Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer “Başka Bir Hayat Mümkün” sloganıyla başladığı görevindeki ilk 550 günündeki icraatlarını Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirdiği bir programla anlattı. Sunuma CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri, CHP’li ilçe belediye başkanları, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Tire Belediye Başkanı İYİ Partili Salih Atakan Duran, belediye meclis üyeleri, CHP’li ve İYİ Partili il yöneticileri ve ilçe başkanları ile Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı.

Başkan Soyer'in açıklamaları özetle şu şekilde

DOĞAYLA BAĞIMIZI 3 CEMRE İLE PAYLAŞTIK

Doğayla olan bağımızı hatırlayarak 3 cemre başlığıyla İzmir ile ilgili hayallerimizi vizyonumuzu paylaşmıştık. Hep beraber yapacağız demiştik. Birinci cemrede ortak akıl vizyonumuzu ortaya koyduk. Refahı büyüteceğiz demiştik ikinci cemreyi tarımsal kalkınma konusunda yaptık. Refahı adil dağıtacağız demiştik üçüncü cemreyi Kadifekale’de yaptık. Seçim kampanyasında hep şunu söylemiştim; karamsarlığı yoksulluğu bölünmüşlüğü İzmir’den başlamak üzere topyekün hayatımızdan çıkaracağız. Neşeli, özgür ve yenilikçi bir hayatı İzmir’den başlayarak inşa edeceğiz.

MAZBATAMI ALMADAN EN AZ OY ALDIĞIM KÖYE GİTTİM

Seçimin ardından mazbatayı almadan en az oy aldığım Kiraz’ın Dokuzlar Mahallesine gittim. Neden bizi desteklemediler diye anlamaya çalıştım, onları dinledim. Belli ki devlet hayatlarında pek olmamıştı. Onları dinledikçe ihtiyaçlarını ve taleplerini anladım. Hızla harekete geçtik. Birkaç hafta içinde taleplerin büyük bölümünü karşıladık. Başka bir hayatın kurulabileceğinin ilk ışığı benim için Dokuzlardaydı.

GELECEĞİN RÜZGARI YENİLİKÇİ VE DİNAMİK FİKİRLER

Birleşmiş Milletlerin 17 kalkınma hedefine 10 yerel hedef ekleyerek tüm kurumsal yapımızı dünyayla uyumlulaştırdık. Belediyenin kılcallarına işleyen bir yere taşıdık. Birlemiş Milletlerin kalkınma hedeflerini İzmir kadar içselleştirmiş başka şehir olduğunu sanmıyorum. Birçok kazanımımız bu evrensel vizyonun sonucu. Geleceğin Rüzgarı hantal ve büyük yatırımlarla değil yenilikçi ve dinamik fikirlerden şekilleniyor. Biz de rüzgarımızı bu yöne açtık. Sabırla, titizlikle ve emin adımlarla ilerliyoruz. İzmir’deki temel çıkış noktamız refahı arttırmak, refahı adil paylaştırmak, İzmir’i dünyayla bütünleştirirken yerel potansiyelini büyüten yerel bir iklim kuruyoruz. Bu iklimin temel taşı da demokrasi…

UZLAŞMA KÜLTÜRÜ İZMİR’DEN FİLİZLENECEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi barış içinde bir arada yaşama kültürünü sağlamak için var gücüyle çalışıyor. Demokrasinin ilk filizleri bu kentte olmuş, ilk meclisler İzmir’de olmuş. Biz de başka biri yönetimin mümkün olduğunu, kavga etmeden de bunun mümkün olacağını göstermeye çalışıyoruz. Türkiye’de eksik olan uzlaşma kültürünün İzmir’den filizleneceğini söylüyoruz. Meclis toplantılarımızı canlı yayınlıyoruz, ihalelerimizi online yapıyoruz, mecliste alınan kararların çoğu oy birliğiyle alınıyor. İzmir için farklı sesleri herkes duysun istiyoruz. Kent koalisyonu kuracağız, herkesi dinleyeceğiz demiştik. Meslek kuruluşlarımızı, sivil toplum kuruşlarını, dernekleri dinliyoruz. Vatandaşlarımızın belediyeye ulaşabilecekleri farklı ulaşım kanalları geliştirdik. Muhtarlarımızla düzenli toplantılar yapıyoruz. Seyyar makam ile özellikle arka mahallelere gidiyoruz. Talepleri yerinde dinleyip sorunları yerinde çözmek için hemen belediye ekiplerimizi yönlendiriyoruz. Hemşeri İletişim Merkezimizdeki çalışan sayımızı 3 kat yükselterek cevaplanamayan çağrı oranını yüzde 50’den sıfıra çektik. Biz İzmir dijital platformunu kurduk. Hedefimiz tüm İzmirlilerin sesini duyduğu bir platform yaratmak, İzmir ile ilgili kararları tüm vatandaşların duymasını paylaşmasını karar alma süreçlerine katılmasını hedefliyoruz.

