Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Cem Vakfı Harmandalı Şubesi Cemevi açılış töreni gerçekleşti. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu, CHP İzmir Milletvekilleri Kani Beko ile Kamil Okyay Sındır, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özkan, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Çiğli Belediyesi önceki Başkanı Hasan Arslan, sivil toplum örgütü temsilcileri, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Temel atma ve açılış konuşmaları öncesi Alevi değişleri birlikte semah ekibi semaha durdu.

ALEVİLERİN DURUŞUNU KİMSE SORGULAYAMAZ  
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Alevilik üzerinden siyaset yapmanın bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyledi. Soyer, “Alevililik, insanlık kamile ulaşmayı taşıyan bir kültürdür. Hak ile halkın buluştuğu bir yol. Mayası ikrar olan paylaşmak kardeşlik dürüstlük ve özgürlük felsefesidir. Alevi toplumu, cemevlerinin kendi kültürlerini yaşatan yer olduğuna karar vermiş. Bu durum üzerinden tartışılma yürütülemeyecek kadar açıktır. Cemevlerinin hukuki statüsü hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hem de Yargıtay, tarafından verilen hükümlerle kesinleşmiştir. Bugün cemevlerinin konumunu tartışanlarının unvanlarının ne olduğunu bir kıymeti yoktur. Alevinin kültürlerinin tarifini yapmak yalnızca alevi toplumuna aittir. Devlet kurumları, din adamları ve siyasetçiler Alevilerin bu duruşuna sadece saygı gösterebilirler. Sorgulayamaz, tartışamazlar. Biz demokrasiyi, adaleti ve kardeşliği bu şehrin vazgeçilmezleri olarak görüyoruz. İzmir’in harcının çok ses, çok renk ve çok nefesten oluştuğunu biliyoruz. Alevilik üzerinden yapılan siyaset anlayışının bir an önce bitmesi gerektiği son derece açıktır.  Harmandalı Cemevi'nin tüm halkımıza hayırlı olmasını diliyorum. Din, dil, ırk ve siyaset ayırt etmeden tüm insanlığın aynı cemde semah döndüğü bir dünya aşkıyla sevgi selamlıyoruz” dedi.

ELEKTRİK ÜRETİLMEYE AY SONUNDA BAŞLIYOR
Harmandalı Katı Atık Depolama tesisinde elektrik üretilmeye ay sonunda başlayacağını belirten Soyer, “Bu ay sonunda elektrik üretmeye çalışıyoruz. Bu ay sonundan itibaren kokudan ve sinekten her geçen gün daha az rahatsız olacaksınız. Onun da buradan sözünü vermiş olayım” diye konuştu.

1999 YILINDAN BUGÜNE VERİLEN BÜTÜN SÖZLERİ TUTACAĞIM
Çiğli’de Türkiye’ye örnek olan bir toplumsal barış olduğunu belirten Gümrükçü, CHP’li belediye başkanlarının ilçede vatandaşlarına verdiği bütün sözleri tutacağını söyledi. Gümrükçü, “Ben bu şehre 21 yıl önce geldim. Bu şehir kuruluşundan itibaren göçle kurulmuş bir şehirdir. Yerlisi var, balkanlardan gelenler var, doğudan gelen vatandaşlarımız var.  Anadolu’nun 81 ilinden insanların bir arada ve kardeşçe yaşadığı ve bugün atacağımız temelle inançlarını da saygıyla hoşgörüyle bir arada yaşayacakları bir ilçe. Bu ilçede büyük bir enerji var. Bu ilçede tüm Türkiye’ye örnek olacak bir toplumsal barış var. İzmir’in kalbi Çiğli’de atacak dedik. Çiğli’nin yeni kent merkezi de Harmadalı olacak. Burada temel atma töreniyle başlıyoruz. Arkasından sosyal tesisler gelecek. Yeni yollar ve arkasından imar gelecek. Çiğli hak ettiği yere kavuşacaktır. Sayın İzzettin Doğan, ‘halksınız, oyu siz veriyorsunuz. Siyasetçilerden hakkınızı isteyin’ dedi. Ben klasik bir belediye başkanlığı yapmayacağım. Çiğli’nin önünde sorun olarak duran ve 1999 yılından bugüne Çiğli’yi yöneten CHP’li başkanların sizlere verdiği bütün sözleri tutma iradesi gösteren bir belediye başkanı olacağım. Klasik bir belediye başkanı olsam temel atma törenini son 6 ayda yapardım. İzmir’de az sayıda belediye başkanına nasip olan 6 ayında temelini atma onurunu yaşayan bir belediye başkanıyım. Arkamda siz varsınız. Sizden aldığımız güçle, önümüzdeki büyükşehir belediye başkanımızla birlikte Çiğli’yi İzmir’de lider ve marka kent yapmaya azmini hep birlikte göstereceğiz” dedi.