GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Atatürk Meydanı Anıtı açılış töreninde İzmirlilere müjdeyi verdi. Soyer, Konak’ta bir 'Kurtuluş Müzesi' kurulması için çalışmalara başlandığını açıkladı.

MÜZE YAPMAK GÖREVİ BİZE DÜŞER
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı açıklamada, “9 Eylül sadece İzmir’in değil tüm ülkenin kurtuluşudur. Çünkü İzmir’de Hasan Tahsin’in attığı ilk kurşunla Kurtuluş Savaşımızın parantezinin açıldığı ve Yüzbaşı Şerafettin’in şanlı bayrağımızı göndere çekmesiyle birlikte Kurtuluş Savaşımızın parantezinin kapandığı şehirdir. Bu anlamlı günde Atatürk Meydanı’nda İzmirlilere bir borcumuzu yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Aslında meydana Atatürk adı 15 Şubat 1937 yılında belediye meclis kararıyla verilmiş. Ancak bu isim hiç kullanılmamış. Bugüne kadar da bu eksiliğin altını çizen, bunu talep eden belediyeye dilekçeyle birçok başvurusu yapılmış ama talepleri yerine getirmemiş. Kütüphane başkanımız Ulvi Puğ bu sorunun çözülmesi gerektiğini söylemiştir. İşte bugün İzmirlilere 83 yıllık borcumuzu ödüyoruz ve o sözün gereğini yapıyoruz. Gazi Mustafa Atatürk İzmir’e çok önem vermiş. O halde İzmir’de bu heykele borcunu ödeyemez. Bu nedenle bizim müjdemiz de bununla sınırlı değil. O halde İzmirliye ve Atatürkçülüğün başkenti İzmir’e kuruluşun ve kurtuluşun hafızasını yaşatacak bir ‘Kurtuluş Müzesi’ yapma görevi düşer dedik. Değerli Konak Belediye Başkanımız Abdül Batur ile aldığımız ortak kararın müjdesini paylaşmak istiyorum. Konak Belediyemize ait Kemeraltı Alanyalı Konağı’nda etrafından İzmir Büyükşehir Belediyemizce alanları kamulaştırmaları dahil edilerek bir ‘Kurtuluş Müzesi’ yapacağız, yola çıktık. Atatürk meydanı ismini bu güne kadar gündem tutan herkese ayrı ayrı, tek tek çok teşekkür ederim” diye konuştu.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yüzünün özel olarak tasarlandığı anıt-tabela, İzmir'in kurtuluşunun 98. yıldönümünde düzenlenen törenle açıldı.

Atatürk'ün yüzünün üç boyutlu bir baskı tekniğiyle canlandırıldığı anıt-tabelanın açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir Milletvekillerinden Kani Beko, Murat Bakan, Ednan Arslan, Bedri Serter, Atila Sertel, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe katıldı.

“Herşeyi Atatürk'e borçluyuz”
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Milli Bayramları Kutlama Kurulu Başkanı Ulvi Puğ, İzmir'in dağlarının, denizinin Atatürk koktuğunu söyledi. Ulvi Puğ, “Bizler milli bayramlarımızı böyle kutlayabiliyorsak, bizler bu cennet vatan toprakları üzerinde kurulmuş olan vatanın toprağına her şeye rağmen 'Türkiye' diyebiliyorsak, bu vatanın üzerinde kurulmuş olan cumhuriyete her şeye rağmen 'Türkiye Cumhuriyeti' diyebiliyorsak ve bu cumhuriyetin, vatanın sahibine her şeye rağmen 'Türk Milleti' diyebiliyorsak, bunların hepsini ama hepsini Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz” dedi.

“İzmir Atatürkçülüğün başkentidir”
Bu vatanı kurtarmış bir insan olarak, bu cumhuriyeti kurmuş bir insan olarak Mustafa Kemal Atatürk'ü sevmek içi bir parça kalp sahibi olmanın yeterli olduğunu belirten Ulvi Puğ, Atatürkçülüğün ise yürek işi olduğunu kaydetti. Puğ, “İzmir'in dağları, gecekondusu Atatürk kokar. İzmir Atatürkçülüğün başkentidir. Bu da en büyük unvanlardan biri. Atatürk'ün hayata geçirmek istediği cumhuriyeti biz burada hayata geçirdik. Bizde zengin fakir, Alevi-sunni ayrımı yoktur” diye konuştu.

Törenin ardından, anıt tabelanın açılışı yapıldı.