REFAHI BÜYÜTÜYORUZ

Demokrasi benim için kent yönetiminin ana prensibi. Neden? Çünkü demokrasi insanlığın en değerli inovasyonlarından biri. Demokrasi olmadan da kalkınmak mümkün ama demokrasisiz kalkınmak refahın adaletsiz bir biçimde dağıtılmasına ve yönetimin otoriterliğine neden oluyor. Bu sadece belli bir zümrenin refahını büyütür. Bu barışı da huzuru da yok eder. Dolayısıyla biz bir yandan refahı büyütüyoruz bir yandan da kente yayılması için var gücümüzle çalışıyoruz.

ÇİÇEK BÖCEK DİYEREK HAFİFE ALIYORLAR

Tüm dünyayı içine alan pandemi acı gerçeği yüzümüze vurdu. Dünyanın en büyük sorunları dünyanın bir parçası olan ama kendini doğanın sahibi gören insanlardan dolayı çıkıyor. Biz insanlar en yalnız canlı türü olabiliriz. Boşa akıyor dediğimiz dereler yeraltı sularını bize taşıyan can damarlarımız değil mi? Etrafımızı çevreleyen ormanlarımız olmasa nasıl nefes alacağız? Ama zihnimizde buna dair tek bir düşünce kırıntısı bile yok. Sırf bizden karşılık beklemediği için doğayı yaşamalarımızın dışına itiyor, çiçek böcek diyerek hafife alıyorlar. Bu da yaşamımızda daima hatalar yapmamıza sebep oluyor.

YEŞİL ALANI 2 KATINA ÇIKARACAĞIZ

vizyonumuzu sürdürülebilir kılan en büyük başlıklardan biri yeşil altyapı Altyapı deyince genellikle altyapı fen işleri kentsel dönüşüm yol yapımı akla gelir ama biz stratejik planlarımızda yeşil alanlarımızın artırılması için yeşil altyapıyı önceliklerimizden kabul ettik. Yeşil Şehir Eylem Planını yıl sonunca meclisimize sunacağız ve yatırımlarımızı hızlandıracağız. Yeşil alanları 2 katına çıkaracağız.

EŞSİZ BİR DOĞAL TARİHİ ALAN

Kültürpark’ın imar planlarını katılımcı bir şekilde yeniden ele aldık. Ekolojik rehabilitasyon ile Kültürpark’taki yeşil alanları artırıyoruz. Yeşil vahayı ekolojik parklar ve Meles Vadisiyle bağlıyoruz. İzmir’in eşsiz doğal ve tarihi alanlarına ulaşan bisiklet yolları oluşturuyoruz. İzmir’in en eski yerleşim yeri Yeşilova Höyüğünü Bayraklı Smryna’sı ve Agora’ya bağlayacağımız çalışmalara başladık. 35 bin metrekare olan köpek rehabilitasyon ve sahiplendirme merkezimizi 2021’de açacağız. Tüm canlıların yaşam hakkını en az insanlar kadar önemsiyor ve haklarını koruyan uygulamaları hayata geçiriyoruz.

BELEDİYENİN İŞ YAPMA HIZINI OLAĞANÜSTÜ ARTIRIYOR

Arka mahallelerdeki sorunları yerinde tespit edip ihtiyaçlarını karşılamak için acil çözüm ekipleri kurduk. Belediyenin iş yapma hızını olağanüstü artırıyor. Masal evleri arka mahallelerimizdeki en değerli projelerimizden biri. Amacımız eğitimde fırsat eşitliği yaratmak. İzmir’i uluslararası spor organizasyonu kenti haline getirmek için çabalıyoruz. Kadınların yaşamın her anında olması hayati önem taşıyor. Bizim bu konuda sorumluluğumuz var. Projelerimizde, kurumlarımız kadınlara öncelik veriyoruz. Belediyemizde cinsiyet eşitliğini gözetiyoruz. Gururlu söyleyebilirim ki; İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de kadınların en çok görev yaptığı belediyelerden biridir.

