BATUR: KONAK'I BETON'DAN KURTARACAĞIZ

Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere’de yaptığı çalışmalardan örnekler verdi. Konak’ta değişimi ve dönüşümü sağlama konusunda Konak’ta da önemli işler yapacaklarını ifade eden Batur, 6 aylık süreç içinde kentsel dönüşüme yönelik planlama çalışmalarını hayata geçirdiklerini söyledi. Gültepe, Yeşildere, Yenişehir, Beştepeler bölgesinde planlama çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Batur, “Hayal ettiklerimizi planlama anlamında bitirmemiz gerekiyor. Belediyeciliğe böyle bakıyorum. Konak ilçemizi betondan kurtaracağız, yeşil alanı bol, sosyal tesisi bol bir ilçe haline getireceğiz” diye konuştu.

SANDAL:YEREL YÖNETİMLERE DAHA FAZLA FON AYRILMALI

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, kentsel dönüşümden söz ederken belediye olarak icracı olmadıklarını söyledi. Bayraklı’da 60 hektarlık bir kentsel dönüşüm alanları olduğunu, ancak herhangi bir adım atamadıklarını söyleyen Sandal, “Yerel yönetimler vatandaş ile sağlıklı bir diyalog ve vatandaşların düşüncesini almakta yetersiz kalıyor. Tatmin olmayan vatandaşın da bu dönüşüme direnmesi de sonuç almamızı engelliyor” dedi. Bayraklı olarak yeni kent bölgesi olduklarını ifade eden Sandal, “Gökdelen bölgesi olarak yüksek katlı binalar bu bölgeye yerleştiği zaman, yeraltı suları, hava akımının kesilmesi gibi bu binaların ne tür tahribatlara neden olacağını kestiremiyoruz. Vatandaşlardan geri dönüşüm alıp planlama yapılmasının daha doğru olduğuna inanıyoruz. Merkezi yönetim yerel yönetimlere daha fazla fon ayırmalı ve destek vermeli” dedi.

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, 'yarın için hayal et' sloganıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ege Ekonomik Forumu'na konuşmacı olarak katıldı. Şehir Plancısı Faruk Göksu'nun moderatörlüğünü yaptığı “Kentsel Dönüşüm” başlıklı oturumda Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ve işadamı Mesut Sancak da sunum yaptı. Başkan Sandal, kentsel dönüşüm konusunda geçmiş dönem yapılan çalışmaların çok verimli olmadığını belirterek, yeni süreçte her kesimin onayının olduğu yeni bir formülü hayata geçirmek istediklerini söyledi.

YARINI DÜŞÜNMELİYİZ

İlçe belediyelerinin kentsel dönüşüm konusunda ellerinin, kollarının bağlı olduğunu ifade eden Sandal, şöyle konuştu: "Önceki dönemdeki kentsel dönüşüm çalışmalarının sonuçlanamamasının temel nedenlerinden biri, göçle gelen ve çarpık yapılaşmaya neden olan yurttaşlarımızın taleplerini bazen çok sağlıklı duyamamak. Bu talepleri de ilgili mevzuat çerçevesinde sınırlayıp, vatandaşın tekrar öneri ve görüşlerini almadan, onlara dayatıyoruz. Zaten geçim sıkıntısı çeken vatandaşın 3 dairesi yerine bir daire vererek, meseleyi çözmekle ilgili çaba sarf ediyoruz. Bu da sonuç itibariyle hayata geçirilemiyor. Yerel yönetici ve ilçe belediyeleri olarak elimiz kolumuz bağlı. Gerekli sosyal donatı alanları oluşturabilmek için vatandaşlarımızı bir araya getiriyoruz. Sorunları çözmek istiyoruz. 5 kişinin anlaşamadığı yerde 100 kişinin anlaşmasını bekliyoruz. Meseleyi çözmelerini bekliyoruz ki bu da sonuçsuz bir çaba. Bir de bizim başka bir derdimiz var. Bayraklı olarak kent merkeziyiz. Manhattan projesi kapsamında Bayraklı'ya kuleleri diktiğimizde yer altı sularının nereye gideceğini bilmiyoruz. Denize ulaşmayan yer altı sularının ne gibi tahribatlar yaratacağını çok fazla hesaplamıyoruz. İstanbul ve Ankara'daki gibi gökdelenlerle Bayraklı'da da hava akımını kestiğimizde Bayraklı ve Bornova bir çanak içinde olduğu için ne gibi tahribatlara neden olacağını bilemiyoruz."

