Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Meslek Fabrikası binasına yönelik ilk kez GÜNDEME BAKIŞ’a konuştu. Soyer, 113 yıllık tarihi meslek fabrikası binasının Adıgüzel Vakfı’na devredilmediğini, vakıf ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa İzmir’e yepyeni bir Tarım Teknolojileri Üniversitesi kurulacağını belirtti. İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) tarihi binaya talip olmasını değerlendiren Başkan Soyer, “Meslek Fabrikasını biz birine tahsis etmiyoruz. Adıgüzel Vakfı ile ortak bir üniversite kuruyoruz. Tarım Teknolojileri Üniversitesi kuruyoruz. Yeni bir üniversite…Onlar 100 milyonla geliyorlar, biz meslek fabrikası ve 30 milyonla giriyoruz ve İzmir’e ortak yeni bir üniversite kazandırıyoruz. Sıfır bir üniversite. Keşke Ticaret Odası ve EBSO da gelip, ‘Bir ortak üniversite de birlikte kuralım’ deseler. Başımla beraber, ne kadar imkanım varsa zorlarım. Dolayısıyla onların o teklifi, benim açımdan kabul edilebilir değil. Onlara da öyle yazdım zaten, ‘Gelin beraber bir üniversite kuralım, yeni bir üniversite kuralım madem. Siz de biraz taşın altına elinizi sokun, siz de biraz destek çıkın. Biz de zorlayalım koşullarımızı, İzmir’de ihtiyaç olan yeni bir üniversiteyi birlikte kuralım’ dolayısıyla burada bir tahsis söz konusu değil. Bir ortaklık söz konusu. Adıgüzel Vakfı’na ortak oluyoruz” dedi.  

“YÖK İLE MÜZAKERELER TAMAM” 

Adıgüzel Eğitim Kültür Araştırma Yardımlaşma ve Sağlık Vakfı ile görüşmelerin uzun süredir devam ettiğini aktaran Başkan Tunç Soyer, “İzmir merkezli Tarım Teknolojileri Üniversitesini kuruyoruz. Meslek Yüksek Okulu olarak başlayacak, üniversite olarak devam edecek. Biz zaten Bademler’de tarım lisesi kuruyoruz ama bunun bir devamının olması lazım. Onu da ikna ettik, anlattık, biz 1.5 senedir görüşüyoruz” diye konuştu.

NEDEN İSTANBUL MERKEZLİ BİR VAKIF

“Neden İstanbul merkezli bir vakıfla ortak oluyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Başkan Soyer, “Onlar buna ikna oldular, geldiler. Onlardan daha doğrusu başka bir talep gelmişti önce, biz bu talebi evirdik çevirdik, başka bir noktaya taşıdık. Onların da aklına yattı. Hemen başlayacağız. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ile tüm müzakereler yapıldı. Hiçbir sıkıntı yok” açıklamasında bulundu.