Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Bayraklı Belediye Meclisi Ocak ayı birinci olağan toplantısı gerçekleşti. Oturama Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın koronavirüse yakalanması nedeniyle  CHP'li Meclis Üyesi İrfan Önal başkanlık yaptı.
Meclis’te denetim komisyonu seçimi gizli oylamayla yapıldı. Komisyonda CHP’den Mehmet Toptaş, Gönül Güngör, Mukaddes Işın, AK Parti’den ise Emre Demir yer aldı.  

AK PARTİ’DEN BEDAVA ELEKTRİK ÖNERGESİ
AK Partili meclis üyeleri, Bayraklı Belediyesi çiftçiye bedava elektrik vermesi ya da fatura bedellerinin ödenmesi yönünde bir önerge verdi. Önergede şu ifadeler yer aldı:  
“CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Şanlıurfa’da yaptığı ‘Bize Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığını verin, elektriği bütün çiftçilere bedava vereceğiz’ açıklamasına dayanarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kemalpaşa Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla ilçe sınırlarında üreticilik yapan çiftçilere elektriğin ücretsiz verilmesi ya da ibraz edilmesi halinde üreticinin elektrik faturalarının ödenmesi.” 

BELEDİYENİN ALANINA GİRMİYOR
Konuyla ilgili açıklama yapan AK Partili Meclis üyesi Özgür Hızal, “Bu önergenin komisyonlarda değerlendirilmesi gerekiyor. Komisyonlarda tartışılmaması yönünde önerge verdik” dedi. Hızal’a yanıt veren CHP’li Önal, “Bu konu belediyelerin alanına girmiyor” dedi. Önergenin komisyona gönderilmesi oy çokluğuyla reddedildi.

TMMOB’UN İTİRAZINA RET
Komisyonlardan oy birliği ile meclis gündemine gelen maddeye göre; TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun, emsal artışı kararı için Bayraklı Belediyesi’ne yaptığı itiraz reddedildi. 

NE OLMUŞTU?  
Bayraklı Belediye Meclisi’nde, 30 Ekim 2020 depreminde hasar alan ve 6306 sayılı yasa kapsamında riskli bulunan yapılar için yüzde 10 emsal artışını içeren önerge kabul edilmiş, ardından ise İBB Meclisi gündemine gelmişti. BB Meclisi’nde söz konusu önerge revize edilerek; depremde ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 yılındaki yönetmelik öncesi ruhsat alan veya 6306 sayılı yasayla riskli kabul edilen yapıların dönüşümü için parsel bazında başvuru yapılması halinde yüzde 20, ada bazında başvuru yapılması halinde yüzde 30 emsal artışı verilmesi kararı alınmıştı. TMMOB İzmir İl Koordinasyon kurulu söz konusu emsal artışı kararını içeren plan notunun iptali için Bayraklı Belediyesi’ne itiraz dilekçesi vermişti.