Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Konak Belediye Başkanı Abdül Batur,  halk arasında "Zorlu binası" olarak bilinen, İzmir'de sert tartışmalara neden olan gökdelen projesine yönelik açıklamalarda bulundu. Sürecin 2008 yılında başladığını anlatan Batur, "2008 yılından beri plan tadilatları, odaların itirazları, 2019 yılında Şubat ayında oda itirazları doğrultusunda herhangi bir mahkeme kararı alınmadığı için Konak Belediyesi tarafından ruhsatlandırılan bir yapı. Biz geldiğimizde bu yapının çok yüksek olduğunu gördük. Kentin silüetini bozma yönünde sıkıntı yarattığı gerekçesiyle ilgilileri çağırdık ve Hilton'u geçmeyecek şekilde 131 metreye bağladık. Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yönetmeliği değişti ve Hmax serbest şeklinde planda görülen tüm parsellerin üzerine yükseklik yazılması noktasında bir zaruriyet getirildi. Biz de 131 metre olarak gönderdik. Büyükşehir Belediyesi teknik kurulları ve komisyonu yeniden bir çalışma yaptı, bize de haber verdiler ve Kadifekale silüetini bozacağı yönünde 131 metreyle ilgili bir sıkıntı olduğu gerekçesiyle 84 metreye indirildi. Biz 84 metre ile ilgili askıya çıktığımızda hiç yapılmaması yönünde itirazlar oldu, biz bu itirazları reddettik. Şirket de 84 metreye itiraz etti. Biz Büyükşehir Belediyesi'nin kararına uymak mecburiyetindeyiz. Büyükşehir Belediyesi'nin 84 metre kararı olduğu için biz de bunu kabul ettik ve şirketin itirazını reddettik. Hukuksal süreç işleyecek ve hukuk ne diyorsa onu uygulayacağız. Mahkemenin kısa süre içinde tamamlanacağını düşünüyoruz" dedi. 

"KEMERALTI PLANLARINI TEMMUZ MECLİSİNE YETİŞTİRECEĞİZ"
Kemeraltı Koruma Planları ile ilgili bilgi veren Başkan Batur, "Kemeraltı ile ilgili koruma planı çok önemli. 2 Eylül'de UNESCO miras listesi ile ilgili heyetler gelecek, çalışmaları yerinde inceleyecekler ve planlarla ilgili kararlara bakacaklar. Biz de acele ediyoruz ve Büyükşehir ile yoğun mesai harcıyoruz. Tahminen bu ayki meclise yetiştireceğiz. Oradaki inşai kararlar noktasında çalışmalar yaptık, otopark alanları, belediye hizmet alanları, 2 katı geçmeyecek şekilde restorasyon yapılacak alanlarla ilgili çalışıldı. UNESCO tarihi miras listesine girecek bu alanda planlar yoktu, biz bunları hazırladık. 2. etabı da tamamladıktan sonra heyetin karşısına dolu dolu çıkacağız. UNESCO tarihi miras listesi, Avrupa fonlarının çok daha rahat kullanılmasını sağlayacak. Kemeraltı'nın ayağa kaldırılması noktasında Konak Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Valiliğimiz, TARKEM, Kemeraltı Esnaf Derneğimiz hep birlikte çalışıyoruz. Biz de 2 restorasyona başlayacağız, önümüzdeki aylarda ihalesine çıkacağız. Kemeraltı'nı kalkındırmak bizim görevimiz. Özlemimiz Kemeraltı'nın eski günlerine kavuşması. Konak Pier'den gelen turist kafilesi Kemeraltı'nın sağlıklaştırılmış sokaklarından geçip, havra sokağında restore edilen havraları gezdikten sonra Agora'ya geçecek. Agora'nın üst kısmında 20 bin kişilik amfi tiyatro kazısı var. Turist kafilesi inip direkt Selçuk'a gidiyor. Kentin içinde tutamıyoruz. Bu çalışmaları hızlandırırsak özlemimizi gideririz" ifadelerini kullandı. 

"BASMANE ÇUKURU BELEDİYE BİNASI OLMALI"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "Basmane Çukuruna belediye hizmet binası yapmak isterim" açıklamasını değerlendiren Batur, konuya bakış açısının Soyer ile aynı olduğunu kaydederek, "Çukur, yılların çukuru, İzmir'in yıllardır devam eden problemi. Büyükşehir'in inisiyatifinde olmasına rağmen bize de soruyorlar ne zaman çözülecek diye. Tunç Başkan bu konuda gerçekten büyük çaba sarf ediyor. TMSF'ye teklifler yaptı. İnşallah bu dönem içinde çözülür. Tunç Başkan da bu konuda kararlı, özverili 'Daha fazla şey verelim yeter ki biz burayı alalım' diyor. Basmane Meydanı, kentin kalbi. Bence Büyükşehir Belediye Binası yapılarak önünün de çok güzel bir meydan olarak düzenlenmesi hem mimar olarak hem de belediye başkanı kentimize yakışır diye düşünüyorum. Başkanla beraberiz o konuda, mülkiyet problemi çözüldüğünde kente kazandırılacak. Şu anda Büyükşehir Belediye binasına ihtiyaç da var. En merkezi yer, kentlinin ulaşabileceği alanlardan bir tanesi, şu anda içinde balıklar yetişmeye başladı, sinek yuvası haline geldi. Bu saatten sonra 'Fuarın parçası' şeklinde yaklaşmak... Zaten fuara dokunulmuyor. Başkanın kafasında fuarla ilgili bir şey yok, bu projeyle ilgili. Kentin hizmet binasına da ihtiyacı var, kente yakışan bir çalışma olur" dedi. 

