Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Karşıyaka Belediyesi Eylül Ayı olağan meclisi birinci oturumu, Zübeyde Hanım Nikah Salonu’nda Başkan Cemil Tugay idaresinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile açıldı. Meclis açılış konuşmasını yapan Başkan cemil Tugay, “İçinde bulunduğumuz günler 26 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin, 30 Ağustos zaferinin 99’uncu yıl dönümünü kutladığımız günler. Zafer duygusuyla yaşıyoruz, şanlı tarihimizin kahraman atalarımızın ülkemizi işgalden kurtardığı o günlerin heyecanını tekrar tekrar yaşıyoruz. Kutlu olsun. Bugün 1 Eylül Dünya Barış günü, ‘yurtta barış dünyada barış’ diyen Atatürk’ün bize gösterdiği yolun doğruluğuna yürekten inanıyoruz. Biz hiçbir zaman işgalci bir devlet olmadık, hiçbir zaman olmayacağız. Türkiye Cumhuriyeti kendi bütünlüğü, bağımsızlığı için her zaman mücadele verecek ama başka ülke için hiçbir zaman tehdit olmayacak bir ülkedir. Böyle bir ülkenin mensubu olmaktan, Atatürk’ün kurduğu ülkenin mensubu olmaktan guru duyuyorum” dedi.  

“SANCAR MARUFLU, KARŞIYAKA’DA YAŞAYACAK” 

Karşıyaka Bahçelievler Pazar yeri içinde 50 derneğe yer verilecek olan, inşaatı tamamlanan ama henüz açılışı yapılmayan alana, İzmir’in önemli değerlerinden, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Sancar Maruflu’nun ismi verilmesi, önerge olarak meclise gelerek, oybirliğiyle gündeme alındı.  

“BİLFEN, EKİM MECLİSİ’NE BIRAKILDI” 

TOKİ tarafından Bilfen Eğitim Kurumlarına devredilen, planlarda spor ve yeşil alan olarak geçen Atakent Mahallesi’nde bulunan arazinin, “Özel eğitim alanına” çevrilmesine yönelik imar planı değişikliği önergesinin, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odalarının açtıkları davaların sonucu belli olana kadar gündemde bırakılmasına, bir sonraki mecliste tekrar ele alınmasına oybirliğiyle karar verildi.  

ÖZCAN: “DERE YATAKLARINI YAPILAŞMAYA AÇMANIN SONUCUNU GÖRDÜK” 

CHP Grup Sözcüsü Yaşar Özcan, gündem dışı konuşmalarda söz alarak, Ağustos ayında yapılan faaliyetlere değinerek, “28 Temmuz’da başlayan yangınlar uzun süre söndürülemedi. Yangına müdahalede ne kadar çaresiz kaldığımızı gördük. Belediyemiz ekipleri, başta belediye başkanımız olmak üzere 20’nin üzerinde araç ve veterinerlik kadrolarımızla, yangın bölgesine bizzat giderek destek vermiştir. Öte yandan para ve eşya yardımları bölgeye ulaştırıldı. Ardından sel felaketi yaşadık, dere yataklarının yapılaşmaya açılmasının ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Gerek yangında, gerek sel felaketlerinde vefat eden vatandaşlarımıza Allah rahmet eylesin. Alevi vatandaşlarımız sessiz sedasız Muharrem orucunu tutular ardından aşureler dağıtıldı. bunların birlik ve beraberliğe vesile olmasını diliyoruz” dedi.  

CHP’Lİ DOĞAN; “İBADET GÖSTERİŞ İÇİN YAPILMAZ” 

CHP Meclis Hayati Doğan, “680 yılında yapılan Kerbela katliamı hakkında bilgi vermek istiyorum. Hazreti Muhammet öldükten sonra koltuğu ele geçiren Yezit ve taraftarları milleti ezdi, halkı yoksullaştırıp, kendilerine bağımlı hale getirdiler. Dünya nimetlerinden faydalanıp, yoksul halka cenneti aşılayarak sömürdüler. Hazret, Muhammed’in söylediklerinin tam tersini uyguladılar. Hüseyin kendisine edilen teklifleri reddedip halkın yanında olmayı tercih etmiştir. Peygamber efendimizin ailesi ve sevenleriyle Küfe’ye hareket ettiler, Kerbela’da 5 bin Yezit adamı tarafından işkence edildi. İmam Hüseyin Yezit askerlerine hitaben ben peygamberinizin torunuyum, 10 gündür bize çektirdiğiniz susuzluğun işkencenin kitabınızda yeri var mı? İmam Hüseyin ve Muhammed’in akrabaları şehit edilmiş, kızları çıplak atlara bindirilmiştir. Peygamber’in biricik torununa bu yapılır mı? Yıllardır kanayan ve kapanmayan yaradır. Bu acı insanlık var olduğu müddetçe dinemeyecek. Kerbela olayından her yıl, hayvanları kesilmemesi için et, Hüseyin susuz kaldığı için su içmeden matem orucumuzu tutarız. Akşamları kuş sütü eksik sofralarda oruç açmaz, iftara davul zurna ile kalkmayız. Kimse oruç tuttuğumuzun bile farkına varmaz. Yapılan ibadetler gösteri için yapılmaz” dedi.   

