Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ - Oturumun dilek ve temenni bölümünde Adalet Mahallesi’nde yapılmak istenen Trafo Merkezi’nin yeriyle ilgili tartışma yaşandı. Konuyla ilgili söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Aktaş, “Burada bahsedilen yer şuan meclis gündemimizde olan 16 tane trafo merkezi değil. Bunlar ufak trafo merkezi. Bahse konu trafo alanı indirici merkez. Gerektiğinde 10 mahalleyi besleyen indirici merkez. Bunlar neye göre yerleri belirleniyor. Yer üstü ve yeraltında enerji nakil hatlarımız var. Bu tür yerler bölgeye en yakın yerler seçilir. Birçok hesaplama yapılır. En düşük maliyetle vatandaşa bu maliyeti nasıl yansıtılır hesabı yapılır. Daha az malzeme, daha az kablo kullanılmak özen gösterilir. Bu mesajı atarken siz halkı yanılttınız. Bu konu ilk gündeme geldiğinde vatandaşlar haklı olarak tepki gösterdi. Bu konuda biz de devreye girdik ve süreç durduruldu. Bilindiği üzere arsa payı 80 milyonluk bedeli var. Devlet yaklaşık 100 milyonluk yatırım planından vazgeçmiş oldu. Tamam buraya kaldıralım o zaman bize yer gösterin denildi, konu size geldi. En son Büyükşehir’e gitti. Büyükşehir de Osmangazi’de 5 bin metrekarelik alan gösterdi. Büyük bir mesafe kaybı ve maliyet artıyor. Bu sıkıntıları size belirttiler. Konu tekrar size geldi. Ama siz konuyu çözmek yerine vatandaşa mesaj atarak algı yaratmaya çalışıyorsunuz. Yapmanız gereken TEDAŞ’ın uygun gördüğü yeni bir yeri tahsis etmesiniz. Defalarca talep edilmesine rağmen ya siz ya da büyükşehir randevu vermedi. Bu konuyu çözmek istiyorsanız, uygun yeri gösterirsiniz. Ya da devlet devreye girer uygun bir yeri kamulaştırılır” dedi.  

NEDEN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMEDİ?’ 

Başkan Sandal ise şunları söyledi:

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ne bir siyasi partinin ne bir zümrenin babasının malı değildir. Bayraklı Belediyesi de kimsenin babasının malı değil. Bayraklı Belediyesi bir devlet kurumudur. Yapılan yatırımların tamamı da kamu adına yapılır, yatırımı devlet yapar. ‘Yatırımı falanca partimiz yaptı, falanca bakanımız yaptı’ değil. Yatırımı devlet yapıyor. Vatandaşın vergisiyle, katkısıyla yapılıyor. Devlet işini yapıyor. Biz deprem atlattık. Bayraklı’yı niye afet bölgesi ilan etmedik? Ne fark edecekti diyorsunuz. Herkesin evini yapıp verecektik. Ne emsalden ne krediden söz edecektik ne ekonomik krizden ne işini kaybeden vergisini ödeyemeyen vatandaştan söz edecektik. Devletimiz bunu Karadeniz’de yaptı, iyi de yaptı doğru da yaptı. Vatandaşın evi selde hasar görmüşse, yıkılmışsa, zor durumdaysa devletimiz evini yapıp vermeli. Biz bunu Bayraklı’da da beklerdik.  

‘BEN CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANIYIM’ 

Türkiye’nin dört bir yanında afet oldu, deprem oldu. Bayraklı’da Türkiye’ye model olabilecek bir çalışma yaptık. Enkaz çalışmasından çadırına, geçici konutlara yerleştirmeden K sınırlarına, emsal artışlarına kadar… Bunları yok saymanın vicdanla alakası var. Ben isterdim ki Cumhurbaşkanımız belediyemizi de ziyaret etsin, Sayın Cumhurbaşkanımızı karşılayalım, emir ve talimatları varsa yerine getirelim, bizden istediği bir bilgi varsa Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edelim, bizim beklenti ve isteklerimizi anlatalım. Olmadı, programı uygun olmayabilir farklı bir gerekçe olabilir. Buna bir itirazımız yok. Sonuç itibariyle ben CHP’li bir belediye başkanıyım. Ben oraya CHP üyesi Serdar Sandal olarak gitmedim, Bayraklı Belediye Başkanı olarak gittim. Ben bir devlet törenine gittim. Bizim Cumhurbaşkanı kimliğine hiçbir itirazımız yok. Ama siz de hak verin. Benzer bir toplantıda gittiniz ve sizin genel başkanınızla ilgili bir şey söylendi, sizin yerel yönetim anlayışınızla ilgili bir şey söylendi, kalkıp cevap vermek bizim üslubumuzda yok. Biz de kendi genel başkanımızı, kendi siyasal hareketimizi, bu ülkenin kurucu iradesini, onun ahlakını ve mirasını savunuruz, bu da bizim asli görevlerimizden biri. Bir saygısızlık için yapılmamıştır. Kimseye bir düşmanlığımız yoktur.   

