GÜNDEME BAKIŞ- Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Mavişehir’de TOKİ’nin satışa çıkardığı araziler ile ilgili ve ilçedeki kentsel dönüşümle ilgili belediyenin sosyal medya hesaplarından yayınlanan “Başkanla Karşıyaka günlüğü” programında açıklamada bulundu.

BU ALANLARIN BEDELSİZ BELEDİYELERE VERİLMESİ GEREKİYOR
Yapılan değişikliklerle kentle ilgili plan çalışmalarının belediyelerden alındığını kaydeden Başkan Tugay, “İzmir’de ve Karşıyaka’da Asfalt Osman (Osman Kibar) döneminde önü açılmış.  Buyurun yapın kardeşim demiş, yapılmış. Ardından devamı gelmiş. Bizim eksiden gelen Behçet Uz’u gururla anıyorum. Bir belediye başkanı olarak yanmış yıkılmış bir şehirden çok güzel planlar yapmış. Sonra korunamamış. Siyasetin bir tuzağı var, o da popülizm. Bugün yaşadığımız şehirde bir tarihte buralar tamamen sazlık bataklık olduğu kullanılmamış haldeymiş. İlerleyen süreçte bu durum değişmiş ve yatırımcıların gözdesi haline gelmiş. İlerleyen süreçte yapılan protokollerle toplu konut yapılması söylenmiş ama yine planlama belediyeydi. 2011 yılında bu yetki belediyelerden alınmış. Bakanlığa verilmiş. Şu an burada bir plan değişikliği belediye istese de yapamaz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı isterse yapar. Bizim vicdanlarımız bu yetkiyi vermiyor. Son kalan hele ki kuş cennetine komşu; zemini yapılaşmaya uygun olmayan bir rekreasyon alını yapılmasından çıkıp yapılaşmaya karar vermesi yanlış olur. Madem öyle belediye değil de kim olduğunu bilmediğimiz insanlara verdiniz. Tamamen kapatıp biz kullanacağız mantığı nedir? 350 bin insan yaşıyor. Vicdanen ve kamu hukuku olarak biz karşıyız. Belediyeye tamamen ücretsiz verilmesi gerekirken, ben ve benden önceki dönemdeki belediye başkanları başvuru yapmışken açık attırma ile satmak doğru değil. Biz dava açtık ama çok umutlu değiliz” dedi.

AK PARTİLİLER TOKİ’Yİ DEĞİL BİZİ SUÇLUYOR
Tugay konuşmasına şu şekilde devam etti:
“AK Parti kökenli ya da bazı siyasetçiler buraya belediye niye talep etmedi diye sordular. Halbuki defalarca talep ettik. Yapılaşma olacağını nereden olacağını sordular. Bir insan 52 milyon verip böyle bir alanı alıp ne yapabilir ki? Belli bir beklentisi olmalı. Bu alanların kesinlikle özel mülkiyete geçmesine karşıyız. Her şeyi satamazsınız. Her şeyi satmaya başlarsanız biz yandık. Yapılaşmadan önce neden özel mülkiyete satılıyor. AK Partiler TOKİ’yi suçlamıyor, biz suçlanıyoruz. Bunun da hiç temeli yok. Atakent’te sosyal hizmet alanını Büyükşehir meclisinde özel okul alanı değiştirdik. Onu emsal gösteriyorlar. Madem halka ait alanları savunuyordunuz da burayı neden savunmadınız. O zaman da TOKİ sattı. Yıllarca bekledikten sonra bir plan değişikliği geldi. Yeni bir inşaat hakkı veriyormuş gibi anlatıyorlar. Öyle bir şey yok. Kendilerince bir haklı gerekçesiyle var ama orayı da burayı da TOKİ sattı. Keşke geçmişte o yıllara gitsek de karşı çıkabilsek. Bu satışa günümüzde olduğu için müdahale edebilirdik.  Müzayedeye gidip bu alanı almaya çalıştık. Ama çok yüksek fiyatlarda satıldı. Biz konuyla ilgili hiç mi bir şey soramayacağız. Yavuz hırsızın hiç mi suçu yok? Burayı alıp ne yapacaksınız diye soramayacak mıyız? ”

TÜM KARŞIYAKALILAR YARARLANMALI
Karşıyakalıların yararlanacağı bir alan olarak kalması gerektiğinin altını çizen Tugay, “Güneşin doğuşunu batışını, kuşlarını uçuşunu şiddetle önerdiğim bir yer. Bu tepenin üzerinden dolunay doğuşu vardır. İddia ediyorum Türkiye’nin hiçbir yerinde izleyemezsiniz. Bu güzelliklerin oturup böyle sakin temiz bir ortamda izlenmesi için ideal şekilde izlenebilir. Bunu satın alan insanların değil, herkesin izlemesi için karşı çıktık. Denizin yükseldiği bir gerçek. Biraz da o yüzden yapı yapılmamasını istiyoruz. Buraya bir set yapılacak. O setle birlikte denizin taşmasını engelleyecek. Su bastığı zaman pelikan villaların içerisinde geziyor. Yani burası kuş cennetinin içerisinde. Burada olan olmuş bitmiş ama bundan sonra dur dememiz gerekiyor” diye konuştu.

CUMHURİYET MAHALLESİ İÇİN PLANLAR BÜYÜKŞEHİR’DE
Başkan Tugay, Karşıyaka Örnekköy’de kentsel dönüşümün devam ettiğini belirterek Cumhuriyet mahallesi için de üzerlerine düşen çalışmayı sonlandırdıklarını söyledi. Tugay, “Cumhuriyet mahallesinde geçtiğimiz dönemden kalan planlarda bir takım eksiklikler vardı. Bu sorunları çözdük ve Büyükşehir’e ilettik. Büyükşehir onay verirse planlar askıya çıkacak. İtiraz edecek bir şey varsa edecek. Ondan sonraki süreç tamamlanacak.  Bence hızlı bir süreç işleyeceğini düşünüyorum” dedi.

ALAYBEY İÇİN UZLAŞI GEREKİYOR
Alaybey’de mahallenin yapısından dolayı kentsel dönüşümün  zorlu olduğu, sorunun uzlaşı ile çözülebileceğini kaydeden Tugay, “Alaybey çözümü çok zor bir alan. Zemin itibariyle bir yüksek yapılara izin verilmiyor. Belki ada ada yapmamız gerekiyor. Ama orada uzlaşıya varmak çok zor, bunun dışında elimizden geleni yapmayı demekten başka bir şey gelmiyor. Bitişik nizam bir yapı var. Bunun için uzlaşma gerekiyor. Orada sıkıntı yaşanıyor. Her bir daireye iki otopark planlamamız gerekiyor. Şuan bunu yapmamız çok mümkün olmuyor” açıklamasında bulundu.