Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Karşıyaka Stadının yapımına yönelik İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile toplantı yaptı. Tugay, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından, stadın yapımı İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne verilirken "Projeleri hazır" denildiğini ancak ortada sadece avam projenin olduğunu kaydetti.

"ATİLLA KAYA'YI YANILTMIŞLAR"
Bakanlıktan projelerin istendiğini fakat taraflarına projelerin gelmediğini Gündeme Bakış Tv'de anlatan Tugay, "Projeleri kaybetmişler" diyen AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya'ya sert tepki gösterdi. Kaya'nın bilgi aldığı kişilerce yanıltıldığını aktaran Tugay, "Buraya gelmeden hemen önce Büyükşehir Belediyemizle bir toplantı yaptık. Daha öncesinden de sahip olduğum bilgilerle, Atilla Kaya'nın yaptığı açıklamalar doğruyu yansıtmıyor. Stadın projesi yapılmış değil, sadece mimari olarak avam proje var, bu sadece ön mimari proje. Diğer kısımları yapılmamış. İhaleye çıkmaya hazır değil. Mahmut Atilla Kaya'ya kim bu bilgiyi verdiyse yanıltmış onu. Kendisi bizim bölgenin milletvekili de değil. Konuyla direkt ilgili olmadığını da biliyorum ama birisi ona yanlış bilgi vermiş, 'Projeleri hazır' demiş ama yanıltmışlar maalesef. Gerçek bu değil, gerçeğin bu olmadığını Bakanlık da çok iyi biliyor, buranın mimari ön çalışmasını yapan kişi de çok iyi biliyor. Bununla ilgili her türlü yazışma, bilgi, belge de elimizde mevcut. Geçmişten bugüne belediyeye iletilen tek şey avam proje. Mimari proje bile değil, bunun ötesinde hiçbir şey hazır değil" dedi.

"MİMARA BAĞIMLI DURUM VAR"
Bakanlığın, avam projeyi yaptırdığı mimara yapı kayıt belgesiyle birlikte müelliflik hakkı verdiğini anlatan Başkan Tugay, "İşin başında konuştuğumuzda, 'Biz size bütün projeleri vereceğiz ve ihaleye çıkacaksınız' denildi. Büyükşehir Belediyemize bunu söylediler, bu şekilde uzlaşıldı. Daha sonra Büyükşehir Belediyesinden protokol yapılmasıyla ilgili yazı gelince, Büyükşehir Belediyesi 'İhaleye çıkabilmek için protokolün detaylarını belirleyebilmek için projeleri alalım' dedi ancak bu projeleri gönderemedi Bakanlık; çünkü yok. Bu projelerin Büyükşehir tarafından yapılmasını söylüyorlar. Bunlar yapılabilir ama burasıyla ilgili Bakanlığın anlaşmış olduğu bir mimarlık bürosu var, bir mimar var. Oraya alınan yapı kayıt belgesiyle beraber mimar beyefendinin müelliflik hakkı doğmuş. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi o mimardan hizmet almak zorunda belki burada da sıkıntı yok ama başında böyle konuşulmadı. Size stat için bir yer tahsis edildi diyelim, o yerde bir proje çalışmasını eğer belediye yapacaksa tamamen kendi yolundan gitmeli, kendi yol haritasını belirlemeli ama burada Bakanlığa ve Bakanlığın belirlediği mimara bağımlı bir durum var. Orada Bakanlık mimarla ve o mimarın çalışacağı proje grubuyla Büyükşehir Belediyesini buluşturmak, aynı noktaya getirmek durumunda. 'Bu bakanlığın görevi değil' diyemezler çünkü bugüne kadar Bakanlık 'Biz burayı yapmaya hazırız ama belediye engel oluyor' iddiasında bulundu. Oysa ki geçmişte yapılanların yeterli olmadığı, yapmaya da niyetli olmadıkları şu andaki tabloda ortaya çıkıyor" açıklamasında bulundu.

