Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, KENT A.Ş’de personellerin maaşlarının ödenemediği iddialarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tugay, belediyenin zorlu bir süreçten geçtiğini hatırlatarak, vergi borçlarının yapılandırılması konusunda aylardır beklediklerini ifade etti. Geçtiğimiz ay, KENT A.Ş personelinin maaşlarının yarısını ödeyebildiklerini kaydeden Tugay, yapılan planlama doğrultusunda ocak ayından itibaren, sorunun çözüleceğini savundu.

YAPILANDIRMA İÇİN BAKANLIKTAN HALA HABER BEKLİYORUZ!
Mali tablodan dolayı Karşıyaka Belediyesi’nin Kent AŞ’ye destek olmadığını kaydeden Tugay, “Belediyemizin geçmişten gelen borçları olduğunu ve bu nedenle ödeme sıkıntılarının olduğunu biliyoruz. Bunu ikide bir söylemekten kesinlikle üzüntü duyuyorum. Bu durumu bizi incitiyor. Burada çalışan arkadaşlarımızla KENT A.Ş çalışanları arkadaşlarımız arasında doğrudan, açıklayıcı, durumu ortaya koyucu bir ilişki var.  Bizi sıkıntıya sokan şey tabi ki geçmişten gelen borç ama aynı zamanda yapılan planlamada aksaklık oldu. Kendi gelirleriyle borçların ödemesi ve personelin maaşını yatırması oldukça güçtü. Ciroların düşük olduğu için bunun böyle olacağı belliydi. Biz bunu gördüğümüz için borçlardan kurtarmak için plan yaptık. Yaz aylarında adli tatil başlamadan önce ayni sermeye artışı kararı aldık. Buradaki değer tespiti maalesef gecikti. Araya adli tatil girince aksadı şuana kadar gerçekleşemedi. Ayni sermaye gerçekleşmeden, nakdi sermeye de gerçekleşemiyor. Önü kapılı. Yani belediye şuan KENT AŞ’ye yardımcı olamıyor, kendi yağında kavruluyor. Bu neden kamuya olan borçlarımızın taksitlendirmeye karşılık yaklaşık 5 aydır cevap olmamış olmamızdır. Eğer gerçekten buradaki işçi arkadaşlarımıza yardımcı olmak istiyorsanız, burada Maliye Bakanı’nın önünde olduğu söylenen yapılandırma kararı ile yardımcı olun. Hem belediyenin hem de KENT AŞ’nin aylardır vergi dairesinde bunu talep etmemize, kamu kuruluşu olarak bir anlayış beklememize rağmen bir sonuç alamadık. Bekliyoruz, beklemeye devam ediyoruz” dedi.

İŞÇİLERİMİZ MAĞDUR BİZLER DE MAHCUBUZ
İşçilerin mağdur olduğunu ve bu durumdan çok üzgün olduğunu belirten Tugay, yaptıkları planlama doğrultusunda sorunun ocak ayından itibaren çözüleceğini söyledi. Tugay,  “Burada başka belediyelerin vergi borçlarına karşılık daha önce terk edilen bazı kamuya ait terklerin sayıldığını öğreniyoruz. Bunu da daha önce söylemiştim. Burada durumu düzeltmek için çaba gösteriliyor. KENT AŞ’de maaşların yarısı ödenmedi. Tamamı değil. Bunu ilçede beni üzdüğü kadar kaç kişiyi üzdüğünü gerçekten bilmiyorum. Tabi ki işçilerimiz mağdur, bizler de mahcubuz. Samimiyetle söylüyorum üzgünüm. Bunu çözmek için çalışanlarımızın desteğini talep ettik. Desteklerini görüyoruz. Onlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Önlemler alınıyor ama bunu bazen izah etmek de zorlanılıyor. Örneğin bir marketi kapatıyoruz. Bu marketin tekrar tekrar zarar etmesi nedeniyle kapatma kararı aldı. Hem belediyeye hem de çalışanlara zarar veriyor. Nahoş şeyler olduğunu kabul ediyorum ama bu durumu çözeceğiz. Daha gerçekçi, halka ve kamuya daha hizmet veren yeni işletmelerin açıldığı dönemlere gideceğiz. Bir tür kriz yönetiyoruz. İnsanlarımızın biraz daha sabırlı olmasını diliyoruz. Bunun ocaktan sonra çözüleceğini hesapladık” dedi.