Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Erhan Uzunoğlu ile birlikte Büyükşehir Meclis kararıyla spor alınandan özel eğitim alanına çevrilen yaklaşık 9 dönümlük arazi ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Serdar Koç, İzmir Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri Murat Aydın Nilüfer Bakoğlu yer aldı.   

“İL BAŞKANI MEKANSAL PLANA AYKIRI OLDUĞUNU SÖYLEMİŞ
AK Parti İzmir teşkilatının geçtiğimiz günlerde alanla ilgili yaptığı açıklamalara değinen Başkan Tugay, “AK Parti tarafından yönetilen ithamlarla ilgili açıklamalarda bulunmak için bir aradayız. Henüz Karşıyaka Meclisi’nde gündemine gelmiş bir konu değil. 1/5000’lik planlarda işlenmiş, Karşıyaka Belediyesi’nin 1/1000 planlara gelmiş bir konu değil. Burada söz konusu planın ‘mekânsal plana aykırı’ olduğunu iddia ediyor. AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, hiçbir hukuki bir gerekçesi olmadığını söylemiş. ‘Bu plan değişikliği nereden çıktı?’ demiş. ‘TOKİ Türkiye’nin pek çok yeri satıyor. Amacına uygun kullanıyor. Bunun bir tane farklı örneğini gösterin’ demiş. Mavişehir’de satılan arazi ile burayı kıyaslayıp, ‘çifte standart’ olarak iddia etmiş” dedi.   

‘CUMHURİYET’TEKİ ÇOCUKLARIN BURADA SPOR YAPMASINI İSTİYORSAYDINIZ…’ 
Konuşmasına devam eden Tugay, “Atakent’te bu alanın planları 2 Temmuz 1986 yılında onaylandı. Bu planlar hala 1/1000 planda geçerli. Değişiklik yapılmamış. Burada bahsi geçen alan 8243 metrekare büyüklüğünde bir parsel. Bu parsel nedenini bilmiyoruz ama spor artı sosyal tesis alanı olarak belirlenmiş. Uzun süre bu şekilde kalmış. Burada 2 tane farklı bölüm var. Bir tanesi yine bitişiğinde okul olan ve pasif bulanan bir alan. İkincisi de farklı bir noktada açık havuz alanı. Bu açık havuz uzun yıllar Karşıyakalılar tarafından kullanılmış. 2016 yılında TOKİ tarafından sosyal tesis alanı ve spor alanı olarak satılmış. Halkın kullanılmasına kapatılmış, özel mülkiyet geçmiş bir alan. Ne diyorlar AK Partililer, ‘Cumhuriyet’teki çocuklar burada spor yapsın.’ Cumhuriyet’teki çocuklar burada spor yapmasını istiyorsaydınız bunu belediyeye verecektiniz.  Asıl büyük, vahim yanlış budur. Kamuya ait alanların bu şekilde özel mülkiyete devredilmesidir” diye konuştu.  

“FARKLI BİR ALANDA KULLANILDIĞINI GÖSTEREBİLİRİM” 
Tugay, sözlerine şöyle devam etti:

“Sayın Sürekli ‘TOKİ’nin sattığı alanların farklı bir şekilde kullanıldığını gösterebilecek var mı?” demiş. Ben gösterebilirim, Karşıyaka’da Belediyesi’nde çalışmış bilgi sahibi olan herkes gösterebilir. Plan değişliği olan Deniz Kent’in ve Ege Park yanında alan büyük alan TOKİ tarafından yine özel bir şirkete rekreasyon alanıyken satılıyor. Planda rekreasyon alanıyken satılıyor. Kısa bir süre sonra içinde. Plan değişikliği yaparak ticaret alanı yapıldı. Bu doğru mu değil. Hani bunun hiç örneği yoktu. Bunu bir AK Partililer açıklayabilir mi? Onun için Mavişehir’deki alanı ilerleyen süreçte plan değişikliği olur diye itiraz ediyoruz. Yine 6 ay önce 1/5000’lik alanda ikisinden biri olsun diye spor alanına çevrilmiş. Buradaki hatayı düzeltmek için spor alanı çevrilmiş. Burada tanınmış bir inşaat hakkı var. Burada spor ya da sosyal tesis olarak yapılabilir. Bu hak mülk sahibine verilmiş. Burada bir karar vermek için zorunda kalınıyor. Durum böyleyken mülk sahibi özel okul olarak değerlendirmek için başvuruyor. Büyükşehir’e yapıyor. Karşıyaka Belediyesi’nin gündeminde böyle bir konu henüz yok”


