Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Karşıyaka Belediye Meclisi Mayıs Ayı İkinci Oturumu Başkan Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi. Meclis gündeminde 2021 yılı bütçe kesin hesapları görüşüldü. Toplam gider 436 milyon 787 bin lira, gelir ise toplam 374 Milyon 371 bin TL olduğu belirtilirken toplam  iç borçlanmanın ise 35 milyon olduğu açıklandı.

AK PARTİLİ ÖZTÜRK: "BELEDİYENİN NE KADAR BORCU VAR"
2021 yılı mali hesap kesimlerine yönelik konuşan AK Parti Meclis Üyesi Adem Öztürk, "Yaptığımız bütçeleri belediyenin işleyen eli olarak görüyorum. Dikkat çekmek istediğim hususlar var, 500 milyona yaklaşan 480 milyonluk dev bütçemizin giderlerinin yüzdelik olarak hangi sınıflarda daha fazla harcandığı... Gelirler kısmında, siz sık sık 'İller Bankasından tek destek alamıyoruz' diyorsunuz, bunu demenize rağmen yüzde gelirlerin yüzde 44'ü İller Bankasından geliyor. Giderler kısmında bütçenin yaklaşık yüzde 19'u personel giderleri olarak gözüküyor ama yüzde 60'ı olarak gözüken mal ve hizmet giderleri aslında personel giderleri. Buna yüzde 2'lik sigortayı da eklediğimizde yüzde 79'luk kısmı personele ayrılıyor. Bir belediyenin sermaye giderlerinin yüzde 2'de kalması faiz giderlerinin yüzde 4 olması belediyenin faaliyetine zaten ışık tutmaktadır. Biz personel giderlerini dile getirdiğimizde 'Personel çalıştırmayalım mı' deniliyor, çalışanların başımızın üstünde yeri var ama başarılı belediye olmak istiyorsanız kriterler var. Personel giderleri yüzde 50'lilerde olmak zorunda. Siz göreve gelirken mali disiplin sözü verdiniz. Sizin hiç bütçe konusuna değindiğinizi görmedim. Siz göreve geldiğinizde belediyenin borcu ne kadardı, 3 yılı geride bıraktık, şu anda belediyenin borç miktarı nedir? Mali disiplini sağladığınıza inanıyor musunuz, israfın önüne geçtiğinize inanıyor  musunuz, eğer mümkünse belediye iştiraklerinin borçlarını paylaşırsanız sevinirim. Varsa borç, önümüzdeki 2 yılda mali disiplin nasıl sağlanacak bir planınız var mı? Bunları kamuoyuyla paylaşmanızı gerçekten istiyorum" diye konuştu.

CHP'Lİ POLAT: “GELİR BÜTÇESİ YÜZDE 81 GERÇEKLEŞMİŞTİR”
CHP’li Meclis Üyesi Hülya Polat ise gelen eleştirilere rakamlarla cevap verdi. Polat, “Ekonomik sorunlarla boğuşan ülkemizde kişi başına düşen milli gelir 15 yıl geriye giderek, 8 bin dolar civarına gelmiştir. 2021 yılı mali bütçesine gelirsek, gider bütçesi 456 milyon 200 bin tahmini bütçe 23 milyon ek bütçe, toplam olarak 481 milyon 236 bin liradır. 436 milyon 787 net bütçe gideridir. Bütçe giderlerinde yüzde 60 mal ve hizmet alımı, yüzde 19 ile personel gideridir. Gider bütçesi gerçekleşme oranı yüzde 91’dir. 2021 yılı gelir bütçesi ise 464 Milyon 876 bin liradır tahmini bütçe ise 440 milyon 200 bin liradır. Gelir Bütçesi 374 Milyon 371 bin lira gerçekleşip yüzde 81 gerçekleşme oranına sahiptir” dedi.

CHP'Lİ AYDIN: "SİGORTA VE VERGİ BORÇLARI EN ÖNEMLİ SORUN"
CHP Meclis Üyesi Murat Aydın, AK Parti'den gelen eleştirileri yanıtlayarak, 2021 yılında ülke genelinde yaşanan ekonomik çalkantılara dikkat çekti. Aydın, "İller Bankası'nın Karşıyaka Belediyesi'ne destek ya da kredisi yoktur. Vergilerden dolayı ödenen paydır verdiğiniz yüzde 44'lük rakam. Karşıyaka Belediyesi Şubat, Mart ve Eylül ayında özel bankalardan borçlanmaya gitmiştir. Çünkü Karşıyaka Belediye'si kamu bankalarına yaptığı borçlanma başvurularından olumlu yanıt alamamaktadır. Kesin hesaplara baktığınızda gider kalemlerinde ya azalış ya da küçük artışlar göreceksiniz, bu bütçe disiplini konusunda belediyenin önemli bir yol aldığını gösterir. Kriz ve pandemi düşünüldüğü zaman sosyal yardım kalemlerinde artışa gidilmiştir. Personel giderlerinde en önemli sorun sigorta ve vergi borçlarıdır. Merkezi hükümet belediye iştiraklerini özel şirketlerle aynı statüye koyarak borçlarını yapılandırmaktadır. Belediyenin şirketleri iş yaparken, harcama ve ihale yaparken kamu kurumu, borçlarının yapılanmasına iş gelince özel şirketlerle aynı statüde görülmüştür. Tablolara baktığınızda disiplin içinde olduğunu, tüm değişkenlere rağmen bütçenin gerçeğe en uygun şekilde uygulanmaya çalıştığını göreceksiniz" ifadelerini kullandı.