TARIM VİZYONUNA İHTİYACIMIZI VAR

Mücadelemiz 2013 yılında başladı. Antik Parlamento’da başladı. Antik tiyatroda 16 bin köyün kapatılmasını eleştirmiştik. Böyle olursa Türkiye tarımının çökeceğini söyledik. Ne yazık ki böyle oldu. Türkiye’nin tarımı hiç kimsenin inkar edemeyeceği şekilde zarar gördük, köyler boşaldı. Biz bunu değiştirmek, İzmir’de başka bir tarım mümkün olduğunu göstermek için böyle bir çalışma yaptık. Verimi arttırmak için çiftçinin sırtına büyük bir girdi maliyeti oluyor, kazancı eriyor. Köylüler Pes edip şehre gidiyor. İzmir’de bizim bozduğumuz oyun işte bu. Başka bir tarım projemizi 4 temel ilke buluşturduk. Yerel tohum ve yerel ırka sahip çıkmak. Yerel ırklara öncelik vererek, piyasadaki muadillerinden ayırarak ticari değere veriyoruz. Tarımsal inovasyonlara en çok bu alanlarda ihtiyacımız var. Çağımızda tarım üreticinin olması solmaması tasarım, iletişim ve pazarlamadır. Üçüncü konumuz bir araya gelerek güçlenmek yani kooperatifleşmek. Üreticinin haklarının birlikte araması şart. Ürünün ulusal ve uluslararası piyasada pazarlamak. Bunu da İZFAŞ ile buluşturuyoruz. Markalaşama, e ticaret ile tecrübesiyle ilgili fuarı vatandaşlarımıza açıyoruz. Toprağımızı ve suyumuzu korumak olacak. Zirai ilaç kutularını getiren çiftçilerimize kutu ağırlığınca solucan gübresi veriyoruz. yerel ürünleri teşvik edecek, alım garantisi çalışmalarımız olacak. İzmir bu konuda markalaştırmak yol haritamızın temel kilometre taşları oluşturuyor. Neden Hollanda’da tarımda gerideyiz. Bunu dürüstçe düşünmemiz gerekiyor. Toprağı karşılaştırmasına bizim çok şanslı olduğumuzu görüyoruz. Vatan sevgisi de millet sevgisi de öz gücünüze inanmakla başlar. Daha dün daha çok arpa, buğday ithal etmek için gümrük vergi sıfırladılar. Tarım vizyonuna ihtiyacımızı var. Her ne pahasına olursa olsun mücadele etmeye devam edeceğiz. Yerli tohuma sahip çıkacağız. Çünkü tohum, gelenektir, gelecektir.

EN BÜYÜK, İDDİALI YATIRIMLAR ULAŞIMA

İzmir’de yaşamını sürdüren her insana belediye ananın koruması altına alması bir lütuf değil, bir haktır. Her türlü ayrımcılık ve nefret söylemlerine karşı çıkılmalıdır. Barış ve adaleti sağlamak için eşit kentsel eşitlik müdürlüğü kurduk. En büyük en iddialı yatırımlarımızı sürdürülebilir ulaşımda yaptık. Ulaşımda verdiğimiz mücadele çok büyük. Ulaşım kentlerin temel sorunlarının başında yer alıyor. Ülkemizde ne yazık ki insan odaklı değil otomobil odaklı çözümler üretildi. Tüm bunlar bireysel araç kullanımını teşvik ederek trafik sorunun ortaya çıkardı. Kalkınmış ülkeler zengin fakir ayrımı olmaksızın herkesin toplu ulaşımı kullandığı yerlerdir.

2022 YILINDA NARLIDERE METROSU HAZIR

Göreve geldiğimde Narlıdere Metrosu yüzde 12 tamamlanmıştı. Bizden önce emek veren herkese teşekkür ediyorum. Metro imalatını 125 milyon yatırım ile yüzde 65 tamamlanma noktasına getirdik. Kendi kaynaklarımızla hükümet desteği olmaksızın pandemiye rağmen vaktinde bitireceğiz. Temmuz’da metro tünelini bir uçtan bir uca açmış olacağız. 2022’de İzmirlilerin kullanımına sınacağız. Uzun zamandır mücadele verdiğimiz Buca Metrosunu hayat geçirmek için çok önemli adımlar attık.

