GÜNDEME BAKIŞ – Karşıyaka Belediye Başkan Cemil Tugay, Can Radyo’nun canlı yayın konuğu oldu. Tugay, yerel siyaset ve belediye hizmetleriyle ilgili konuştu. 7 ayda mali disiplini sağladıklarını ancak bazı sorunların devam ettiğini belirten Tugay, “Belediye devraldığımız geçmişe dönük ödenmemiş borçlar vardı. Konulmuş hacizler vardı. Belediyenin borçlarıyla ilgili çok şey konuşuluyor. Borcu bahane eden biri değilim. Bizdeki sorun belediyenin borçlarını düzenli ödeyememe sorunu vardı. Maaş ödenemiyordu. Bu sorunu çözme amaçlayarak öncelikli olarak çalıştım. Hacizler kaldırıldı. Yeni bir haciz yok. Alacaklar arasında vadesi geçmiş olanlar var ancak onlar konuştuk. İnsanlar ihalelere girmeye başladı. Daha önce girmiyorlardı. Bankalar kredi vermiyordu. Bankalar kredi vermek istiyor. Biz almıyoruz. Mali disiplini sağlam önemliydi. Yeni bir sistemle belediye yürüyor. Bunları yapmadan plan yapmak mümkün değil. Halkın beklentileri daha fazla. Mucize yaratamıyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz. Hatalar ve eksikler vardır, bunları düzeltiyoruz. Biraz daha sabır istiyorum” dedi.

MHP’Lİ ALİAĞA BELEDİYESİNE TANINAN FIRSAT BİZE TANINSIN
“Tüm belediyelerin SGK ve vergi borcu var” diyen Başkan Tugay, “Devlet bunları tahsil etmek için baskı uyguluyor. Sonuçta belediyeler kamu kurumu. Geçmişte borçlar oluşmuş. Bunları yapılandırmak istedik. Taksitler halinde ödemek istedik. 6 aydır bize olumlu cevap verilmedi. Bundan rahatsızlık duyuyorum. Bunu kamu kurumuna yapmamaları lazım. Aliağa Belediyesi’nde bazı taşınmazları vergi borcuna sayılmış. Böyle bir yol varsa biz de bundan yararlanmak istiyoruz.  Kamuya terk edilmiş alanlarımız var. Aynı talebi biz de ortaya koyuyoruz. Başvuru yaptık. Bekletiliyoruz. Olumlu/olumsuz yanıt verilmiyor. Bu durum Kent A.Ş işleyişinde sıkıntı yaratıyor. 2 aydır maaş ödemesinde gecikme yaşanıyor. Sermaye artıracağız. Ocak ayında bunu çözeceğiz” diye konuştu.

KENT A.Ş’NİN BORCU 50 MİLYON
Başkan Tugay, şunları söyledi:

“Kent A.Ş en sıkıntılı alanımız. Restoranları işletip devasa bir borcu var. 50 milyon TL’nin üzerinde. 4 milyondan 50 milyona çıkan bir borç var. Zarar etmeye devam eden işletmeler var. Kafe ve marketler…Gözde yerlerdeki restoranlar zarar etmiyor. Kendisini çevirecek kadar gelirleri var. Bazılarının tüm şirketi besleyecek kadar ciroları var. Market ihtiyacı olmayan bir alanda  market kuruyorsunuz zararı yıllık 1 milyon ile 1.5 milyon arasında. Bunun açık kalmasının bir mantığı yok. Marketi olmayan daha kenar bir mahallede açmış olsak zarar etmek umurumda olmaz. Aileler, ‘keşke kapatmasaydık’ diyor. Özür diliyorum. Ancak zarar çok büyük. Bu para kentin. Yakında küçük boyutlu tanzim satış amaçlı market modelini kuracağız. Mobil alışveriş sistemini başlatacağız. İnternet üzerinden sipariş yapılabilecek. Zarar eden bir market işletmeye gerek kalmayacak. Gereksiz olan işletmeleri ya kapatacağız ya devredeceğiz. Bu zarar devam ederse belediye belini doğrultamaz.

BAZILARI İŞTEN ÇIKARTILACAK AMA…
Kent A.Ş’den işten çıkarma olup olmayacağı ile ilgili konuşan Tugay, “1 yılda 280 kişi alınmış. Durumu net anlayana kadar ciddi bir işe alım yapmadık. Önümüzdeki dönem için strateji çerçevesinde çalışanların yerlerini koruması için çalışacağız. Bununla ilgili birkaç yol var. Kent A.Ş’yi kapatmıyoruz. İşten çıkarılma yok ama geçici olarak sözleşme yapılmış. Öyle insanlar var. Görev süresi dolunca işten çıkmış gibi olacak. Belediye başkanı olarak görevimiz insanların istihdamına katkı koymak. Belediye iş bulma yeri değildir lafı güzel değil. Bu bizim de sorunumuz. Belediyeler kar amaçlı yapılar değildir. İşten çıkarmalar mümkün olduğunca olmayacak. Hiç insan çıkmayacak mı? Çıkacak.  Ama şirketi kara geçirmek için değil. Bazı insanlar hiç çalışmıyor. Bazılarının verimliliği çok düşük. Hatta çalışmaya niyetli değil. Bunlara özel bir işten çıkarma olabilir. Ama amacımız insanları işten çıkarmak değil. Böyle bir hazırlığımız yok” dedi.