AK PARTİLİ ÖZTÜRK; “KİMSE ORUCUNU GÖSTERİŞ İÇİN TUTMUYOR” 

AK Parti meclis Üyesi Adem Öztürk, “Kendi inancını taşımayan Sünni inancını taşıyan insanlara gönderme yapıyor. Bu bizi rahatsız etmeye başladı. Kendisine sonsuz saygımız var kendisine gösterdiğimiz saygının bir nebzesini görmek isteriz. Kimse orucunu gösteriş için yapmıyor. Sürekli bizim değerlerimize saldırı yapması bizi rahatsız ediyor” dedi 

“EMSAL ARTIŞI VERİLSİN” 

Öztürk, kentsel dönüşümün acil olduğuna değinerek, “İzmir’in bütününde ve özelinde dönüşüm acil ihtiyaç olduğu için, ekonomik şartları göz önünde bulundurarak, bu işin planlama noktasında ada bazında emsal artışı vererek, hem müteahhitleri hem de ev sahiplerini rahatlatmak adına belediyelerin yapacağı her plan tadilatına destek vereceğiz. Bu adımın bir an önce atılması lazım. 10 ay geçti, planlama manasında hiçbir adım göremediğimiz gibi, pratikte de çok büyük sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu işler gelip vatandaşla müteahhit arasında maddi sebeplerden dolayı tıkanıyor. Bu iş emsal artışlarıyla, plan çalışmalarıyla tarafları rahatlatacak dönüşüm modeli yapılması için bizim ne imkanımız varsa her türlü çalışmaya hazırız” diye konuştu.  

ATMACA: “ÖZCAN, FİTİLİ ATEŞLEMEYE ÇALIŞIYOR” 

CHP Grup Sözcüsü Özcan’ı eleştiren AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, “Yaşar Bey orman yangınlarından bahsederken ‘söndürmede yaşadığımız aciziyet’ diye bir kelime kullandı. Birçok noktada çıkan yangınları söndürmeye çalışan siz de dahil herekse haksızlık yaptığını düşünüyorum. Tüm vatandaşlarımız devlet, AFAD ile beraber çakışırken, ölülerimiz, kayıplarımız varken bunun adına aciziyet demek yangını söndürmek için emek veren herkese haksızlıktır. Devletin bakanlığın tüm emeğine haksızlık yapılmıştır. O günde bugün de arkadaşlar yangına körükle gittiler hala fitili ateşlemeye çalışıyorlar” diye konuştu.  

CHP’li Yaşar Özcan ise, AK Partili Atmaca’yı, “Yangına müdahalede çaresiz kalışımızı gördüm dedim. Bu genel bir tespit, kişi ya da kurum suçlamadım” sözleriyle yanıtladı.  

“ÖRNEK OLACAK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ” 