KENT İÇİ ULAŞIM İÇİN…

İzmir’i demir ağlarla öreceğiz demiştik ara vermeden devam ediyoruz. Otobüs filomuzun 3’te birini yeniledik. Ülke genelinde tek kalemde gerçekleşen en büyük otobüs ihalesine imza attık. Kent içi bisiklet ulaşımını güçlendiriyoruz, bisikleti toplu ulaşıma entegre diyoruz.

KRİZ BELEDİYECİLİĞİ İLK KURAN BELEDİYEYİZ

Göreve geldiğimizde toplum sağlığı daire başkanlığını kurduk. Pandemi sürecine bundan dolayı daha kolay uyum gösterdik. Pandemi koşullarına göre hızlı bir kurumsal yenilenmeye ihtiyaç duyduk ve Türkiye’de örneği olmayan bir uygulama getirdik. Adına kriz belediyeciliği dedik. İzmir’de zaten büyümekte olan dayanışmayı çok ama çok destekledik. Pandemi başlar başlamaz doktorlardan sağlıkçılardan akademisyenlerden oluşan bilim kurulu kurduk. Aynı anda kriz üst yönetim kurulu oluşturduk. Meslek odaları başkanları, sendika başkanlarıyla bu kurulda bir araya geliyoruz. Pandemide ürettiğimiz çözümleri hep ortak akılla elde ettik. Üreticinin ürünü dalında kalmasın deyip gönüllü hasadı başlattık, pek çok ürünü satın alıp ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıttık.

BİR AY İÇERİSİNDE YER TESPİTİ YAPIP İNŞAATINA BAŞLAYACAĞIZ

Türkiye’de en fazla köy yolu yapan belediyeyiz. Arka mahallerimizde biliyoruz ki kentsel dönüşüme ilişkin ciddi bir beklenti var. Diyebilirim ki İzmir’de Türkiye’nin hiçbir yerinde olmadığı kadar yerinde kentsel dönüşüm yapılıyor. İnsanların yaşam kültürünü koruyarak kentsel dönüşüm yapıyoruz. Güzel bir haberi paylaşmak istiyorum. Ege Mahallesindeki büyük kentsel dönüşüm ihalesi tamamlandı. Bir ay içerisinde yer tespitini yapacağız ve inşaat çalışmaları başlayacak. Örnekköey3. ve 4. etaplar, Uzundere, Çiğli hepsi sırada… İzmir’in dışarıya açılan büyük kapısını, otobüs terminalini yeniliyoruz. Muhteşem bir eser kazandıracağız.

O KÖRFEZDE YÜZECEĞİM

Körfezi temizleyeceğiz. Konak’tan Karşıyaka’ya yüzeceğim demiştim, bunu yapacağım. Bazılarına bu hayal gibi gelebilir ama biz doğayı kirletmezsek doğa zaten kendi kendini yeniliyor. Biz eğer kirlenmesini engellersek körfezde kendini temizleyecek aslında. 378 kilometrelik kanal ihalesine çıkıyoruz. Yağmur suyu ve pis suyu ayıracağız. Ben körfezde yüzeceğim. Sadece ben değil çocuklarımız da torunlarımız da güle oynaya körfezde yüzecek.

İzmir’i evrensel kültür sanat üretim merkezi haline getireceğiz. Sanatın her dalında üretim yapan bir iklim yaratmak istiyoruz. Liman arkasının sanata biz yılmadık. Tarihi yıldız sinemasını bıçakçı hanı satın aldık. Bu iki güzelim yapının restorasyon çalışmalarını hızla tamamlayacağız geçmişlerine yakışacak şekilde gözde sanat merkezleri olacak. Sinema İzmir projesiyle daha çok filmin daha çok dizinin İzmir’de çekilmesi için İzmir sinema ofisini kurduk. Şimdi de İzmir de sinema müzesini kuruyoruz.

OPERA İNŞAATI TÜM HIZLA İLERLİYOR

Ülkemizin opera binası olarak inşa edilen ilk yapısını İzmir’e kazandırıyoruz. Mavişehir’de opera İzmir’in inşaatı tüm hızıyla sürüyor. Şehir tiyatrosunu da yeni yılın başında hayata geçiriyoruz. İzmir kültürün sanatın daha güçlü yaşam bulacağı bir kent olacak.