AK PARTİLİ BARAN: "ÇOK LAF AZ İŞ"
AK Parti Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran, "Çok laf az iş düsturuyla karşılaştık, her konuşmada domates, et şu kadar oldu diyoruz ama emekliye ve asgari ücrete yapılan zamları söylemiyoruz. Sizin şahsınızı tenzih ederek söylüyorum; Karşıyaka Belediyemiz maalesef böyle gelmiş böyle gider. Ne bütçesi, ne kesin hesabı, ne faaliyeti, ne performansı tutar. Kesin hesapta 42 milyonluk sapma, yani geri iade edilmiş rakam var" dedi.

BAŞKAN TUGAY: "PARA VEREN YOK"

AK Partili Baran'a yanıt veren Başkan Cemil Tugay, "Gelir olmadığı için o... İptal edilmesinin nedeni gelir olmaması. Para veren yok özetle, özür dilerim sözünüzü kesmek istemedim ama bir yanlışı düzeltmek istedim; gelirde gerçekleşme oranımız yüzde 81 giderde yüzde 91. Gelir olmadığı için iade ediliyor. Yani paramız olmadığı için harcayamıyoruz, olsaydı harcardık. Olan bir parayı iade etmedik" diye konuştu. Tugay'ın ardından tekrar konuşan Baran, "Para var siz harcayacak yer bulamamışsınız. Karşıyaka Belediyesi çok laf az işten öteye geçemedi" ifadelerini kullandı.

TUGAY: “İLLER BANKASINDAN, DEVLET BANKALARINDAN VE MERKEZİ HÜKÜMETTEN BİZE DESTEK YOK”
Başkan Tugay, “Eleştiriler için teşekkür ederim, daha iyi hizmet vermek için yapılan eleştirilere minnettarım. Biz daha fazla para harcamak, daha fazla bütçe gerçekleşsin isterdik ama ülkenin içindeki ekonomik sorunlar, 2 yılı geçen pandemi gibi bir durum tüm ülkenin kurumlarını sarstı. Üzerine bir de ani bir döviz artışı oldu ve bir miktar bizi olumsuz etkiledi. İller Bankası konusunda söylediğim şey konusunda haklıyım ve yanlış yok, kasamıza giren miktar bürüt olarak yüzde 35 kesinti düşünce bu yüzde 25 gibi bir rakam oluyor. Giderle karşılaştırırsak daha da düşük bir rakam oluyor ve bu yüzde 20’yi geçmiyor. İller Bankasının bize ayırdığı pay bu kadar. Belediye nasıl dönecek gelirler nereden bizim temel gelirimiz İller Bankası’nın vergilerden  ayırdığı temel paydır ve belediye bununla yürür. Ama ne yazık ki İller Bankasının bize ayırdığı pay çok düşük.  Kamu kaynaklarından daha fazla yararlanmamız  için bize sunulan bir imkan yok, kamu bankaları bize destek olmuyor, iller bankasından kredi istiyoruz vermiyor, merkezi hükümet hiçbir projemize destek olmuyor, şunu diyebilirsiniz ya siz aynı partiden değilsiniz neden size destek olsun, zaten sorun buradan başlıyor. Bu fiilen yaşanan bir durum, herhangi bir yatırımımıza herhangi bir katkı olmadı. 2 yıl içinde olursa teşekkür ederim huzurunuzda” ifadelerini kullandı.

