Çevre Bakanlığı depremzedeler için kalıcı konutların yapılacağı Bayraklı’daki 375 hektarlık alanın 1/5000 ve 1/100 bin ölçekli çevre düzeni plan değişikliklerini onayladı ve askıya çıkardı. Bir ay süreyle askıda kalacak planlara itiraz olup olmayacağı merak konusu...

SİT STATÜSÜ KALDIRILDI
Çevre Bakanlığı söz konusu alanının SİT statüsünde de değişikliğe gitti. Deprem konutlarının yapılacağı alanın bir bölümünde SİT statü de kaldırıldı.

MİMARİ PROJELER BELLİ OLMUŞTU

Burada yapılacak binaların mimari projelere GÜNDEME BAKIŞ ulaşmıştı. Projeler zemin+4 kat ve zemin+5 kat olacak şekilde tasarlandı. Daireler 3+1 olacak şekilde plandı. Yatay mimari ile birlikte alanda millet bahçesi, bisiklet ve yürüyüş yolları, cami, okul, aile sağlık merkezleri, ticaret alanları da yer alacak.

AYKIRI DENİLMİŞTİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu Depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı “konut rezerv alanı” ile ilgili açıklamada bulunmuştu. Yapılan açıklamada, “ Depremzedeler için seçilen ‘konut rezerv alanı’ olarak belirlenen ormanlık alan; bölgedeki yağmur sularının yüzeysel akışa geçerek olası bir sel baskınının önlenmesi ve yer altı su rezerv dengesinin sağlanması gibi hidrolojik fonksiyona sahip bir alan olup, yeşil alan bakımından İzmir için yaşamsal öneme sahiptir. Bu alan; 6831 sayılı yasanın ek 16. maddesine göre “üstün kamu yararı taşımadığı” için orman dışına çıkarılmaz. Yapılacak işlem anayasanın 169. maddesi olan ormanlar daraltılamaz ilkesine açıkça aykırıdır” denilmişti.