Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ – Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Gündeme Bakış’a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz Mayıs ayında kendisinin de bir anket çalışması yaptığını ve bu ankette genel seçimler kapsamında da yerel seçimler kapsamında da Karşıyaka'da CHP'nin oylarının arttığı sonucuna ulaşıldığını anlatan Tugay, "Mayıs ayında bir anket yaptırmıştım. Son genel seçime oranla CHP'nin oylarının 3 puan daha yüksek olduğunu söylemişlerdi. Bin 650 civarında denekle yüz yüze görüşmeyle yapılmış bir anketti. Yerel seçim olsa, aday olarak ben girsem ve daha önceki şekilde İYİ Parti ayrı bir aday gösterse diye sorulduğunda yüzde 71 ila yüzde 73 arasında oy çıktığını söylemişlerdi. Dolayısıyla bizim Mayıs ayında yaptırdığımız ankete göre oyda bir düşme görünmüyor" dedi. 

"CUMHUR İTTİFAKININ OYU DÜŞTÜ"

Cumhur İttifakının ise Karşıyaka'da oy oranlarında ciddi bir düşüş olduğunu aktaran Tugay, "AK Parti ve MHP'nin oyu bütün yapılan anketlerde düşmüş görünüyor. Yani il yönetiminin yaptırdığını söylediği ankette de düşmüş görünüyor, bizim yaptırdığımız ankette de oldukça düşmüş görünüyor" ifadelerini kullandı. 

"SANDIKLAR AÇILDIĞINDA MAHÇUP OLMAYACAĞIZ"

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in ilçe başkanları ile yaptığı toplantıda, anket sonuçlarına ilişkin bilgi vermesi ve "Karşıyaka'da oylarımızda düşüş var" açıklaması yapmasının hatırlatılması üzerine konuşan Tugay, "Bir yanlış değerlendirme olduğunu düşünüyorum. Deniz Başkanın kendisinden değil de anket şirketinin belki durumu ifade etmesiyle ilgili bir eksiklik olabilir. Şöyle ki; ben orada elde edilen sonuçları aldım. Bakarsanız; burada çok önemli bir detay var: Bu anket 400 kişiyle yapılmış ve deniliyor ki; Karşıyaka'da AK Parti'nin oy oranı yüzde 10.62, MHP yüzde 2.01... Ne kadar düşmüş, düştüğü konusunda hemfikiriz. HDP'nin yüzde 8.28, son genel seçimde yüzde 11'e yakındı o da düşmüş. İYİ Parti'nin yüzde 12.74; onların da yüzde 12 idi, yüzde 1 artmış diyebiliriz. Peki nasıl oldu, bu kadar düşen oy nereye gitti dediğinizde, bir kararsız oranı görüyorsunuz. Bu kararsızların dağıtılması halinde CHP'nin en azından daha önceki seçimde aldığı kadar oyun alındığını anlayacaksınız. Yani il başkanlığının yaptırdığı ankete göre de bir oy düşüşü görünmüyor. Bizim Mayıs ayında yaklaşık  bin 650 kişi ile yüz yüze görüşülerek yaptırdığımız anketten dolayı ve sahadaki gözlemlerimizle birlikte oy kaybı içinde olduğumuzu düşünmüyorum. Ancak bizim için her şey dikkate alınması gereken bir uyarıdır. Burada da eğer bir problem varsa tabi ki bunu doğru anlamalı ve gereğini yerine getirmeliyiz. Sahada da yoğun çalışmak, daha sıkı çalışmak, oyumuzu daha da artırmak, mümkün olan en iyi sonucu alma konusunda elimizden geleni yapacağız. Seçimin yapıldığı günün akşamı, sandıklardan çıkacak sonuçlar en doğru sonuçlar olacaktır. Orada mahcup olacağımızı düşünmüyorum" diye konuştu. Başkan Tugay, Genel seçim için yüzde 70'e yakın sonuç, yerel seçimde de daha önce alınan kadar oy almayı hedeflediğini kaydetti. 

