Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, ilçenin gündemini değerlendirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Bostanlı’da Avrupa Birliği destekli yapacağı okuldan mültecilerin yararlanacağı iddiası konusunun henüz netliğe kavuşmadığını belirterek, “Vatandaşın kafasında halen soru işareti var. Bizim de kafamızdaki soru işareti tam gitmiş değil. Diğer taraftan Milli Eğitim Müdürlüğünün verdiği cevapta da net bir açıklama var. Burada bir Anadolu Lisesi yapılacağını, mültecilere yönelik bir okul olmayacağını, yatılı bölümü olmayacağını ve İzmirli çocuklara eğitim vereceğini söylüyor ama başından halkta oluşan hassasiyeti, tam giderebildik mi emin değilim. Henüz bu konuda bizim incelememiz bitmiş değil, incelememizin ardından karar vereceğiz. Milli Eğitim Müdürlüğü ile tekrar görüşeceğiz, teminat almaya çalışacağız. İnsanlarımızı rahatlatacak ifadelere ihtiyacımız var” dedi. 

 “MÜLTECİ OKULUNA RIZA GÖSTEREMEYİZ”

Karşıyaka’da bir mülteci okulu yapılmasına rıza göstermeyeceğini ifade eden Başkan Cemil Tugay, “Genel Başkanımızın açıklamaları var. Bizler mültecilerin herhangi bir hazırlık olmadan, ülkemize getirilmeleri, burada mağdur edilmelerini istemiyoruz. Buraya yerleşmiş olanların da ülkelerine dönmeleri için planlama yapılmasını, bu görevin de merkezi hükümetin olduğunu söylüyoruz. Bunda haklıyız, bu plansız yapılmış bir şey, acil durumlarda mülteci kabul edilebilir ama bir adaptasyon süreci olacaksa bunun planlı, hazırlıklı olması gerekiyor. Bu süreçlerde hiçbir zaman Türk vatandaşları mağdur edilmemeli. Bu durum Avrupa’da, dünyanın gelişmiş ülkelerinde böyledir ama biz de özellikle de son Afgan göçünde, sayıları bilinmeyen ve güven vermeyen bir mülteci akınına uğradı Türkiye. Bu insanların nereye gittiğini, ne olacağını da kimse açıklamadı.  Kontrolsüz bir görüntü var ve hassasiyet oluştu. İnsanlar, ‘çocuklarımızın sokaktaki güvenliğiyle ilgili bir sorun yaşayacak mıyız, beklenmeyen terör olaylarına maruz kalabilir miyiz’ diyorlar. Bu soruların cevabının verilmesi lazım. Ne ben ne CHP İlçe Örgütü Bostanlı’da bir mülteci okulu yapılmasına rıza gösteremeyiz. Milli Eğitim Müdürlüğü ve üst makamlar bunun mülteci okulu olmadığını söylüyorlar, bunun böyle olduğuna güvendikten sonra başka türlü değerlendiririz. Normal bir Anadolu Lisesi yapılacaksa neden karşı çıkalım” diye konuştu. 

“İLÇE DIŞINDAN MÜDAHALELER OLUYOR”

Zaman zaman CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Murat Serdar Koç ile aralarında sorun olduğuna ilişkin ortaya atılan iddiaları yanıtlayan Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Murat Serdar Koç ile aramız çok iyi. Bir uyumsuzluk ya da bir sorun yok. Zaman zaman ufak tefek konularda görüş ayrılıkları yaşanabilir. İnsanın kendi kardeşleriyle, eşiyle, anne babasıyla yaşayabildiği görüş ayrılıklarının benzeri görüş ayrılıkları yaşanabilir ama biz bu yola Murat Serdar Koç’la birlikte çıktık. Murat Serdar Koç Başkanımızın, başkan olmasında bizim de katkımız, emeğimiz çok. Biz onu çok istedik, o günden bugüne de birbirimizi destekleyecek şekilde çalışıyoruz. Dışarıdan, yapay olarak, bir problem varmış gibi konuşan, bunu böyle lanse etmeye çalışan insanlar oluyor. Bu Karşıyaka’nın kronik, riskli bir problemi. Her zaman böyle bir çatışma yaratılmaya, örgüt de bölünmeye, parçalanmaya çalışılır. Çünkü bölerseniz, parçalarsınız, yönetirsiniz, basit mantık. Karşıyaka örgütü İzmir’de Cumhuriyet Halk Partisi’nin en güçlü örgütü, en fazla ağırlığı olan örgütü. En fazla il delegesi olan örgüt Karşıyaka örgütüdür, en fazla oyun alındığı ilçe Karşıyaka’dır, en fazla üye yakın zamana kadar Karşıyakalıydı. Bunlar Karşıyaka’yı biraz belirleyici yapan özellikler. Bu belirleyiciliği kırmak için manevra olduğunu düşünüyorum Bazı insanlar Karşıyaka’nın içine girip bölüyorlar, böldükleri zaman tek bir irade ortaya çıkmıyor. İlçe dışından müdahaleler olduğunu düşünüyorum. Burada yapay sorunlar ileri sürülüp, dedikodular üretilip, ilçe başkanımızla benim aramda bir sorun yok ama varmış gibi konuşulup insanların kafasında soru işaretleri doğurup, güvensizlik yaratıp, örgütün birlik beraberlik içinde olmasına engel yaratan insanlar var. Bunu kim yapıyor olabilir diye düşündüm, Karşıyaka örgütü kendi ayağına sıkmıyordur herhalde. Kaç dönemdir milletvekili olmayan bir örgüt, 4 dönemdir Karşıyaka’dan milletvekili çıkmıyor, daha üst parti kademelerinde ağırlığımızı koyamıyoruz.  Bunların nedeni bölünmüşlük, parçalanmışlık… Bunun nereden kaynaklandığı sormak lazım. Ben örgüte hep birlik beraberlik içinde davranmak zorunda olduğu mesajını veriyorum. Bu herkese güç verecektir. Bu dönemde de böyle bir çizgiyi yakaladığımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

