Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Bayraklı Belediye Meclisi Mayıs Ayı birinci oturumu Başkan Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirildi. Gündem dışı konuşmalarda AK Parti grubu tarafından eski belediye başkanı Hasan Karabağ döneminde yapılan Çay Mahalle, Tepekule Mahallesi ve Çiçek Mahallesi planlarının durumu, bölgede bir çalışma olup olmadığı soruldu. 

"VATANDAŞTAN TALEP GELMEDİ"
Başkan Sandal'ın talimatıyla mahallelere yönelik meclise bilgi verildi. Yapılan bilgilendirmede "2015-16 yılında onaylanmış imar planı var, plan yürürlükte, vatandaştan gelen talepler üzerine uygulama yapılacak, şu anda vatandaştan bir talep gelmedi" denildi. 

"PLANLAR YENİDEN YAPILSIN"
Başkan Serdar Sandal bölgedeki planların değiştirilmesi gerektiğini belirterek, "O zaman iptal edip yeniden yapmamız lazım. Yeni bir planlama yapalım, vatandaşı dinleyelim, planlamayı yeniden başlatalım. Vatandaşın istediği şekilde değiştirelim, 5 yıl olmuş yaprak kıpırdamıyorsa..." dedi. Öte yandan geçtiğimiz aylarda planlanan 62 hektarla ilgili de bilgi veren Başkan Sandal, "Büyükşehir'deyken İZSU ile ilgili sıkıntı olmuştu hallettik, sanırım önümüzdeki büyükşehir meclisine gelecek" diye konuştu. 

SANDAL, "BELEDİYELER BİRLİĞİ 3 TALEBİMİZDEN BİRİNİ KARŞILASIN"
Gündem dışı konuşmalarda gelen eleştirileri yanıtlayan Sandal, Türkiye Belediyeler Birliği'nin Bayraklı Belediyesi'nin taleplerine olumlu dönüş yapmadığını kaydederek, "Türkiye genelinde muhalefet yapma yetkisi bizde. Türkiye belediyeler birliğinin, Bayraklı belediyesine ne yaptığının ölçüp biçilmesini isterim. Deprem geçiren ilçeye bir katkısı olmuş mu?  3 tane araç talebimiz var 1'e düşürdük, hala uğraşıyoruz ki alalım, bizim istediğimiz iş aracı. Biz kamu kuruluşuyuz. Biz kamu bankalarından neden kredi çekemiyoruz, buradaki engel nedir. Türkiye en büyük krizi yaşıyor. Bütçenizin yarısı gidiyor ne yapacaksınız? Bu da başkanın dilek ve temennisi, İller Bankası dilek ve temennimizde AK partili meclis üyelerimiz bize destek olsunlar. Van, Malatya'ya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AFAD tarafından yapılan yardımların Bayraklı'ya da gelmesini istiyoruz. Elazığ'a verilen 15 milyon var bize de bir 10 milyon verin, bize kamudan gelen kaynak belli, biraz Elazığ, Malatya seviyesine getirelim buraya olan katkıyı da. Belediyeler birliği 3 talebimizden birini karşılasın. Bugünden sonra herhangi bir belediye tek çivi çakmasa bile maaşlarını ödeyebiliyor ve genel hizmetlerini götürüyorsa çok başarılı bir belediye olur bu ekonomik krizde. Parklarımızda gezelim, benim yaptığım işlere bakalım. Büyükşehir neler yapmış, biz neler yapıyoruz gezelim görelim. İzmir'in en büyük kreşini açıp, liyakatle hocalarını alacaksın ve sen bunu kendi meclis üyelerine göstermiyorsun, bu da bizim eksiğimiz" diye konuştu. 

"CAN GÜVENLİĞİNDEN BİZ SORUMLUYUZ"
Başkan Sandal, meclis üyelerinden gelen AK Partililerle birlikte esnafı, pazarı gezelim talebine, "Arkadaşlarımızın can güvenliğinden biz sorumluyuz o yüzden arkadaşlarımızla ne esnaf ne pazar gezeriz" sözleriyle yanıt verdi. 