"SEÇİM TAKVİMİYLE BİRLİKTE ÖRGÜT DAHA AKTİF ÇALIŞACAK"

Tugay, "İlçe örgütü saha ve öbek çalışmalarını yapıyor mu? Belediye çalışmalarını sahada yeteri kadar anlatıyor mu" sorusunu ise, "İlçenin sahadaki organizasyonunun iyi olduğunu düşünüyorum. Mahallelerde, mahalle temsilciliklerini uzun süre önce oluşturdular, düzenli toplantılar yapıyorlar. Eğitimlerini veriyorlar. Gündemi takip ediyorlar. Gereken yerlerde açıklama ve eylemelerini de yapıyorlar. Bu açıdan ilçenin eksiği var diyemem ama Türkiye'de genel olarak insanlar kimlerin aday olacağını, seçimin ne zaman yapılacağını netleştirmeden tam olarak bir motivasyon yakalayamıyorlar. Sadece Karşıyaka için söylemiyorum bunu, Türkiye genelinde böyle. Genel Merkezimiz çok daha aktif, hareketli... Genel Başkanımız, Genel Başkan Yardımcılarımız, Parti Meclisi Üyelerimiz, Milletvekillerimiz sahada daha yoğun olarak koşturuyorlar. Belediye Başkanları kendi sorumluluk alanlarında çok aktifler. Bunu bütün belediyelerde görüyorum fakat parti örgütünün daha alt kademelerine baktığınız zaman, onların motivasyonu için seçim takviminin açıklanması lazım. Bunun ardından ben eminim sahada çok daha fazla, aktif bir çalışma ortaya konacaktır" sözleriyle yanıtladı.

"PARTİ İÇİ GRUPLAŞMAYI YANLIŞ BULUYORUM"

Üçüncü yol ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ile yakınlaşmasına yönelik iddiaları da değerlendiren Tugay, "Ortada bir üçüncü yol olsa belki büyüyecek ama yok! Bizim şu anda parti içinde gruplaşma gibi bir çalışmamız yok, kesinlikle... Üçüncü yol dedikleri böyle bir şey herhalde. Bunun olmasının bir anlamı, mantığı yok. Parti içinde bir mücadele olması için parti içinde bir seçim olması lazım. Biz partililerimizle ne zaman mücadele diyoruz; il kongresi oluyor, kurultay oluyor, o zaman parti içinde oluyor. Bu herkesin bildiği bir gerçek. O noktada değiliz, o noktadan çok uzağız, aksine bir bütün halinde genel seçime gidiyoruz. Böyle bir aşamada parti içinde bölünmeye, gruplaşmaya sebep olacak bir şeyin içinde asla ben olmam. Diğer bahsi geçen belediye başkanlarımız da o karakterde insanlar değiller. Biz, farklı nedenlerle bir araya geliyoruz belediye başkanlarımızla. Dün akşam Mustafa İduğ ile beraber basketbol maçını seyrettik Karşıyaka'nın. Bakarsanız onunla da mı yakınlaşıyor diye yorum yapılabilir. Netice itibariyle ben şu anda parti içinde bir gruplaşma çalışması yapmadığımıza eminim. Hiç kimsenin böyle bir çabası yok. Yapanlar varsa ben bilmiyorum ama hatalı bulurum, öyle bir şey olmaması lazım" dedi. 

"YÜCEL İLE İLETİŞİM İÇİNDEYİZ"

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İl Başkanı Deniz Yücel ile arasında herhangi bir iletişim sıkıntısı olmadığını da aktararak, "Deniz Yücel ile il başkanı ve belediye başkanı olarak ihtiyaç olduğu her zaman iletişim içindeyiz. Bizim aramızda bir sorun olduğunu düşünmüyorum açıkçası" ifadelerini kullandı.