Halil İbrahim GÜLER/GÜNDEME BAKIŞ- Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay gündeme dair açıklamalarda bulundu. Görevde olduğu 2.5 yılın nasıl geçtiğini özetleyen Başkan Tugay, “2.5 yıl zor geçti, hepimize balyoz gibi indi. Ama çok çalıştık. Güzel bir 2.5 yıl geçirdiğimizi düşünüyorum, üzerimize düşen görevleri yaptık. Temel belediyecilik hizmetlerimizi düzgün bir şekilde yapıyoruz. Karşıyaka Belediyesi, temel belediyecilik hizmetlerini hakkını vererek yapıyor. Kente bir şeyler katmak anlamında da yaptığımız pek çok proje var, bunlardan bitenler var yapımı devam edenler var” dedi. Tugay, 2 buçuk yıl boyunca hayata geçirdiği ve yapımı devam eden projeleri tek tek anlattı.

 200 BİN TL KREDİ YETMEZ! 
Karşıyaka’da depremde hasar alan binaların dönüşümüne ilişkin konuşan Başkan Tugay, “Toplamda bin civarında hasarlı bina vardı. Bunların 200’ü orta ve ağır hasarlı. Başında kendi ekiplerimizle hasar tespiti çalışmalarına katıldık, sonra bunu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne bıraktık. Ama onun dışında riskli yapı kararı aldırılan yüzlerce, belki binlerce yapı var. Edindiğimiz bilgiye göre 220 yıkım için başvurulmuş, 120’si yıkılmış. Bu aslında şans, problemli olan binaların dönüşümü hızlanacak. Ama şanssızlık kısmı da yıkımı esnasında çevrede oluşturduğu olumsuz etkiler. Onları da gidermeye çalışıyoruz. Deprem sonrası süreç hızlandı, bunu bende memnuniyetle karşılıyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin K sınırları kararı da çok yerinde oldu, dönüşümün önündeki önemli bir engeli kaldırdı. Bizim genel olarak konuya bakışımız; var olan inşaat hakkını koruyalım istiyoruz, onun üzerine bir yoğunluk artışını doğru bulmuyoruz. Dönüşümle ilgili teşvik edici bir şey yapılacaksa yoğunluk artışı sağlayacak bir karar yerine düşük faizli, faizsiz, uzun vadeli kredi verilmesi. Olması gereken budur. Bunun için devlet fon yaratmalıdır. 200 bin lira diye bir rakam var, bu çok az. Bence 40-500 bin lira gibi bir rakam depremde binası hasar gören herkesin binasını yenilemesinin önünü açabilir. Bunu bir sorumluluk olarak görüyorum” diye konuştu.

KATKI KOYACAK!
Tugay, tramvay projesiyle ilgili ise şunları söyledi:

Girne, yoğun bir trafiğe sahip bir cadde, oraya tramvay gelmesi sorun yaratabilir diye düşündürüyor ancak Şair Eşref Bulvarı’ndaki tramvay trafiği daha kötü hale getirmedi. Girne’nin başlangıcında köprünün oradan İZBAN hattına kadar olan kısım  aslında trafik açısından sorun oluyor, onun dışındaki yerler o kadar sorunlu değil. İlk baktığınızda tramvayın ulaşıma çok faydası yokmuş gibi düşünülebilir ama yukarı mahalleler; Örnekköy, Zübeyde Hanım Mahallesi, Mustafa Kemal Mahallesi’ne kadar uzatılabilir. Oralardaki insanların ulaşımının kolaylaşması, şehir merkezine gelmesi açısından oradaki mahallelere katkı koyacak gibi görünüyor"