GÜNDEME BAKIŞ - Geçtiğimiz günlerde İzmir geneli için emsal artışı olacağının müjdesini veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, söz konusu artışın K alanlarıyla sınırlı olmayacağını açıkladı. Emsal artışının kentteki tüm ağır ve orta hasarlı binaları kapsayacağını aktaran Başkan Soyer, “Diğer ilçeler K sınırı olsun veya olmasın, ne kadar ağır – orta hasarlı varsa, hepsine emsal artışı getiriyoruz. Yüzde kaç olduğuna meclis karar verecek. Önergeyi bir sonraki mecliste vereceğim ama şunu çok net söyleyeyim; hiçbir depremzede mağdur kalmayacak” dedi.  

“ODALAR DA BU ŞEHRİN İNSANLARI, HASSASİYETİMİZİ ANLAYACAKLARDIR” 

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nin (TMMOB) dava açıp açmayacağı konusunda değerlendirmede bulunan Tunç Soyer, “Odalarla da görüşeceğiz, bunun haklılığını, kamuoyu nezdindeki meşruluğunu anlatacağız. Bu bir kamu vicdanı meselesi. Odalar da bu şehrin insanları. Bizim kaygılarımızı, bizim bu konudaki hassasiyetimizi anlayacaklardır diye ümit ediyorum. O yüzden anlatacağız” açıklamasında bulundu.  

“DEVLET 1 DAKİKADA ÇÖZEBİLİR” 

Kentsel dönüşümde vatandaşın mağdur edilmeden binasını yenileyebilmesi için devletin kanun çıkartması gerektiğini vurgulayan Soyer, “Devletin aslında kanun çıkartması lazım. Bu o kadar net ki, biz belediye olarak ne yapabiliriz? Nereye kadar yapabiliriz? Yapıyoruz elimizden geleni ama devletin elinde öyle enstrümanlar var ki, bunu 1 dakikada çözebilir. Bunun o kadar çok örneği var ki Türkiye’de, bunu nasıl yaptıklarını, nasıl hızlı, kolay çözüm üretebildiklerine dair. Devlet mekanizması bu, İzmir’le ilgili şak diye ortaya koyabilecekleri güç var. Bunu bekliyoruz biz devletten” diye konuştu.