Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, GÜNDEME BAKIŞ’a konuk olarak, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun depremzedelere verdiği “Emsal artışı” müjdesini değerlendiren Başkan Tugay, “Depremde evleri hasar görmüş, acil desteğe ihtiyacı olan vatandaşlarımızın böyle bir morale ihtiyacı vardı. Bu anlamda Genel Başkanımızın açıklamasını ben de olumlu karşılıyorum. Sadece şöyle bir endişemiz var, emsal artışını kentin geneline yaymak, zaten biraz yoğun yapılaşmış, nüfusu fazla olan, trafik ve altyapı sorunu olan, yeşil alan azlığı sorunları olan bölgelerimizde yeni sorunlara yol açacak şekilde bir talep çıkarmasın. Böyle olmayacağını, durumun açıklığa kavuşacağını düşünüyorum. Depremde evleri yıkılan vatandaşlarımız için kolaylaştırıcı bir öneri olarak ben olumlu karşılıyorum. Genel Başkanımız bir irade ortaya koydu. Büyükşehir Belediyemiz de gereğini yerine getirecektir diye düşünüyorum” dedi. 

“BÜTÜN KENTİ İÇEREN EMSAL ARTIŞI İSTEMEMELİYİZ” 

Karşıyaka’da bir emsal artışı olup olmayacağının sorulması üzerine konuşan Tugay, “Bizim kentimiz farklı zamanlarda farklı plan kararlarına maruz kalmış, bazı alanlarda çok eskiden gelen hatalı plan kararları nedeniyle çok ciddi alt ve üstyapı sorunları yaşayan bir kent. Bu aslında sadece İzmir’de değil Türkiye’nin büyük kentlerinde böyle bir sorun var. Bazı alanlarda özel plan kararları alınarak, o yönde bazı açıklamalar yaptı. Ada bazlı planlandıktan sonra nüfus yoğunluğu artışını kontrol ederek emsal artışı verilebilecek ve verilemeyecek alanlar çıkacaktır. Biraz bölge bazlı değerlendirmek lazım. Hali hazırda yapılaşmış alanlarda emsal artışı verirken o bölgedeki insanların taleplerini de dikkate almak gerekiyor. Karşılanamayacak bir talep olduğunda bununla ilgili açıklama yapılarak doğru karar alınmalıdır diğer taraftan bazen emsal artışı veya daha yoğun yapılaşma istemeyen bölgeler, vatandaşlar var. Bu istekler de dikkate alınmalı. Dolayısıyla genelleyemeyiz, bütün kenti içeren bir emsal artışını isteyemeyiz, istemememiz gerekir. Depremin yarattığı bir mağduriyet var, depremde evi yıkılan ve ağır hasar gören insanlar şu an o evlerde yaşayamıyor. Bu insanların bir an evvel kendi evlerine kavuşmaları için orada yapım işini kolaylaştıracak bir destek verilmesi şart. Bunun yolu aslında emsal artışı olmamalıydı, buna ihtiyaç duymamalıydık. Bunun için devletin inisiyatif alması gerekiyordu. Evi yıkılan insanlara ödeyebilecekleri kredi ya da hibe verilebilir, fon yaratılabilirdi. Bu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görevi, kanuni düzenlemeler yapıp, fon yaratabilirdi. İnsanlar daha ulaşılabilir buldukları için belediyelerden yardım istiyorlar, Bakanlığın kaynakları çok daha fazla. Emsal artışı talep ediliyor, verilebilir, bu artışın sağlayacağı ekonomik faydaları herkes görüyor ama kentin yoğun nüfus ve yapılaşmasından kaynaklanan trafik, çevre ve altyapı sorunlarından sürekli şikayet edilirken bütün şehir kapsayan emsal artışı kararı almanın imkansız olduğunu herkesin kabul etmesi lazım. TMMOB’un endişesi doğrudur. Ben bunu bir uyarı olarak algılıyor ve dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.  

“İNSANLARIMIZIN YARARINA KARAR ALACAĞIZ” 

Cumhuriyet Mahallesi planlarına yönelik bilgi veren Başkan Cemil Tugay, “Bu kişisel bir şey değil ama insanlarımızın bu konuda tekrar çalışılmasını, taleplerinin göz önünde bulundurulmasını istemeleri sonucunda yeniden gözden geçirme kararı aldık. Aslında Genel Başkanımız bizden böyle bir talepte bulunmadı, ben bunu kendilerine de sordum. ‘Siz bunu tekrar değerlendirin, doğru karar neyse onu vereceğinize inanıyorum’ dedi. Bizde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile beraber ne yapabileceğimizi konuştuk. Tek bir plan kararıyla, planladığımız bölge birbirinden farklı niteliklere sahip 3 bölgeden oluşuyor. Yani bir tanesi Anadolu Caddesi kenarı ve sosyal konutların olduğu alan, biri eski İnönü Mahallesi bölümü, biri de Cumhuriyet Mahallesi’nin kalan bölümü ki; orada ciddi anlamda mülkiyet sorunları var. Taş ocakları nedeniyle riskli alan ilan edilmiş bölgeler var. Biraz daha fazla sorunu olan bir alan zaten en çok da oradan sıkıntı çıkıyor. İnsanların mülkiyet sorunları giderilsin diye biz tapularını vermek için imar affından yararlanmış gecekonduların arazilerini satın alabilmeleri için biz belirlenmiş fiyatı adeta üçte birine düşürdük. Bu avantajla büyük çoğunluk tapularına kavuştu, uzun yıllar devam eden bir problemi çözdük. Bir taraftan da mahalleden ‘Belediye kendi alanlarını satmak yerine yeşil alana, sosyal donatı alanına saysın’ tarzında sesler yükselince bunları da gözden geçirmek için bu plan kararının askıya alınmasıyla beraber durdurduk. Bu arada 100’den fazla insan tapusuna kavuştu. Biz mülkiyet sorunlarını ayrı ele alarak insanlarımızın faydasına olan kararı almak için çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.  

