Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Türkiye’nin ihracat şampiyonu Zorlu Holding’in, Çankaya’daki Orkide Alışveriş Merkezi’nin yerine yapmayı planlandığı gökdelen projesi İzmir’de tartışma konusu olmuştu. Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası’nın yaptığı itirazlarla sık sık gündeme gelen Zorlu Holding Gökdelenine yönelik konuşan Konak Belediye Başkanı Başkan Abdül Batur, sürecin 13 yıldır devam ettiğini belirtti. Konuya ilişkin defalarca yargı süreçlerinin işlediğini kaydeden Batur, “Bu parselin inşaat yapım aşaması ve parseldeki plan değişikliklerinin başlama tarihi 2008, 13 sene geçmiş. 13 sene önce başlayan bir serüven bu. Parsel bazında plan değişikliği yapılmış, kamuya terk etmiş daha sonra itirazlar olmuş yine Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odasından. Büyükşehir Belediyesi itirazları değerlendirmiş, değişiklikler yapmış ve neticede plan geçerli hale gelmiş. Buna uygun olarak da Zorlu Holding projesini çizmiş ve biz göreve gelmeden 2018 Şubat ayında, seçimlere 1 ay kala, inşaat ruhsatı Konak Belediyesi tarafından verilmiş. Planına uygun. Getirdikleri plan yükseklik şartına uygun yani yapılan plan değişikliğine uygun olarak bir inşaat ruhsatı verilmiş” dedi. 

“84 METREYE İNDİ”

Konak Belediye Başkanı olduktan sonra, süreci incelediğini ve firma yetkilileriyle görüşme yaptığını kaydeden Batur, “Biz göreve geldiğimizde baktık, silueti bozacak şekilde dedik. Ne var biz de siluet olarak, Hilton. Çağırdık firma yetkililerini ‘Kardeşim bunu 159 metreden 131 metreye indirin’ dedik. Hiton’un en üst noktası, hatta dronlarla da ölçüm yaptık. Onlar da, ‘Boynumuz kıldan incedir’ dedi. Plan tadilatı yani inşaat ruhsat tadilatı yaptık ve uygulamaya geçildi. Daha sonra yönetmelik değişti. Yönetmelikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı h/max’ı kaldırdı. Parsel kaç metre yükseklikteyse üstüne yazacaksınız, ilgili meclislerden geçireceksiniz ve o yükseklikte kalacak diyor. Yani 130 metreyse, 130 metre; 150 metreyse 150 metre. H/max serbest diye tanımlanan parsellerde. Biz de diğer belediyelerdeki gibi h/max serbestleri kaç metre uzunluğunda yapabiliyor diye, illa o uzunlukta yapmak mecburiyetinde değil ama o maksimumu tutarak Büyükşehir’e gönderdik. Orada imar komisyonumuz bir değerlendirme yapmış ve Zorlu Holding’in planlarını Kadifekale’nin siluetini kesecek olduğu gibi gerekçelerle 84 metreye indirmiş” açıklamasında bulundu. 

“HİÇ OLMASIN İSTİYORLAR”

Başkan Batur, odaların 84 metreye de itiraz ettiğini belirterek, “84 metre konusunda odalar, bazı ileri gelen arkadaşlarımız ona da itiraz ettiler. Hiç olmasın diyorlar, orada böyle bir bina olmasın istiyorlar. O da mümkün değil. Verilen bir hak var. Onun belediyeye getireceği bir tazminat yükü var. Kolay değil öyle masa başından ben iptal ediyorum demek. Öyle bir şey olmaz, realiteye bakacağız. Neticede 84 metrede şu anda. Buna itiraz edildi. Firma da itiraz etti, ‘131 metre ruhsatımız var bizim, biz bu yükseklikte yapacağız’ dedi. Mahkemede şu anda, mahkeme ne derse uygulanacak. Bu konuyla ilgili 13 sene mahkemeden gelmiş, değiştirilmiş, yine gitmiş. Durum budur” ifadelerini kullandı.