"BELEDİYE BİNASI İHALESİNİ TEMMUZ SONUNA YETİŞTİRECEĞİZ"
Konak Belediye Hizmet Binası yapımına bu başlanacağını aktaran Batur, kredi konusunda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ'a bir kez daha teşekkür ederek, "Depremden en fazla etkilenen belediyelerin başındayız, hizmet binamız gitti. Binamızın projeleri hazır, Temmuz sonuna ihalesini yetiştireceğiz. Çok şanssız bir dönem yaşıyoruz şu anda, çıktığımız ihalelere kimse girmiyor. Müteahhitler önünü göremiyor, bizler de tedirginiz ama sözünü verdik. Kredimiz de çıktı, bunun için de Hamza Dağ'a teşekkür ederim, büyük çabalarıyla bu noktaya geldik. Kendi enerjisini sağlayan, hizmetlerin aynı yerde toplandığı, 9 katı geçmeyecek bir bina olacak, 538 metrekareydi yıktığımız bina, yapacağımız ise bin 200 metrekareye oturacak. Hemen hemen 3 kat büyütüyoruz. Bir de yanımıza Büyükşehir gelirse 2 kardeş belediye birlikte çalışmalarını yürütür. Kentli geldiğinde tüm problemlerini çözebilir. 50 sene Konak Belediyesi bir daha hizmet binasına ihtiyaç duymayacak. Narlıdere'de yaptığımız gibi Konak'ta da yapacağız" ifadelerini kullandı. 

"ASFALT HEPİMİZİN İŞİ"
"Konak'ta asfalt sorunu var mı" sorusunu yanıtlayan Batur, "Bazı bölgelerde İZSU ve diğer kurumların yaptığı çalışmalar var ama belli bir kontrolden sonra bunlar süratle yapılıyor. Vatandaşımızın bilmediği şeyler de var, İZSU yapıyor ama anında kapatılamaz çünkü onun denetimi var, kontrol süresi var. Bunlar sağlandıktan sonra yama ekipleri girebiliyor. TEDAŞ'ın çalışması kontrol edilmeden alınmıyor, bu süreç biraz uzun sürüyor. Bizim kendi asfalt şantiyemiz var, sıkıntılı yerlere oradan takviye yapıyoruz. Bu hepimizin işi, Büyükşehir'imizin işi hepimizin işidir, ben öyle bakıyorum. Sıkıntı varsa hep beraber çalışıyoruz. Şu anda bir sıkıntı yok sadece Alsancak'ta yağmur suyu kanal çalışması yapılmıştı, şu an parke taşı döşeme süreci var. Toros ve Gültepe'de bazı sokaklar vardı, onlara da biz müdahale ettik" açıklamasında bulundu.  

"KOKU İÇİN HERKES TEYAKKUZDA KISA SÜREDE ÇÖZECEĞİZ"
"Batur, İzmir'deki koku sorununa yönelik soruyu ise, "Bu konuda Tunç Başkanımızın da açıklaması var. Kentin hemen her yerinde bir koku sorunu var, yok dersek yanlış söyleriz. Koku sorunu arıtmadan mı kaynaklanıyor, hatlarda mı dolgunluk var bu konu ciddi olarak inceleniyor. Bir kriz masası kuruldu, biz de Başkanla konuşuyoruz, tahminimce kısa sürede kaynağı bulunacak. Her sene bu dönem yaşanmaya başladı. Eskiden böyle bir şey yoktu. Büyükşehir ve İZSU ciddi olarak çalışıyor. İZSU Genel Müdürü ve yardımcıları sabah 06:30'da Ali cadde ağzında koku, kanal kontrolü yapıyordu. Herkes teyakkuzda, kısa sürede bunu çözeceğiz" dedi. 

"KOOPERATİFLEŞME MODELİ İYİ GİDİYOR"
Başkan Batur, İZBETON AŞ aracılığıyla kooperatifleşmeyle kentsel dönüşüm modeli için vatandaşlardan olumlu geri dönüşler olduğunu söyledi. AK Parti kanadından gelen "Hukuka aykırı" iddialarını da değerlendiren Batur, "Alanların Büyükşehir tarafından organizasyonu sağlanmış. Kimlerin hak sahibi olduğu, kimlere yer verileceği belirlenmiş. Alandaki hak sahipleriyle yüzde 100 uzlaşılmış, onlara teslim yapılacak. Günümüzün en büyük sıkıntısı ihaleye çıkıyorsunuz kat karşılığı, müteahhit girmiyor. Büyükşehir bu alanlar için 3-4 defa ihaleye çıktı, giren olmadı. İşin tamamlanması lazım. Kooperatif modeli yeni bir model, bunu da İZBETON ile yürütüyorlar. Yasal olmayan bir şey görülmüyor. Gayet iyi gidiyor süreç, vatandaştan olumlu dönüşler geliyor" diye konuştu. 

"BALLIKUYU'DA PLAN TADİLATI YAPILABİLİR"
Ballıkuyu bölgesi kentsel dönüşümüne yönelik soruları da yanıtlayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Ballıkuyu Büyükşehir tarafından yapılıyor. Sıkıntı şu; mevcut bina sayısıyla hak sahibi arasında dengesizlik var. Vatandaş metraj olarak daha fazla istiyor. Büyükşehir'in de belli sayıda metrajı var. Bununla ilgili bir sıkıntı yaşanıyor. Yakın zamanda vatandaşla bir araya gelinecek belki plan tadilatı yapılacak ve sorun çözülecek diye biliyorum" açıklamasında bulundu.