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, konuşmaların ardından yaptığı açıklamada, “O gün gönüllü olarak arkadaşlarımız 20 kişilik ekip oluşturdu, 4 tane tankerimizle ben de eşlik ettim önce Bodrum’a ardından Milas sonra da Köyceğiz’e gittik. Belediye çalışanı arkadaşlarımız çok fedakârca çalıştılar. içlerinde yararlanalar oldu adeta uyumada gece gündüz çalıştırlar. Ben her birine teşekkür ettim, bilinmesini isterim. Karşıyaka belediyesini ve Karşıyaka’yı çok onurlu bir şekilde temsil ettiler. Gerçekten çaresiz bir durum vardı. Tespitler yapmalıyız, önlemleri konuşmalıyız. Tıpkı ‘depreme karşı kentsel dönüşümün önündeki engelleri nasıl kaldırırız’ı konuşmamız gerektiği gibi. Tartışmalı, konuşmalıyız. Yangının neden çıktığıyla ilgili, birileri tarafından kasten çıkarıldığı konusunda şüpheler vardı, sonuçlar kesinleşmedi. Bizzat gözlemlediğim ve bölgedeki görevlilerin gözlemelerini dineldik. Bodrum da hava sıcaklığı 50 derece idi, bunun nasıl bir şey olduğunu hissetmek lazım. Kuru bir rüzgar vardı. Yani bir trafo noktasından başladığını rüzgarın etkisiyle her yere yayıldığını söylediler. Köyceğiz’de de tepeden başladığını ve günlerce müdahale edilmediğini söylediler. Bu yangınların hemen hepsi karadan müdahale imkânı olmayan yangınlardı. Çok sayıda yangın çıkmış olabilir, bizim havadan söndürme kapasitemizin üzerinde yangın çıkmış olabilir, bunları doğru algılamak ve önümüzdeki yıllarda benzer felaketlerde, inşallah yaşamayalım ama hazırlıklı olmak zorundayız. Aksi takdirde ülkemiz yanacak. İnanılmaz geniş alanlar yandı. Marmaris tamamen dağlık, karadan değil havadan söndürmenin şart olduğu alanlar var. Anormal bir hava sıcaklığı yaşadığını, önümüzdeki sene de yaşama ihtimalimizin yüksek olduğunu, iklim değişikliğiyle bağlantılı bir yanı olduğunu bilmek lazım. Havadan söndürmeyle ilgili önlemlerimizi daha etkili almamız gerekiyor. Bu bir özeleştiridir. Dünyanın ısınması, iklimin değişikliğinin gideceği noktalar her birimizin hayatını tehdit ediyor. Bir şey yapmak zorundayız. Biz yapıyoruz, Planlıyoruz. Yapacağımız çalışmalarla Türkiye’ye ve dünyaya örnek olmayı planlıyoruz. Bittiğinde size anlatacağım” diye konuştu.  

“İNATLAŞMAMIZ YOK” 

Başkan Tugay, “Kentsel dönüşümle ilgili mevcut inşaat haklarını koruyacak K planları kararı alındı. Bunun sınırlarıyla ilgili ilk karar belediyemizde alındı, artık kesinleşti diyebiliriz. Siz de görüyorsunuzdur, sürekli binalar yıkılıyor, yenileri yapılacak. Ada bazlı plan değişikliği hepimizin istediği, hayal ettiği  bir şey. Maalesef öyle bir şey ki adaylardan birindeki bir bina daha yeni yapılmış ya da yenilenmiş oluyor, bu plan yapmamızı bozuyor. Alaybey Tuna Tersane bölgesi  var, yer yer emsal 7-8 kata çıkıyor. Daha nasıl emsal artırılabilir bilmiyorum. İnanın sorunu çözmek için ne gerekiyorsa yapalım düsturu ile çalışıyoruz. Herhangi bir yerde inatlaşmamız yok. Vatandaşın talebi ve kentin geleceğiyle ilgili sorunlara yol açmayacak bir yolda gidiyoruz” diye konuştu.  

“ÇARŞI’NIN DÖNÜŞÜMÜNE KASIM AYINDA BAŞLAYACAĞIZ” 

Cemil Tugay, Karşıyaka Çarşısına yönelik yapılan çalışmalara yönelik bilgi vererek, “Çarşı ile ilgili, Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı gibi alanlardan oluşan öğrenci grubu 10 farklı çalışma hazırladı. Bunların hiçbirisi ‘tamam bu tasarımı tamamen uygulayalım’ şekilde kabul edilmedi. Jüri farklı kategorilerde ödül verdi. Her birindeki iyi parçaları bir araya getirerek tek bir projeye dönüştüreceğiz. Bunun ardından esnafımız başta olmak üzere konuyla ilgilenen herkesle konuşacağız, son şeklini vereceğiz. Çarşının hem fonksiyonel hem de görünüm açısından daha iyi bir yer olmasına ilişkin planımızı başlatacağız. Kasım ayında başlatacağız Esnafın da talebi bu yönde” açıklamasında bulundu.  

“VATANDAŞLARA DUYURUN” 

Başkan Tugay, “Cuma günü İzmir fuarı açılacak, biz de Belediyemizin standıyla orada yer alacağız. Standımızı ziyaret etmenizi isteriz. Eski bisikletleri toplayıp talep eden vatandaşlara hediye ediyoruz. Kullanmadığınız bisikletleri belediyeyi arayarak  bize hibe edin. Her mahallede bir kütüphane açalım hedefiyle yola çıktık, hızla yeni kütüphaneler açıyoruz, kitap bağışlarınızı bekliyoruz. Girişimcilik merkezimize başvuran vatandaşlarımız var çok güzel bir süreç yürüyor, Aklında projesi olan herkese duyurun, belediyenin destek sağladığını duyurun” dedi.