GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, katıldığı bir televizyon programında kent gündemine dair değerlendirmelerde bulunarak, Büyükşehir’in çalışmaları hakkında bilgi verdi. Başkan Soyer, 30 Ekim 2020’de meydana gelen İzmir depremi sonrası hasar gören yapılar için yapılan çalışmaları anlattı.

HAFTA SONU BAKANLA GÖRÜŞECEĞİZ
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla (Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum) kısmet olursa bu hafta sonu buluşacağız” diyen Soyer şunları söyledi:
“Bizim Büyükşehir’in ortak hazırladığı imar yönetmeliği var. Depremden sonra nasıl kararlar almamız gerekiyor, nasıl başa çıkacağız? Bunların yer aldığı bir çalışma diliyorum ki Meclis’ten oy birliğiyle geçer. Şubat ayında bu belirsizliği ortadan kaldıracağız. Depremde etkilen binaların ortak akılla çözeceğiz. Bunu bir hafta içerisinde mutlaka olağanüstü bir meclisle hayata geçireceğiz. Mart ayına sarkıtmayacağız.”

KİRA ÖDER GİBİ EVİNİ İNŞA EDECEK
Depremde binası hasar gören vatandaşlar için hayata geçirecekleri çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Soyer, “Dün Dünya Bankası’yla ilgili çok olumlu bir görüşme yaptık. Toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan üst düzeyde bir yönetici katıldı. Dünya Bankası’nın ‘acil imalat kredisi’ gibi enstrümanı var. Çok düşük faizli ve çok uzun vadeli bir kredi. Biz de uzun zamandır Dünya Bankası’yla görüşüyoruz. Bizim yaşam hakkımız en öncelikli meselimizdir. Bizim ciddi bir can suyuna ihtiyacımız var. Bina yıkacak vatandaşlara sen bunu yıkarsan uzun vadede ödeyebileceğiniz Uzun vadede ödeyebileceği bir kaynak buluyorum. Vatandaşa şu kadar parayı, şu zamana ödeyeceksiniz. Dolayısıyla sana hiç dokunmayacak. Biz de bunun garantisini vereceğiz. Bunu belediyemizin şirketiyle de yaptırabilinirsiniz diyeceğiz. Vatandaşın önüne seçeneği koyacağız.  Vatandaş böylece çok uzun vadede aynı kira öder gibi kendisine imar mevzuatının da tanıdığı hakla birlikte yeni evini inşa etme fırsatı bulacak” diye konuştu.

YURTDIŞI FİNANSMAN AÇIKLAMASI
Başkan Soyer, yurtdışında alınan kredilerle ilgili açıklama yaparak, İzmir çok uzun yıllardır çok sağlam bütçe yapan bir belediye. Bütçemiz son derece güven veriyor. Bu nedenle dışarıdan büyük destek almak mümkün olabiliyor. 25 yıldır devam eden istikrar tablosu var. Bütçeye denk tutmak, kurallarına saygı olmak, har vurup harman savurmamak… Bütün bunlar birbiriyle ilgili. Özetle bir tesadüfen olan bir olay değil. Yurtdışı finansman kaynaklarından yararlanan üç belediye olmuş. İstanbul, İzmir bir de Manisa Büyükşehir belediyesi. O da küçük bir miktarda. Asya Altyapı Kalkınma Bankası Uzakdoğu bankası… Tarihinden ilk defa 50 milyon Euro kaynak kullandırdı. O belediye İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir! 50 milyon Euro çok sembolik olabilir ama oradaki yatırımcıya ilham oluyor. Yatırımcılar ‘benim bankam buraya yatırım yapıyor, demek ki ben de yatırım yapabilirim’ diyebilecek” dedi.

İZMİR’DE ŞEHİR TİYATROSU’NUN LOGOSU BELLİ OLDU
Başkan Soyer İzmir Şehir Tiyatrosu’nun çok kısa bir süre içerisinde kurulacağını söyleyerek, “Aylardır arkadaşlarımızın bir çalışması var. Logosu belli oldu. İzmir Şehir Tiyatrosu kuruluyor. Çok az kaldı. Genel Sanat yönetmeni seçimi var. Onun da sonuna geldi. Çok titiz çalıştık. Bunun için şartname oluşturuldu. Burada iki salon kullanılacak. Birincisi İsmet İnönü Kültür Merkezi’ni restore ediyoruz. Bir diğeri de eski Elhamra Sineması olacak. Onun da sonuna gelindi. Haftanın bir ya da iki günü orayı da kullanabileceğiz. Şimdiden hayırlı olsun diyorum” diye konuştu.  

İNCİRALTI İÇİN ÇOK YAKINDA MÜJDE VERECEĞİZ
İniciraltı planlarıyla ilgili ise Başkan Soyer, “Çok yakında müjdeyi vereceğiz. Çevre Şehircilik Bakanlığımızın bir çalışmasının sonuna gelindi. Balçova Belediyemizin de bir çalışması var. Büyükşehir Belediyemizin de geçmişten gelen bilgilerle tasarısı var” dedi.