıdır. İki sorum var. Birincisi önerge Plan notuyla mu? İkincisi; yüzde 10 emsal artışı neye göre belirlediniz? Bayraklı’da yaşayan deprem zedelerin yaralarını kapatacak mı, hayır. Muhtemelen önceki gün bir karar verdiniz, çok basite indirgeyerek bu meseleyi deyip kenara çekiyorsunuz. Bu doğru değil, uyarıyoruz. Oran noktasında yüzde onu neye göre belirliyorsunuz. K hakları ilgili çelişkiler var. Davalar açılacak. Bayraklı’da 78 bin bağımsız bölüm bir yıldır emsal artışı bekliyordu, adeta dağ, fare doğurdu. Arkadaşlar teknik olarak bunu bana açıklasınlar. Hiçbir altlığı yok. Kaldı ki depremzedelerin yarasına pansuman dahi olmuyor. Grup olarak zaten bununla ilgili bir önerge hazırlayıp Büyükşehir’e vereceğiz” diye konuştu.  

VATANDAŞIN DERDİNE DEVAM OLMAK İÇİN YAPIYORUZ
CHP Grup Başkanvekilk Cindi Canpolat, “Bu işi ‘mış’ gibi yapmak için yapmıyoruz. Neye yapıyoruz? Depremden sonra evini kaybeden, sokakta çırpınan vatandaşa derdine deva olmak için bunları yapıyoruz. Hiçbir çalışma yapılmamış denildi. Arkadaşlar bu tabiri meclisimize, depremin olduğu bugüne kadar mücadele veren personelimize haksızlıktır. Yüzde 10 yeterli midir, değil midir, tabi ki tartışılır. K bölgesi ile artışlar ve ekstra olacak atışla yüzde 30 olacak. Hatta geçeğini düşünüyorum” dedi.   

SADECE BAYRAKLI’DA OLURSA… 
Eleştirilere yanıt veren Başkan Sandal, “Bayraklı’daki depremzede yurttaşlarımızın mağduriyeti biliniyor. Ama siz meselenin en başında öncelikle bölgeyi afet bölgesi ilan etmeyerek mağduriyetleri katladığınız ortada. Buradaki hasarın 10’da biri olan yerler için afet bölgesi kararı alınırken Bayraklı’da afet kararı alınmaması enteresan! Bu deprem Van’da da yaşandı, Elazığ’da da yaşandı. Buralarda K sınırları ile ilgili herhangi bir işlem oldu mu? CHP’li belediyelerin, Büyükşehir ve Bayraklı Belediyesi’nin vatandaşın hakkını korumak için yaptığı gayreti yok saymak ne kadar doğru! ‘Mış gibi yapıyorsunuz’ dediğiniz şey; tüm siyasi partilerin üzerinde uzlaştığı, Büyükşehir Belediyemizle ve Bakanlığımızın önerisiyle bu K sınırlarını hep beraber belirledik. Burada emsal artışı yokken bile ilgili odaların itirazı söz konusu iken söz konusu mağduriyeti bir nebze olsun minimize edilmesi ile ilgili geliştirilmiş bir plan notu. Sadece Bayraklı özelinde kalabilirse, odalarımızı ikna edebilirsek bir başarı olur” diye konuştu. 

BİR ŞEYİ SİYASETEN ŞOV OLARAK…
Belediye olarak yönetmelikler ve mevzuat kapsamında hareket etmek zorunda olduklarını vurgulayan Başkan Sandal, hükümetin depremzedelere 450 bin lira, sıfır faizli, 2 yıl ödemesiz 18 yıl vadeli kredi vermesi gerektiğini söyledi. Sandal, “Bayraklı Belediyesi, bir kamu kuruluşu. Attığımız her adımın yasa ve mevzuatlara uygun ilerlemesi lazım. Doğal olarak yapılaşması daha önce tanımlanmış, sosyal donatı alanları oluşturulmuş bir bölgede yaptığımız her işlemin buradaki sosyal donatı alanlarını yeniden oluşturması gerekiyor. Böyle bir imkan yok. Bir şeyi siyaseten şov olarak yüzde 30-40 diyebilirsiniz. Bizim derdimiz burada vatandaşın derdini makul seviyede çare olabilecek küçük de olsa bir katkı sunabilmek. Vatandaşın derdini mi çözeceğiz? Önce kredi meselesini çözelim! Vatandaşın her türlü derdini, sıkıntısını bilen bir zihniyet, 200 bin lira ile bu meselenin çözülemeyeceğini bilmiyor mu, bu faiz oranlarıyla bu meselenin çözülemeyeceğini bilmiyor mu? Vekillerimizden bir komisyon oluşturalım. Vatandaşa 450 bin lira kredi verelim, sıfır faiz olsun, 2 yıl almayalım, 18 yılda ödesin. Sürekli, biz uzun zamandır iktidardayız diye övünüyorsunuz ya. İlgili yönetmelikler, ilgili değişiklikler hükümetin elinde. Biz belediye olarak ilgili mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde görev yapmak zorundayız” dedi.