"İTİRAZLAR OLMASAYDI DA YAPILMAYACAKTI"
AK Parti kanadından gelen 'Karşıyaka Stadı dönemin eski başkanlar engelledi' eleştirilerini de yanıtlayan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Geçmişte yaşananlara baktığımızda, 'Biz eski stadı yıkalım, yerine yeni stadı yapalım' söylemi var. Bu söylemin ardından alelacele stat yıkılıyor, burada beklersiniz ki projesi yapılsın ve projenin uygulanabilir bir proje olmasını beklersiniz. Maalesef uygulanabilir bir proje yapılamamış. 2 konu var, biri projenin eksik olması nedeniyle belediyenin itirazı var, diğeri de eski belediye başkanlarının kişisel olarak stadın oraya yapılması ile ilgili karşı düşünceleri var. İkisi birbirinden ayrı şeyler aslında. O zaman karşı çıkmasalardı, 'Biz onay veriyoruz' deselerdi de yapılamayacaktı çünkü oraya uygun bir proje yapılamamış, böyle olunca da sürüncemede kalmış. O esnada, yürüyen hukuki süreçler bahane edilmiş ve olay durmuş. Hukuki süreçler olmasaydı da uygulanabilir bir proje yapmadıkları için yine stat yapılamayacaktı. İnsanı rahatsız eden şey bu" ifadelerini kullandı.

"PROJELERİ GETİRSİNLER, İHALE OLMAZSA ELEŞTİRSİNLER"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in gerekirse projeleri de çizdireceğini ancak Bakanlığın taahhüdünü yerine getirmesi gerektiğini belirten Tugay, "Tunç Başkan, 'Biz buranın ihalesini yapmaya hazırız, yeter ki ihaleyi yapabileceğimiz hale gelsin' diyor. Söylediği bu. Bakanlık kendi bulmuş olduğu, anlaşmış olduğu, ön projesini çizdirdiği, şu anda müelliflik hakkı olan kişiyle bu işi çözmeli.  Şu anda başka birisi proje de yapamıyor oraya, müelliflik hakkı bu kişiye tescilli olduğu için onun katılımıyla devam edebiliyor bu süreç. Bakanlık burada mimar beyefendiye bu projeleri yaptırtacak, Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edecek ondan sonra ihaleye çıkmazlarsa eleştirsinler. Ben mimarla dolaylı görüştüm, kendisinin ifadeleriyle durumu anladım. Saygısızlık yapmak istemediğim için detayları vermek istemiyorum, Büyükşehir Belediyesi'ne teklif sunmuş, 'Bu teklifin ödemesi yapılırsa projeleri yaparım' demiş. Büyükşehir Belediyesi, Bakanlığın taahhüdü 'projeleri hazırlayıp vereceğiz' yönünde olduğu için buna itiraz ediyor. Başında öyle konuşuldu çünkü, şu anda projeler hazır değil, bunun için ayrıca bir işlem ve ücretlendirme olduğu söyleniyor. Tunç Başkanımız gerektiği zaman projeleri de yaptırmaya hazır ama normalde bunu bu şartlarda bakanlığın yapması lazım" dedi.

"ZORLAŞTIRACAK TUTUM BEKLEMİYORDUK"
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın üstüne düşeni yapmadığını savunan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Zaten stadı yapmadılar, onu bunu bahane ettiler ama bahane edecekleri bir şey kalmadığında da yapmadılar, onu da bir açıklasınlar. Davalar bitmişti, her şey tamamdı ama yapmadılar. Biz gittik konuştuk ve 'Yapamıyoruz şu anda' dediler, ondan sonra mecburen bu işin olmasını istediğimiz için 'Biz yapalım' dedik. Bakanlık yapıyor olsa Bakanlığı tutan yok ki, şu anda Bakanlığa engel olan nedir? Engel olan birisi mi var, hala tahsis sözleşmesi de her türlü yetki de onlarda. Bugün isteseler yaparlar. Bunu Giresun'a yapan Bakanlık buraya da yapar ama yapmak istemiyor. Kaynak ayırmak istemiyor, 'Kaynağımız yok' diyor. Bize böyle söylediklerinde ne diyebiliriz! Bu stadın yapılması için o zaman 'biz yapalım' dedik. Ben Tunç Başkanla konuşmuştum, böyle bir durum olduğunda 'Biz yaparız' demişti, onun için biz talip olduk ancak zorlaştıracak şekilde böyle bir tutum beklemiyorduk. Projeleri yaptırması gereken kişiler onlar çünkü o mimarla anlaşan, müellifliğini o mimara verenler onlar, olayı oraya bağlamışlar. Bu durumda haksızlık. bizden, Büyükşehir Belediyesi'nden bunu istemeleri" açıklamasında bulundu.