GÜNDEME BAKIŞ- Bayraklı Belediyesi yıkıcı depremin ardından ilçede yapılan çalışmaları bastırdığı kitapçıkla duyurdu. Kitapçıkta, depremle ilgili yapılan kampanyalar ve yardımlar tek tek ele alındı. Kitapçıkta evleri hasar gören depremzedelerin ilerleyen süreçte nasıl bir yol izleyeceğine yönelik bilgilendirmeler maddeler halinde yazıldı. 

EN BÜYÜK GAYEMİZ
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “ Deprem sonrasında ilgili Bakanlığımızın hazırladığı, afet sonrası yapılması gereken süreçleri özetleyen, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyemizin destekleri ile ilgili özet bilgileri içeren bilgilendirme broşürü hazırlandı. En büyük gayretimiz, sizlerin bir an önce tekrar sıcak yuvalarınıza kavuşmanızdır.  Biz büyük bir aileyiz, yaralarımızı birlikte saracağız” dedi.

MERAK EDİLEN SORULAR VE CEVAPLARI
Depremin ardından evleri hasar gören vatandaşların merak ettiği sorular 17 maddede yanıtlanmaya çalışıldı.

İşte o sorular ve yanıtları:

1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır?
Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır. 

2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? 
Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır. 

3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? 
Bu konuda eğitim almış, uzman inşaat mühendisi ve mimarlardan oluşan teknik ekipler binaları detaylı bir şekilde yerinde incelemektedirler. Teknik ekipler binaların depremden kaynaklı hasarlarını dikkate alarak binalara hasar derecelendirmesi yapmaktadırlar. 

4) Binalar hasar derecesine göre nasıl sınıflandırılıyorlar? 
Binalar hasarın boyutuna göre Acil Yıktırılacak Bina, Yıkık, Ağır Hasarlı, Orta Hasarlı, Az Hasarlı ve Hasarsız olmak üzere 6 farklı hasar derecesi ile sınıflandırılmaktadır. 

5) Acil yıktırılacak binalar nasıl tespit ediliyor? 
Bazı katları çökmüş, yan yatmış, ötelenmiş vb. boyutta hasar görmüş ve her an can ve mal güvenliğini tehdit eder nitelikteki binalar Acil Yıktırılacak Bina olarak sınıflandırılmaktadır. 

6) Acil Yıktırılacak binalar için süreç nasıl işleyecek? 
Binası Acil Yıktırılacak olarak tespit edilmiş afetzedelere bu duruma ilişkin raporlar tebliğ edilecek. Kendilerine bu rapora itiraz için 3 gün süre tanınacak, itiraz edilmesi halinde bu binalar 3 gün içinde farklı bir teknik ekip tarafından tekrar incelenecek, itiraz edilmemesi ya da itiraz edildiği halde hasar durumu değişmeyen binalar hemen yıkılacak. 

7) Acil yıktırılacak bina olarak tespit edilen bina yıkıldıktan sonra afetzedelere devlet ev yapacak mı? 
Acil yıktırılacak bina olarak tespit edilen bina/konut sahipleri için hak sahipliği koşullarını sağlaması kaydıyla 7269 Sayılı Yasa kapsamında yeni konut yapılabilecek. 

8) Hasar tespit sonuçları afetzedelere elden teslim edilecek mi?
Hasar tespit sonuçları afetzedelere elden teslim edilmeyecek. Çalışmaların tamamlanmasına müteakip, sonuçlar Valilik, AFAD, ÇŞB internet sitelerinde yayınlanmak ve mahalle muhtarlıklarında askıya çıkarılmak suretiyle ilan edilecek. Bu vesileyle hasar tespit sonuçları öğrenilebilecek. 

9) Binasının hasar durumunu beğenmeyen yada binasının hasar tespiti hiç yapılmamış afetzedeler itiraz edebilecek mi? 
Halihazırda kesin hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır. Binalarının hasar tespiti hiç yapılmayan, binasının hasar durumunu beğenmeyen afetzedelerimiz için İtiraz Hasar Tespiti adı altında ikinci bir hasar tespit süreci daha olacak. 

10) İtiraz hasar tespitleri (ikinci hasar tespitler) ne zaman yapılacak? 
Kesin Hasar Tespitler (İlk tespitler) bittikten ve ilan edildikten sonra 30 günlük itiraz kabul süreci başlayacak. Binasının hasar tespiti hiç yapılmayan, hasar durumunu beğenmeyen ya da başka sebeplerle hasar tespitlerine itiraz eden vatandaşlarımızın bu süre içerisinde itiraz talepleri alınacak. İtiraz hasar tespitlerinde binanızın incelenmesi için bu süre içerisinde mutlaka itiraz dilekçesi vermeniz istenecek. 

11) Ağır hasarlı bina ne demektir? 
Deprem nedeniyle onarımı mümkün olmayacak şekilde hasar gören ve tekrar kullanımı mümkün olmayan binalar ağır hasarlı olarak derecelendirilir. 

12) Bir binaya ağır hasarlı verilmişse sonrasında ne olacak? 
Ağır hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamı ve şartlarında yeni ev yapılması mümkün olacak. Ağır hasarlı tespit edilen binalar hemen boşaltılacak ve hasar tespit sürecinin tamamlanması sonrasında hemen yıkılacak. 

13)Orta hasarlı bina ne demektir?
Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek boyutta hasar gören bina demektir. Bu tür binalar güçlendirme yapılmadan kullanılamaz. 

14) Bir binaya orta hasarlı olarak değerlendirilmişse sonrasında ne olacak?
Orta hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamında güçlendirme kredisi verilecek. Afetzedelerden binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri istenecek. Bu tür binalar güçlendirilmeleri halinde kullanılabilecek, 1 sene içerisinde güçlendirme yapılmaması halinde ise ağır hasarlı kabul edilip yıkılacak. 

15) Hasarsız ve Az Hasarlı bina ne demektir? 
Deprem nedeniyle hiç hasar görmemiş binalar hasarsız, taşıyıcı sistemi hasar görmemiş ancak sıva çatlakları, boya/kaplama dökülmeleri gibi hasarlar gözlemlenen binalar ise az hasarlı olarak derecelendirilir. 

16) Hasarsız ve Az Hasarlı binalar ne olacak?
Hasarsız ya da Az Hasarlı bina sahipleri için 7269 Sayılı Yasa kapsamında yeni ev yapılması mümkün olmayacak. 

17) 7269 Sayılı Yasa kapsamında ev sahibi olmak istemeyen ağır hasarlı bina sahiplerinin durumu ne olacak?
Binası ağır hasarlı olduğu halde konut kredisi talep etmeyen afetzedeler için 7269 Sayılı Yasa kapsamında ev yapılmayacak. Ancak her durumda ağır hasarlı binalar yasa gereği yıkılacak.”