2 KURUMDAN ONAY VERİLDİ  
Büyükşehir İmar Komisyonu’nun karar almadan önce kamu kuruşlarına başvurduğunu ve onay aldığının altını çizen Tugay, “Büyükşehir İmar Komisyonu’nda bütün teknik detaylarıyla görüşüyor. İki tane kamu kurumuşunda görüş alıyor. Sayın İl Başkanı, ‘Vahim hata olduğunu, suç işlendiğini’ söylüyor. İlk spor müdürlüğüne soruyor. ‘Evet, uygundur’ cevap geliyor. İzmir İl Spor Müdürlüğünden... İkinci olarak Milli Eğitim Emlak Daire Başkanlığı’na soruyor. ‘Özel okula çevriliyoruz’ diyor, ‘bizce uygundur’ diye cevap veriyor. Nasıl bir suç işlenmiş oluyor anlaşılması zor. Bu alandaki bir metrekare bile inşaat artışını istemiyor. En ufak inşaat hakkı yok. Zaten verilmiş. Spor alanı ya da sosyal tesis olarak kullanılacak, bu bir tercihtir. Sadece bir tercihte bulunuyor. Bunu belirlerken inşaat artışı olup olmadığını soruyor ve onay alıyor. Kamuya yüzde 25’lik yeşil alanı terk edilmesini şart koşuyorlar ve arkadaki binaların inşaatın önünü kesmemesini karar alıyor” açıklamasında bulundu.  

“KAMU YARARINI GÖZETİYORUZ” 
Büyükşehir İmar Komisyonu Başkanı Erhan Uzunoğlu ise, “Mekânsal planlar yönetmeliğinde spor alanları gösterimi 1/1000 gösterip tek gösterimi olduğu iki planları birbirine uygun bir şekilde yol uygulanması gerekiyor. Daha sonrada bu çerçevede buranın eğitim ile ilgili 1/5000’lik olarak bize talep gelmiştir. Büyükşehir imar komisyonu siyasi bir kurum değil. Komisyonda teknik konular ele alınıyor. Bütün partilerin yer aldığı bir kuruldur. Bütün partililerin görüşleri hep teknik seviyede ele alınır. Burada da yapılan tüm çalışmalar kamu yararıdır. Yaptığımız her işten kamu yararı uğraşıyoruz. Burada yaptığımız önemli konu ise yüzde 25’lik terk kamu yararıdır. Siyaseten konuşulan söylemler, başka yerler kıyaslamalar, bunlar bizim konularımız dışındadır. Biz bu konuda son derece rahatız” diye konuştu.   

BELEDİYE ÇADIRLARINA ÇİRKİN SALDIRI! OLAYI GÖREN ÇALIŞAN BIÇAKLANDI... HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

SALDIRIYA DEĞİNDİ
Karşıyaka’da yaşanan saldırıyla ilgili açıklamada bulunan Başkan Tugay, “Bizim iki açıdan şikayetçi olduğumuz konu var. Kamu malına zarar verilmiş durumda. Evvelsi gece sabah 4 civarında kim olduğunu bilmediğimiz iki bu alana geliyor. Birisi çadırı yakmaya çalışıyor. Bunu gören belediye ve karşı çıkan çalışanımıza küfür ederek karşılık veriliyor. Bir fiziksel saldırıya geçiliyor. Bu sırada ellerindeki kesici aletle belediye çalışanımız iki yerinde yaralanıyor. Olay yerini kaçarak terk ediyorlar. Bu kişilerin kim bilmiyoruz. Kendi kendileri mi yaptılar birileri mi yönlendirdi bunu bilmiyoruz. Öğrenmek için yakalanmaları gerekiyor. Konuşmalarının içerikleri direk olarak bu alanla ilgili faaliyetle ilgili cümleler. Bu nedenle taammüden (bilerek, tasarlayarak) yaptığını düşünüyoruz. Bunlar sadece şüphe, düşünce. Umarım öyle değildir. Demokratik tepkiyi yanlış görüp hedef alarak saldırılmışsa bu çok vahim bir durum. Bundan sonra önlemlerimizi artırıp, varlığımızı sürdüreceğiz. Alanda ek ışık yerleştirip geniş mercekli kameralar ekledik. Biz kamu vicdanı çerçevesinde hukuk sınırlarını içinde kalarak mücadalemizi vereceğiz” dedi.   

HADDİNİ AŞAN BİR DURUM BEKLEMİYORDUK 
Başkan Tugay, “Bu düzeyde haddini aşan bir durum beklemiyorduk. Çadırları kurduğumuz alan belediyeye ait yeşil alan. Satılan alan değil. Bu alana her türlü tasarrufta bulunma hakkımız var. Bilgilendirme çadırı kurduk. Halktan insanlar bilgi almak için buraya geliyorlar. Böyle bir güvenlik ihtiyacı olduğunu düşünememiştik. Bu olayla ilgili olarak çevrede bulunan kamera kayıtlarını polisler inceliyor” diye konuştu.  

AK PARTİ'YE GÖNDERME: İLK OLARAK BU TELLERİ AŞMALARI GEREKİYOR
Açıklamaların ardından basın mensuplarına tartışmalı alanı gezdiren Tugay, arazinin 2016 yılında özel mülkiyete satıldığını vurguladı. Alanın etrafının tellerle çevrili olduğunu gösteren Tugay, “Cumhuriyet’teki çocuklar burayı kullanacakmış ya, önce bu telleri aşmaları gerekiyor. Kullanamıyorlar ki!” dedi. Tugay ayrıca bir vatandaşın kendisine ulaşarak tedirginliğini paylaşması sonrasında ise, “Bana güvenin” mesajını verdi.