“3 ETAP OLARAK ÇALIŞIYORUZ” 

Cumhuriyet Mahallesi planlarının 3 ayrı etap olarak çalışıldığını aktaran Tugay, “Öncelikli görünen Anadolu Caddesi ve sosyal konutların olduğu alanla ilgili, planı çalıştı arkadaşlarımız, önümüzdeki meclise gelecek, sonra Büyükşehir’e gidecek, orada da onaylandıktan sonra birinci bölüm planlanmış olacak. Henüz Büyükşehir ile tam bir uzlaşmaya varmadık ama daha fazla emsal ve olabilen en az terk için elimizden geleni yapacağız. Bu tür kararlarda kanuna uygun hareket etmediğimiz takdirde Büyükşehir’den onaylansa da mahkemelerden iptal edilerek süreç başa dönebilir. 3’e bölerek yapmamamızın bir sebebi de bu, mahkeme iptal kararı verirse bütün bölgeleri etkilemesin diye. 3 etap da yılsonuna kadar çalışılarak uygulamaya geçilecek” ifadelerini kullandı.  

“BİLFEN ARAZİSİ İÇİN MAHKEME KARARINI BEKLİYORUZ” 

Kent genelinde yoğun tartışmalara neden olan BİLFEN arazisi sürecini anlatan Tugay, “Büyükşehir’de 1/5000’lik planda bir karar alındı, bizim de 1/1000’lik kararı uygun hale getirmemiz gerekiyor. Arazi sahibinin kendi başvurusuyla konu meclis gündemine alınarak, imar komisyonuna havale edildi. Bu alanla ilgili yargıda iptal kararı başvurusu var. İmar komisyonu, ‘Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı alıp almayacağı beklensin, biz de ona göre karar alalım’ denildi. Mahkeme iptal kararı verirse biz de iptal edeceğiz, plan kararı almayacağız. Yürütmeyi durdurma kararı alınmazsa, bu zaten onaylandığı anlamına gelecektir, ona göre de biz 1/1000’lik plan çalışması yapacağız, yapmak zorundayız. O bölgede o alanın yapılar yapılırken spor ve sosyal donatı alanı olarak belirlendiğini ve öyle kalması gerektiğini, buraya bir okul yapılmaması gerektiğini söylüyorlar. Esas problem buranın TOKİ tarafından özelleştirilmesi, satılması. Eğer TOKİ satmamış olsaydı şu an böyle bir süreç yaşamıyor olacaktık. TOKİ kamuya ait sosyal donatı alanlarını özel mülkiyete satmamalı. Bu konu Mavişehir’de ve benzer alanlarda da gündeme geldi, tartışıldı. Bu alan için de aynı durum, belki daha güçlü bir itirazla o süreç durdurulmalıydı. Maalesef özel mülkiyete geçtikten sonra böyle talepler oluyor. Bu karar alınırken, Büyükşehir belediyesi şu mantıkla da bakmış, yapının arkadaki binaları kapatmadan yapılması, yeşil alan olması, terk olması gibi avantajlar sağlanmıştır. O çerçevede bir mantıkla bu karar alınmış. Burası planlarda sosyal donatı olduğu için oraya bir bina yapma hakkı var aslında mülkiyet sahibinin, okul olmaz yurt, yaşlı bakım evi gibi tesisleri yapma hakkı var. Böyle bir plan kararı alınmadan da bunları yapabilir” dedi.  

“RANTA KARŞI KENDİ GÜCÜM ÖLÇÜSÜNDE DİRENİYORUM! 