ULUSLARARASI KURUMLARDA SÖZ SAHİBİ OLDUK

İzmir uluslararası kalkınma kuruluşlarından yatırım ve çalışmalarından en üst düzeyde yararlanır haline geldi. Uluslararası kurumlarda söz sahibi olduk. Turizm ile ilgili kararları şehrimizdeki tüm paydaşlarla birlikte aldık. İzmir’in turizm stratejisini hazırladık. Turizm Şube Müdürlüğünü kurduk. Pandemi sonrası artacak turizm sürecine hazırız. Kadifekale’de ki 20 bin kişilik amfi tiyatronun gün yüzüne çıkarılmasıyla İzmir’in gözbebeğinde yeni bir Efes kazanmış olacağız.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN DEDİĞİ GİBİ…
3 yıl sonra Cumhuriyetimiz birinci yüzyılını tamamlanmış olacak. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırarak gireceğiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün iktisat kongresinde söylediği gibi ‘Siyasi askeri zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar iktisadi zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda sönerler.’ Bu memlekette atalarımızın kazandırdığı zaferi daha büyük bir ekonomik zaferle taçlandıracağız. Bunu da demokrasiyle yapacağız. Bu memlekette yaşayan insanlar daha fazlasına layık. Büyük haksızlıklar adaletsizlikler nedeniyle yoksulluklar sefalet var. Ama bunu değiştirmek mümkün. Başka bir hayat mümkün. Dünyanın gidişatını iyi okumak lazım. Bu gezegendeki yaşam kalitesini yükselten yeni buluşlar, hepimizin hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor ama bir yandan da ezelden beri değişmeyen temel bir adaletsizlik, insan emeğinin sömürülmesi devam ediyor.

YA YOLUNU YAPACAĞIZ YA DA YOLUNU BULACAĞIZ

İzmir’de bir yandan limanla teknolojiyle tarımla turizmle demokrasiyle refahı büyüteceğiz bir yandan da adaletsizlikle haksızlıkla yoksullukla mücadeleye devam edeceğiz. Emin olun kazanacağız. Biz hepimiz birlikte varız ve birbirimize muhtacız. Biz aslında birlikte İzmir’iz. Aşkla bir arada yaşamanın yolunu bulacağız. Ya yolunu bulacağız ya yolunu yapacağız. Biz bu kadar muktediriz. Biz İzmir’iz.

2026 BOTANİK EXPO’SUNU İZMİR’DE

2026 Botanik EXPO’sunu İzmir’de düzenleyeceğiz.”


İZMİR MOZERALLASINI DENEDİ

Öte yandan Başkan Soyer, sunun ardından sahnede İzmir Mozerallası’nı denedi.

BEKİR COŞKUN VE PAKO’NUN ANISI YAŞATILACAK
Başkan Soyer, Bornova Gökdere’de sokak hayvanları için Avrupa standartlarında rehabilitasyon ve sahiplendirme merkezinin temelini attıklarını duyurdu. İsmini yakın zamanda kaybettiğimiz doğa dostu usta gazeteci Bekir Coşkun’un anısına ithafen Pako koyacaklarını belirten Soyer, “35 bin metrekare alana kurulu Köpek Rehabilitasyon ve Sahiplendirme Merkezimizi, 2021 yılında tamamlayacağız” dedi.

550 GÜNDE NELER YAPILDI?
Tarım:
- Sözleşmeli alımlar çerçevesinde 43 üretici kooperatifinden 206 milyon 957 bin TL’lik alım yapıldı.
- Pagos, Kültürpark ve Buca üretici pazarları açıldı.
- Halkın Bakkalı’nın şube sayısı 6’ya ulaştı.
- Tire, Kiraz ve Bergama kooperatiflerinden “Süt Kuzusu” projesi kapsamında 19 milyon litre süt alındı, 97 milyon TL ödeme yapıldı.
- 57 köyde 316 üreticiye 1253 küçükbaş hayvan dağıtıldı.
-Selçuk, Bergama ve Kınık’ta 101 manda üreticilere dağıtıldı.
- Arıcılık eğitimini tamamlayan 400’ü kadın 923 üreticiye malzeme desteği verildi, 98 köyde 5 bin 528 arı kovanı dağıtıldı.
-Kooperatiflere destek kapsamında 33 köyde 123 ton süt yemi dağıtıldı.
- Bergama, Kınık ve Urla’da 3 sulama göleti yapıldı.
- Hayvanlar için 38 gölet rehabilite edildi, 10 yeni gölet yapıldı.
- Yerel ürünlerin yaygınlaştırılması için 36 bin 234 üreticiye 770 bin meyve ve zeytin fidanı dağıtıldı.   
- 450 bin nergis çiçeği soğanı, 75 bin salep yumrusu dağıtıldı.
- 3 bin 630 üretici ortak makine parklarından yararlandı.
- 40 bin lavanta fidesi dağıtıldı.
- Yeniden Karakılçık projesi kapsamında 1000 dönümde karakılçık buğdayı üretildi
-459 gönüllü 95 üreticinin kiraz hasadını tamamladı.
-770 bin fidan dağıtıldı.