HIZAL’DAN ELEŞTİRİ YAĞMURU  

Sandal’ın ardından söz alan AK Parti Meclis üyesi Özgür Hızal, “Cumhurbaşkanımız, binlerce metrekare inşaat yapılan, kendisinin talimatıyla kurumlarımızın tıkır tıkır çalıştığı milyonlarca yatırım yapıldığı Bayraklı’da konuşma yaptı. Siz de bu alanı terk ettiniz. Tamamını kamu adına devlet yapar. Falanca partimiz yaptı, şu yaptı, bu yaptı değil, devlet yaptı. Vatandaşın vergisiyle devlet işini yapıyor. Evi yıkılan kendi evine Konuyla ilgili İzmir milletvekilimizin açıklama yaptı ve ardından siz açıklama yaptınız. Depremle ilgili yaptığınız açıklamalar yanlış. Devletin deprem ve benzeri doğal afetlerde ortaya koymuş olduğu bazı tavır ve davranışları İzmir ile kıyaslayarak yanlış ifadeler kullandınız. Ben meclis üyesi olarak, Serdar Sandal yalan söylüyor ne kadar doğru olur. Yanlış bilgi verdi. Belki yanlış bilgi almıştır. Siz çıkıp yalan söylüyor ifadesini kabul etmiyoruz ve iade ediyoruz. Bu konu bir yıldır konuşuluyor. Bu teknik sorunları özel bir firmanın finansman konusu olarak ortaya koyarsanız o zaman popülizm yapmış olursunuz. Bayraklı’nın borçları meşelisinde belki 10 kez görüştük, sorun (SGK) çözüldü. Trafo merkezi ile ilgili yazı gönderdiğinizi söylediniz. Bu yazıyı bugün gönderdiniz. Bu, kazadan sonra sigorta yapmaya benzer. Bu doğru bir yaklaşım değildir” dedi.  

SİYASAL AÇIKLAMALAR YAPACAKSINIZ
Hızal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Devlet kimsenin malı değildir. Devletin başında yüzde 52 oy almış Cumhurbaşkanı var. Cumhurbaşkanımız geldi. Siyasal kimliğiyle alakalı açıklamalar ebette ki yapacak. Mensup olduğunuz partinin yerel yönetimini eleştirdi. Siz de belediye başkanı olarak bazı siyasal açıklamalar yaptınız ya da yapacaksınızdır. Kalıcı konutların yapılmasıyla alakalı merkezi hükümet üzerine düşeni en kısa sürede yaptı. Bir yılda 700’den fazla bağımsız bölümü teslim etti.  Yerel idare ne yaptı, tam bir yıl boyunca K sınırlarını belirlediniz ve bu K sınırları içinde debelendiniz durdunuz. O K sınırlarını da elinize yüzünüze bulaştırdınız. Bayraklı Belediyesi’nin uhdesinde olan ruhsat alması gereken beş ya da altıdır.” 

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, dilek temenni bölümünde muhalefetten gelen eleştirilere, "Merkezi hükümetin belediyelere tasarruf genelgesi yolladı unuttunuz mu? ” dedi.

BİNLERCE ÇİVİ ÇAKTIK!
AK Partili Abdullah Aktaş, “Bir çivi daha çakmadınız. 3 yıldır yaptığınız çalışmalar orada" dedi. Aktaş’a yanıt veren Sandal, "Bir tane çivi çakamadınız dediniz. Doğru diyorsunuz. Bir değil binlerce çivi çaktık, siz sayamadınız. Ben anlatırım size. Burada lami cimiye gerek yok. Paniğiniz ne? Vatandaş beni de sizi de dinliyor. Sözümü neden kesiyorsunuz? Bir gerçeği gölgelemeye mi çalışıyorsunuz? Bir gün bütün meclyis üyelerimizle gidelim. Bayraklı belediyesi olarak ne yaptığımızı size anlatalım. Siz bu kentin caddelerinide, sokaklarında geçkiyorsunuz. Sokağa çıkacak durumunuz yok. Gidin esnafa soruyum. Esnafa gidip, ‘Ben AKP’li meclis üyesiyim. Derdin ne?’ diye sorun! Hodri meyda. Gidemiyorsanız beraber gidelim. Biz sizin güvenliğini sağlayalım. Hodri meydan!” dedi.  

ALDIĞIN GAZLA BURADA KONUŞMA!
Konuyla ilgili AK Partili Meclis üyesi Emre Demir,“ Ben gidiyorum. Siz gezin” dedi. Bunun üzerine Başkan Sandal, Aldığın gazla burada konuşma” demesi üzerine AK Partili “Benimle böyle konuşmazasınız. Haddinizi bilin" demesi üzerine mecliste tartışmalar başladı. Bunu üzerine Başkan sandal, zabıta memurlarına çıkarın arkadaşı” diyerek tepki gösterdi. Sandal, “Sen haddini bil. Saygısız! Haddini bil! Alın bu arkadaşı dışarıya. Burası meclis haddini bileceksin. Burası senin siyasal şov yapacağın alan değil. Kimden gaz alıp geliyorsan ona git. Meclis başkanı benim” dedi.

CHP’LİLER ÜZERİNE YÜRÜDÜ!
CHP’li meclis üyeleri Demir’e sert tepki göstererek üzerine yürüdü. Başkan Sandal’ın meclisi kapatması üzerine tartışmalar dozu düştü.