Karşıyaka’nın yoğun olarak imar planlarına yönelik tartışmalarla gündeme gelmesinin hatırlatılması üzerine konuşan Başkan Cemil Tugay, “Karşıyaka rantı yüksek bir yer, göz önünde olan bir yer. Bundan dolayı insanların daha fazla ilgisini çekiyor, buradan rant çıkartmaya çalışıyorlar. Ben de olabildiğince direniyorum. Kendi gücüm ölçüsünde. Ben Karşıyakalı olarak burada yaşayan biri olarak ilçenin daha fazla binaya boğulmasını istemiyorum. Bazen insanlar değişiklik isterken, emsal artışı, inşaat hakkı isterken bunun kendilerine getireceği şeyi düşünmek istemiyorlar. Kendi yaşam alanlarımızı kendi sıkıştırdığımız zaman orada biz de yaşamak istemiyoruz. Farklı alanlara gidip ferah yerlerde yaşamaya çalışıyoruz. Karşıyaka gibi dünya güzeli bir kenti daha fazla istismar etmemek lazım. Mevcut olan binaların inşaat hakkını sonuna kadar koruyalım, mevcut hakları koruyalım. Bu yüzden mesela biz kat sıkıştırma kararını almıştı, çünkü zamanında bu hak verilmiş onlara. Bu yüzden tabanda mevcut kanunda olan TAKS’tan daha büyük TAKS kullanılan binaların aynı hakkı kullanmasına sıcak bakıyorum, bu hakkı kullansınlar ama daha fazlasını da yapmayalım. Kendi mahallenizi kendiniz kötü hale getirmeyin. Buralar sıkışık, betona boğulmuş bir hale geldiğinde, siz de orada yaşamak istemeyeceksiniz. Ben bunu hep anlatmaya çalıştım. Yapılara bakarsanız Karşıyaka müteahhitlerin iştahını kabartıyor. Geçmiş yıllarda orada yapılan büyük çaplı yatırımlar yine aynı şekilde. Rantı en yüksek olan ilçelerden birisi, Türkiye’deki rantı yüksek kentlerden birisi Karşıyaka” diye konuştu.  

“İMAR ÇÖZÜM OFİSİ AÇTIK” 

Dönüşüm alanında vatandaş ve müteahhidin bilgilendirilmesi amacıyla çalışmalar yapıldığını belirten Tugay, “İmar Çözüm Ofisi açalım diye düşünmüştük. Ofisi açtık fakat olay o kadar dinamik ki, herkesi sıkıntıya sokan bir durum yaşıyoruz şu anda. Bu sorun da döviz ve inşaat malzeme fiyatların yükselmesi. İnşaat maliyeti çok yükselince otomatik olarak bir sıkıntı yaşandı. Sürecin ilerlemesiyle ilgili ciddi problemli bir döneme girdik. Bunun nasıl atlatacağımızı tam bilemiyorum, belediyenin de elinde olmayan bir şey. Kim yaparsa yapsın inşaatı müteahhit, belediye ya da TOKİ zorlayan şartlar devam ettiği sürece, süreç istenildiği gibi ilerleyemeyecek. Temelde biz vatandaşımızın bilgilenmesiyle ilgili mevcut, riskli, hasarlı yapı, bunların tescilleri, sonraki süreçte kanuni hakları, projelendirme sürecinde yaşayabilecekleri sorunlarla ilgili hem vatandaşımıza hem müteahhide olabildiğince yardımcı olmak istedik. Bunun için, biraz daha aktif olmak, özel bir büro üzerinden sürece dahil olmak istedik. Piyasadaki sıkıntı ve zorluk bizi de biraz çekinceli yaptı ve biraz ağırdan gidiyoruz. Bugünlerdeki piyasa koşullarına baktığımda demir ve beton fiyatlarında düşüşü çok beklemiyorum. Maalesef konut fiyatları kiralar yüksek olacak ve yüksek kalacak. Bu soruna çözüm bulmak ilçe belediyesinin çok üstünde yapılacak bir planlama çalışması. Bakanlığın, merkezi hükümetin görevi. İnsanların daha kolay konut sahibi olması için Bakanlık, bize sağlıklı kent planları örnekleri sunmalı. Bu yönde atılacak her türlü adıma sıcak bakıyorum” diye konuştu.  

“YATIK BİNALAR BÜYÜK ÖLÇÜDE BOŞALDI, YIKIMLAR DEVAM EDİYOR” 

İlçede “Yatık binalar” olarak bilinen bölgenin büyük ölçüde boşaldığını söyleyen Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Yatık binalar büyük ölçüde boşaltıldı. Boşaltılamayan birkaç yer var onlar da yakında çıkacaklardır. Yeni yıkımlar oluyor, olmaya devam ediyor. O alanla ilgili ada bazında alınmış olan plan kararı, özel bir alan olduğu için özel planlama kararı alınmıştı, iptal isteğiyle mahkemeye verildi. Mahkemenin bilirkişi raporunda, burada binaların katları arasında farklılık olduğunu içeren bir görüş ortaya koydular. Olay, plan kararı iptaline gidebilir. Olursa yeniden hızlıca bir plan kararı çalışmamız gerekir. Bunun için biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Boşaltılma oranı büyük ölçüde gerçekleşti, bazı bloklar yıkıldı, yenileri yıkılmaya devam edecek. İşyeri sahipleri ve gidecek başka yeri olmadığını söyleyen birkaç kişi var ama yakın zamanda boşalacak” açıklamasında bulundu.