HERKES HEMFİKİR OLMALI

Kentsel dönüşümde öncelikle vatandaşın talebinin doğru alınması gerektiğini dile getiren Sandal, “Bizim isteğimiz, tüm bileşenlerle birlikte bu talepleri örgütleyip, iş dünyasının da fikirlerini almak. İş dünyası, vatandaşı ve yerel yönetimi mutlu etmeyen hiçbir çözümün sonuçlanma şansı yok. 3 boyut var. Vatandaş, iş dünyası ve yerel yönetim. Dolayısıyla biz vatandaşlarla bir araya gelip, onların önerilerini alıp, sonra iş dünyasıyla buluşarak, projeleri oluşturup, sonrasında yine vatandaşın karşısına geçmeliyiz diye düşünüyorum. Ayrıca kentsel dönüşüm konusunda merkezi hükümetin de yerel yönetimlere daha fazla fon ve kredi ayırması, özellikle hazine arazilerinin belediyeye ücretsiz tahsisi bizim öncelikli taleplerimiz" dedi.

İDUĞ: KURUMLAR BİRBİRİYLE KONUŞMALI

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ise kurumsal bir İzmir kurumsal bir Türkiye yaratılması gerektiğini ifade etti. Şehirlerde iyi yönetim sağlayabilmek için kurumların birbirleri ile uyumlu şekilde planlama yapması gerektiğini söyleyen İduğ, “Endüstri 4.0 ‘da nasıl ki makinalar birbiri ile konuşuyorsa, akıllı şehirde de kurumlar birbirleri ile konuşmalı” dedi. Dönüşüm de iki oyuncu olduğunu, birinin inşaat sektörü, diğerinin yerel yönetimler olduğunu söyleyen İduğ, “Bu iki kesimin birlikte planlama yapması gerekiyor” dedi.

İDUĞ: “BORNOVA KONUT YATIRIMLARINDA RAĞBET GÖRÜYOR”
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Bornova’nın her geçen gün büyüyen ve gelişen bir kent olduğunu ve konut yatırımlarında büyük rağbet gördüğünü söyledi. İduğ,  “Bornova, konut fiyatlarındaki artışla AB ülkeleriyle adeta yarışıyor” dedi. 
Kent estetiğinden kentsel dönüşüme, sosyal ve ekonomik kalkınma projelerine kadar pek çok alanda önemli projeleri hayata geçirmeye başladıklarını belirten İduğ, bunun ilçenin gelişimine önemli katkılar sağladığını ifade etti. İlçenin konut yatırımlarında büyük rağbet görmesinin bunun önemli göstergelerinden biri olduğuna dikkat çeken İduğ, “İzmir ve Bornova, değer katan yapılarıyla, konut fiyatlarındaki artışla, AB ülkeleriyle yarışıyor. Konut fiyatlarındaki artışta, Avrupa Birliği ülkeleri arasında rekor Almanya’nın. İzmir ve Bornova, AB ülkeleriyle rekabet ediyor. Talep çok fazla” diye konuştu. 
Ege Ekonomisini Geliştirme Vakfı’nın düzenlediği 3. Ege Ekonomik Forumu’nda,  “Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm” konulu panelde konuşan Başkan İduğ, Türkiye’nin en büyük sorununun alt yapı olduğuna vurgu yaptı.  Swis Otel’de düzenlenen toplantıda, konuşan İduğ, “Yerel yönetimlerin, alt yapı yatırımlarını gerçekleştiren bütün paydaşlarla koordineli çalışarak, iyi planlama yapması gerekir . Akıllı şehir yarata bilmek için kurumlararası koordinasyonu sağlamalıyız. Benim en büyük hayalim de tüm paydaşlarla koordineli bir şekilde kenti yönetebilmek, gelişimi sağlamak ve gelecek planlamasını yapabilmek” dedi.