“İYİ OLDUĞUMUZU DÜŞÜNÜYORUM”

Personel giderleri konusundaki eleştirilere de yanıt veren Başkan Cemil Tugay, “Personel giderinde biz de istiyoruz daha düşük olsun ama tüm belediyelerde sorun bu, AK Parti’de de MHP’li belediyelerde de hizmeti ya elinizdeki personel ile vereceksiniz ya da dışarıdan ihale ile alacaksınız. Ben dışarıdan hizmeti para verip aldığımızda kalite olarak daha düşük bir kalite olarak aldığımızı düşünüyorum. Bir müteahhitten hizmeti aldığınızda  müteahhittin çalıştırdığı o insanların aldığı ücret ve sosyal hakları daha düşük oluyor. Ürün kalitesinde de sorun olabilir, devletin belirlemiş olduğu rayiç bedellerle piyasanın reel rakamları bir birini tutmuyor, tutmadığı için de insanlar malzeme kalitesinden ödün veriyor. Bunun da sonucunda kamu binalarının, yapılarının kalite düşüklüğü oluyor. Ben hakkıyla yapan herkesi tenzih ederim. Ama genel olarak böyle bir sorun olduğunu düşünüyorum. Hele şu dönem ihalelerin hiç yapılamadığı bir döneme dönüştü, kimse girmiyor ya da giren çok yüksek fiyat veriyor. Şu an birçok kurum tekrar tekrara ihale yapıyor. Durum yeni yeni düzelmeye başladı. Benim kişisel fikrim kendi imkanımız ve personelimiz ile çalışmaları yapmak. Biz malzemeyi almayı ve işçiliği kendi çalışanlarımız ile yapmayı tercih ediyoruz. İyi bir personel performansı için de iyi bir ücret vermemiz gerekiyor. Böylece personel gideri artıyor, ama kamu kurumları desteklenmezse biz iyi hizmet vermeyiz, yeterli personel olmazsa da hizmet veremeyiz. Daha fazla temizlik, daha iyi ilaçlama, park bahçelerin bakımı, sosyal hizmetler, daha iyi bir yol için iyi personel gerekir. Bir yandan yeni tesisler açmak istiyoruz ama o tesisleri yürütecek personele ihtiyaç olacak, bunlar olmadan olmaz, bence belediyelerin ne kadar çok personeli varsa o kadar iyi. Ancak çalışan yeterince performans göstermiyorsa o zaman sorun vardır ve düzeltilmeli. Bizim bu konuda da iyi olduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu.

"BİZİM ASIL BORCUMUZ DEVLETE"
Tugay sözlerini şöyle sürdürdü:
Bütçe disiplini benim açımdan şudur; özel ya da resmi tüm kurumlar bir miktar borçlanıyor. Önemli olan bu borçları ödeyebiliyor muyuz. Borçlanmadan yürümüyor, ekonomik şartlar öyle ki... Ekonomik kriz, pandemi... Bu ortamda hizmet vermemeyi seçemeyiz, bunu yapma hakkımız yok. Hizmeti en düşük maliyetle gerçekleştirmeliyiz. Borç oranlarımızda aşırı bir yükselme olmadığını söyleyebilirim. Dinamik bir süreç bu. Bizim asıl borcumuz devlete olan vergi ve SGK borcu. Personelin çalıştırılmasıyla ilgili geçen dönem kurulmuş olan şirketin borcu. Piyasaya borcumuzu ödüyoruz, bize karşı açılmış bir haciz davası yok. Bütçe disiplini budur, daha önce böyle değildi. Bunu hallettik. Personel alacağı için de Kent AŞ'nin birkaç aylık ikramiyesi dışında borcumuz yok. Onların da son kalan alacakları da ödenecek. Bütçe disiplini bu.

"UYGUN YAPILANDIRMA GETİRİLMELİ"
İşi benzin, altın, döviz fiyatıyla karşılaştırıp öncesi ve sonrası dersek, geçmiş döneme göre borcumuz çok daha az çıkacaktır. Bizim devletimizden beklediğimiz kamunun bütün kurumlarına vergi, SGK alacaklarıyla ilgili uygun yapılandırma önerisi getirmesidir. Bunu özel bir şirkete yapar gibi yapmamalıdır. Kordelya'nın borcu yok, zararda değil.

"KİMSE MUCİZE BEKLEMEMELİ"
Zaman zaman vatandaş kimliğiyle konuşmak istiyorum; bizim sahada yaptığımız temel belediyecilik hizmetleri, yatırımlar alanında Karşıyaka Belediyesini kimse başarısız olarak suçlayamaz. Bunu kabul etmem. Daha iyisini yapmak hepimizin arzusu ama bunun için kaynak ve imkana ihtiyacımız var. Para basamadığımız için kamu kurumu olarak kamudan başka gelir elde edebileceğimiz bir durum, mevzuat dışında bir gelir elde edemeyeceğimiz için burada bir mucize yaratmamızı kimse beklememeli. Biz görevimizi yerine getiriyoruz, kendimizi mahcup hissedeceğimiz çok fazla bir şey yok. Türkiye'nin genel durumuna baktığımızda pek çok başka kuruma oranla çok daha disiplinli, verimli çalışkan, performansı iyi olan bir belediye olduğumuza yürekten inanıyorum.