“ÖNSEÇİM TARAFTARIYIM”

CHP Karşıyaka İlçe Danışma Kurulu’nda yaptığı konuşmada, birlik ve beraberlik çağrısında bulunduğunu aktaran Tugay, “Her örgüt, kendi bölgesinin yapısını, duyarlılıklarını bilir. Bazen gerçekten duyarlılıklarımıza ya da Cumhuriyet Halk Partisi’nin geleneklerine ters düşen, bir şeyler olabiliyor, bu da hepimizi üzüyor. Bu dönemde de böyle şeyler yaşadık. Bunların olmaması için; örgütün biraz partinin kararlarını doğru yönde yönlendirecek ağırlık koyması lazım dedim. Bu anlamda Karşıyaka örgütünü daha birlik ve beraberlik içinde davranmaya çağırdım. Önseçim taraftarı olduğumu söyledim, bunlarda çok samimiyim. Eğer bu şekilde davranılırsa daha iyi sonuçlar alınabileceğini düşünüyorum” dedi. 

ANLAMIYORUM!

Danışma Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Burada olmayan bir arkadaşımız, ‘Ben adayım’ diyor, aday olmayınca CHP’nin en büyük düşmanı oluyor. Arkadaş sen nasıl CHP’lisin ya, nasıl bir insansın sen! Sen bizim hangi ilkemize inandın, biz hangi ilkemizden kaybettik de sen bugün böyle yapıyorsun? Ayıp yani, onursuzluk bu” açıklamasının hatırlatılması üzerine konuşan Başkan Cemil Tugay, “İsim vermem, bunu yapmamamı anlayışla karşılayacağınızı düşünüyorum. Farklı pozisyonlarda aday adayı olan bazı arkadaşlarımızdan sonra aday yapılmayınca öyle davranışlar gösterenler oldu ki, sandık görevlisi olanlar oldu mesela, sonra sandık görevliliğinden çekildi. Nasıl bir partililiktir bu ben anlayamıyorum. Konuşmalarında birden bire Genel Başkanın, Cumhuriyet Halk Partisi’nin üst yönetimini, beni, aday olan diğer insanları, Büyükşehir Belediye Başkanını çok ağır ifadelerle eleştirenler oldu. Bu arkadaşlarımızın Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilkelerini, tam benimsemediklerini düşünüyorum. Çünkü, bizde aday olmayabilirsiniz ama ne olursa olsun, biz partiliyiz, aday kim gösterildiyse, artık onun arkasında dururuz. Onun aleyhinde çalışmayız, o anlamda, yanlış şeyler yapan, söyleyen, belediye başkanı daha az oy alsın, parti daha az oy alsın diye çalışan insanlar oldu. Bunlar hepimizi kedere boğdu. Gerçek CHP’lilerin bunları hak etmediğini düşündük, o günde onu ifade etmeye çalıştık” dedi. 

“ŞİRKETLERDE RADİKAL BİR DEĞİŞİKLİK YOK”

Belediye şirketlerinde değişiklikler olduğunun sorulması üzerine konuşan Tugay, “Aslında çok radikal değişiklikler yok, mevcut olan arkadaşlarımızın pozisyonlarıyla ilgili birkaç değişiklik yaptım, yapma gereği duydum. Çünkü kurumun kendi iç yapısı içerisinde bir uyum problemi olduğunu hissettim, bu bana yansıdı ve bunu düzeltmemiz gerektiğini düşündüm. Bu abartılacak, büyütülecek bir şey değil sadece ben de biraz daha yakından takip ediyorum. Kendime direkt raporlanmasını istediğim şeyler oluyor. Arkadaşlarımız büyük çoğunlukla görevlerine devam ediyorlar. Biz kurum içinde güven ve uyumu çok önemsiyoruz. Bu anlamda yapılmış küçük bir müdahale var. Mecbur kaldığım bir şey. Kesinlikle kurumun ana yapısını bozan radikal bir değişiklik değil Bunu aslında belediyede de ben yaptım, bazı müdürlükleri kendime bağladığım bir süreç oldu. Direkt kendim takip ediyorum bazı şeyleri, biraz yoğunluğumu, yorgunluğumu artırdı ama diğer taraftan iyi bir idareci böyle durumlarda gerekirse inisiyatif alır. Gerekli müdahaleyi yapar, zamanı geldiğinde başka kişilere bu sorumlulukları güven içinde bırakır” ifadelerini kullandı.