SANCAK: KENTSEL DÖNÜŞÜM EN ÖNEMLİ KONU

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, kentsel dönüşümün kentsel sorunların çözümünde ekonomik, mekânsal ve toplumsal koşulları dikkate alan kapsamlı bir eylem planlama süreci olduğunu söyledi. İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisinde çok önemli bir yer kapladığını söyleyen Sancak, “Kentsel dönüşüm ülkemizin en önemli konusu. İzmir’in yapıların yüzde 65’inin ruhsatsız olduğunu düşünürsek, bina yaşı ortalamasının da 25 yıl ve üzeri olduğu gerçeği ile kentsel dönüşüm, İzmir için de en elzem konudur” diye konuştu.

SELVİTOPU: ‘SîYASET MÜDAHALE ETMEMELi’

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Türkiye’de kentsel dönüşümün sağlıklı yapılabilmesi için yasal çelişkilerin giderilmesi ve siyasetin bu sürece müdahale etmemesi gerektiğini vurguladı.

Ege Ekonomik Forumu’nun “Ege’de Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm” başlıklı oturumunda konuşan Başkan Selvitopu, kentsel dönüşümle ilgili ülkemizde 5393 ve 6306 sayılı olmak üzere iki ayrı yasa bulunduğunu anımsattı. Bu iki yasanın birbiriyle çeliştiğini ve sorunun giderilmesi için birleştirilmeleri gerektiğini söyleyen Başkan Selvitopu, “Bu da yetmez! Kamulaştırma, imar yasalarıyla da uyumun sağlanması gerekir” dedi.

Türkiye’de “yerinde dönüşüm” kavramının ilk kez İzmir’de uygulanmaya başlandığını ve artık yasal mevzuata girdiğini belirten Başkan Selvitopu, şunları söyledi:

“Kentsel dönüşüm, bölgedeki kültürel zenginlikleri, sosyal dokuyu dikkate almalıdır. Bu nedenle uzlaşıyı temel alan bir anlayışla yapılmalıdır. İlkeleri olmalıdır. Ayrıca bütüncül bir bakış açısı gereklidir. Kentin genelini kapsayan planlarla uyumlu, şeffaf ve sürdürülebilir olmalıdır. Halkın, meslek örgütlerinin, üniversitelerin katılımı çok önemlidir. Eğer bu ilkeleri gözetmiyorsanız, kentsel dönüşüm yapmıyorsunuz demektir. O da farklı bir noktaya gider. Nitekim Türkiye’de çok sayıda yanlış örnekleri var.”

EN BÜYÜK ALAN KARABAĞLAR’DA
Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm alanının 2 bin 700 hektarla Karabağlar’da olduğuna dikkat çeken Başkan Selvitopu, bunun 540 hektarını 2012 yılında “riskli” ilan eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın geçen süreçte sağlıklı ve somut bir adım atmadığını vurguladı. Başkan Selvitopu, kentsel dönüşümün odağında mutlaka belediyelerin olması gerektiğini de şu sözlerle anlattı:

“Yerel yönetimler olmadığı sürece uzlaşı noktalarında sıkıntılar doğmaktadır. Türkiye’nin en büyük dönüşüm hektarı Karabağlar’da. Biz de geçen süreçte plan revizyonlarını yaparak, kentin modernleşmesi için gerekli altlığı hazırladık. Hedefimiz bu planları hayata geçirmek. Çok iyi plan yaparsanız ama uygulanmadığı sürece bir anlamı kalmaz. Türkiye’de ne yazık ki uygulamayla ilgili yasalarda çok ciddi sıkıntılar var. Bunların giderilmesi gerekir. Giderildiği takdirde kentlerimizin gelişmemesi, dönüşmemesi, değişmemesi hiçbir neden yoktur. Bir önceki oturumda tarım kesimi temsilcileri, sektöre siyaset karışmasından yakındı. Kentsel dönüşüme de siyaset kurumu müdahale etmemelidir. Olması gerekeni hep birlikte gerçekleştirmek durumundayız. Aksi durumda gelecek kuşaklara kötü bir miras bırakmış olacağız.”

Moderatörlüğünü Şehir Plancısı A. Faruk Göksu’nun üstlendiği oturumda, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Konak Belediye Başkanı Abdul Batur ve Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak da söz aldı.