HIZAL, "BAKANLA GÖRÜŞMEK İÇİN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜNÜZE ARATTINIZ"
AK Parti Meclis Üyesi Özgür Hızal, "Yaptığınız savunmada yapılan eleştirilerin ne kadar doğru olduğunu gördük. Bayraklı'da gezme meselesine gelecek olursak, ben Bayraklı'da gezerken siz herhalde Çiğli'de öğretmenlik yapıyordunuz, öğretmenlik kutsal bir meslek. Biz Bayraklı'da siyaset yaparken, sokak sokak gezerken siz Çiğli'deydiniz. Biz yaklaşık 3 yıldır sizinle çalışıyoruz, mesai harcıyoruz. Bugüne kadar Cumhur İttifakı olarak bizim önümüze getirdiğiniz somut ve doğru hangi önerinizi biz reddettik ya da bugün siyasal iktidarın, ülkenin başındaki siyasi partinin temsilcisi olarak elimizden geldiğince size destek olmadık mı! Hangi somut önerinizde size destek olmadık ya da hangi parti yetkilimiz size destek olmadı. Her seferinde Malatya ve Elazığ diyecekseniz bu yanlış bir örnek, siz ilçe belediyesisiniz, bahsettiğiniz belediyeler il belediyesi. Burada yapılan yardımlar noktasında kıyaslama yaparsanız doğru bir kıyaslama yapamazsınız. Size CHP'li belediye örneği vereceğim, Konak Belediyesi Başkanı (Abdül Batur) geldi göreve başladı, hizmet binası depremden etkilendi yıktı yeni bina için 100 milyonluk kredi başvurusunda bulundu, bu kredi çıktı ve onaylandı. O da CHP'li belediye siz de... Konak Belediyesine ya da x belediyeye pozitif ayrımcılık yapılırken size neden negatif ayrımcılık yapılsın böyle bir ayrımcılık söz konusu değil, siz de biliyorsunuz. Siz kentimize gelen Bakanları elbette ziyaret edebilirsiniz ama bu görüşme için buradaki muhalefet siyasi partisinin başkanvekilini siz arayacağınıza özel kalem müdürüne arattırıyorsunuz. Biz hiçbir şeyi eksik yapmıyoruz. Mevzu Bayraklı olduğunda elimizi taşın altına koyduk, siyaset yapmadık. Siz 'Biz 3 yıl kredi kullanmadık, kullanmayacağız' dediniz, bugün de çıkıp 'Kamu bankaları, İller Bankası bize kredi vermiyor' diyorsunuz. Bu doğru bir yaklaşım değil" dedi. 

"TALEP YAZILARI YANLIŞ YERLERE GÖNDERİLDİ"
AK Partili Hızal eleştirilerini şöyle sürdürdü:
"Ortak akıl diyorsunuz, çıkalım Bayraklı'yı birlikte gezelim, sizin yaptığınız yatırımları birlikte görelim. Biz bunu söylüyoruz, siz 'Otele gidelim size sunum yapalım dediniz. Bu doğru bir yaklaşım mı? Siz Bayraklı Belediyesi olarak 3 yıl, 1000 gün boyunca, yaklaşık 1 milyar bütçeyle elbette bir şeyler yaptınız, geçenlerde bir fotoğraf gördüm, o sorunu da çözüyorsunuz, hangi sorunu olduğunu anladınız sanırım. Sadece bu sorunu çözebiliyorsanız burada bir sorun var demektir. Bu eleştirileri samimi olarak alın, değerlendirin. Önümüzde 2 yıl kaldı, sandığa gideceğiz, vatandaş sizin ya da bizim lehimize karar verir, buna bir şey diyemeyiz ama kaybolan yıllar Bayraklı'nın. Ben çok defa belediyede yazılan yazının yanlış yere gittiğini, gönderilmediğini, takip edilmediğini gördüm. Defalarca talep yazılarını istedim, gelmedi. Bürokratları zan altında bırakmak istemem ama siz belediye bakanı olarak takibi daha sağlıklı yapmalısınız." 

SANDAL, "GENEL SİYASETİ KOPARTIP ATACAĞIZ"
AK Partili Hızal'ın eleştirilerine yanıt veren Sandal, "Bir belediye başkanının, başka kamusal alandaki taleplerini kendi meclis üyelerine söylemesinde bir sıkıntı yok. Bunların belediyeler kıyasıyla cevabı doğru değil. Genç bir belediyeyiz, müdürlüklerin yönetmeliklerini yeni yeni geçiriyoruz. Kurumsal kimlikle ilgili konular hiç bu meclise gelmedi. Bu konuda da yol aldık. Yüzde 80'i ilgili yönetmeliklerin doğru olmamasından kaynaklanıyor. Biz siyasi nezaketi biliriz. Ben bakan geldiğinde il başkanınızı (Kerem Ali Sürekli) aradım. Mümkünse Bakan ile bir ortamda 5 dakikada olsa talebimizi ileteyim dedim. İftarda bu iş olabilecek denildi, program yoğun, oturma planı denildi, olmadı. Diğer işlemler arkadaşların kendi arasındaki iletişimidir. Biz de mevcut sorunları bir kamu görevlisine sunmak istedik, görevimiz. Hatırlarsanız, Sayın Bakan ile görüşürken önerilerimize pozitif batık, vergi borcumuz, rezerv alan taleplerimize, krediye olumsuz bir şey söylemedi. Bunların derlenip toparlanması lazım. Belediyeler Birliği bizim de kurumumuz, bizde tabi ki baskı yapacağız. Reel olmalıyız, birbirimizi doğru duymuyoruz. Bu mecliste genel siyaseti kopartıp atacağız, sadece Bayraklıyı konuşacağız. Ana meselelerle ilgili bir adamın bir işi yapıp yapmadığıyla ilgili, biz kaymakamlık binamızla ilgili plan tadilatını yaptık, kamu şu an çivi çakabiliyor mu? Kriz ortamını idare edebilmek kolay mı, belediye sınırsız kaynakları olan bir kurum değil, iş bilmediğimiz için iş yapmıyor değiliz, bütçe ile ilgili. Biz bütçe yaparken enflasyon oranları doğrultusunda işçi ücretlerini belirliyoruz. Bütçenin maaşlar konusunda doğru sınırlara çekilmesi, sınırlandırılması lazım. Bütün belediyeler, partisi ne olursa olsun bütçesinin yüzde 60-70'ini çalışanlarının maaşlarına ödüyor, bütün belediyeler... Bizim geldiğimiz günden beri personel sayımızda fark yok" dedi. 

CANPOLAT, "DEPREM VERGİLERİ NEREYE HARCANDI"
Cindi Canpolat, bir Bakanın deprem vergileriyle yol, eğitim ve sağlık yatırımları yapıldığını açıkladığını iddia etti. 

SANDAL, "ARA SOKAKLARI GEZELİM"
Muhammet Şahin Bayraklı'da birçok sorun olduğunu dile getirdi. Başkan Sandal, Şahin'den gelen eleştirilere, "AK Partili meclis üyelerimizle ara sokakları bir gezelim. Size araba ayarlayalım Bayraklı'daki kamu yatırımlarını da diğer yatırımları da gezelim. Vatandaş size ayrı bize ayrı konuşmuyor" dedi. 

"DEVLET KİMSENİN BABASININ MALI DEĞİL"

MHP'li Şahin'in "Devlet" vurgusu üzerine sert tepki gösteren Sandal, "Devlet kimsenin babasının malı değil, hiçbir siyasi partinin tekelinde değil. Biz merkezi hükümetle ilgili konuşuyoruz, siz ona cevap vereceksiniz. Devlet sizden çok bizi ilgilendirir, böyle laf söylemekle ne milliyetçi oluyorsunuz ne de başka şey. Kimin neler yaptığını kamuoyunun tamamı bilir, kozmik odalarına girdiler devletin, MHP olarak ne yaptınız, ağzınızı açabildiniz mi? Devletin sırları deşifre edildi neredeydiniz milliyetçiler, bu ülkenin itibarını satarken neredeydiniz? Ucuz milliyetçilik yok. Bırakın bu işleri. Bizim devletin karşısında olma gibi bir durumumuz yok, biz devlet için bedel öder, canımızı veririz. Kozmik odaya girildiğinde biz nasıl alçaklık diyorsak siz de çıkın söyleyin. Siz girdiniz oralara, kamuyu deşifre ettiniz. Bırakın. Böyle ucuz propaganda yapamazsınız. Dün evrakları verecek miyiz dediniz, bugün gidip kucaklaştınız Birleşik Arap Emirlikleriyle, hani finansörüydü terörün? Bu ülkeyi kuran CHP'dir, kıymetini bilin" ifadelerini kullandı. 

Cumhur İttifakı'ndan gelen konuşma talepleri kabul etmeyen Sandal, meclis oturumunu sonlandırdı.