Eşit yurttaşlık:
-Meslek Fabrikası bünyesinde 12 kurs merkezinde, 93 branşta 451 kurs düzenlendi. 550 günde 4 bin 504 kursiyer meslek sahibi oldu.
- Meslek Fabrikası’nda pandemi sürecinde maske üretimine başlandı.
- 2 yeni kadın sığınma evi açıldı.
- 6 bin kişiye cinsiyet eşitliği eğitimi verildi.
- İzmir’de doğan her bebeğe Hoş geldin Bebek paketi dağıtıldı.
- 2019’da 146 bin, 2020’de 153 bin çocuk Süt Kuzusu ile buluştu. Toplam 19 milyon 507 bin 830 litre kooperatiflerden süt alımı yapıldı.
- 777 çocuk Çocuk Keşif Atölyeleri’nden yararlandı.
- FabLab İzmir’de 2019’da 1487. 2020’de 377 girişimcinin projesi gerçeğe dönüştü.
- Engelli Farkındalık Merkezi’nde 1221 katılımcıyla farkındalık çalışması yapıldı.
- 853 engelli bireye tekerlekli sandalye ve hasta yatağı verildi.
- Kentsel olanakları kısıtlı 18 bin kadın, kent ve körfez gezilerine katıldı.
- 6 Masal Evi 275 kadına, 440 çocuğa hizmet verdi.
- Kadın Danışma Merkezi 14 bin 496 kadına hizmet verdi.
- 0-5 yaş arası çocuğu olan 4 bin 379 anneye ulaşım kartı desteği sağlandı.
- İhtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına 40 bin adet bot ve mont, 17 bin adet kırtasiye seti dağıtıldı.

Doğa
- 1 milyon 165 bin m² alana 46 bin 636 fidan dikildi.
- 2019’da 9 bin 555 m², 2020’de 81 bin 620 m² yeni park alanı yaratıldı.
- Yılda 900 bin kWh elektrik üreten 5 santral devreye alındı
- Hava kirliliği ölçüm ağına 7 cihaz daha eklendi.
- 30 ilçede hafriyat temizliği yapıldı.
- 159 bin 795 noktada dezenfeksiyon çalışması yapıldı.
- Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesine girmesi için adım atıldı.
- Çevre ilçelere de etkin hizmet verebilmek için 20 veteriner hekim kadroya alındı.
- Sokak hayvanları için 5 acil müdahale aracı daha alındı, 15 bin 849 acil müdahale yapıldı. 11 bin 488 kısırlaştırma, 548 sahiplendirme gerçekleşti.
- Pandemi sürecinde 150 ton hayvan maması dağıtıldı.
- Orman İzmir kampanyası kapsamında 1 milyon 570 bin TL toplandı, 90 bin 480 adet yangına dirençli fidan temin edildi.
- Horizon 2020 AB’nin en yüksek bütçeli hibe programı kapsamında 2,5 milyon avro bütçeyle ekolojik koridor oluşturuluyor.
- İzmir kent merkezini kesintisiz olarak doğal alanlara bağlayacak 5 yeşil koridorda İzMiras gezi rotaları oluşturuluyor.

Ulaşım
- F.Altay-Narlıdere metro projesi kapsamında 125 milyon avro finansmanla toplam 8 bin 769 metre tünel açıldı. Hat 2022’de hizmete girecek.
- Halk Taşıt uygulamasıyla belirli saatlerde yüzde 50 indirimle 60 milyon biniş gerçekleşti.
- 120 dakika aktarma uygulaması hayata geçirildi. Tam bilette ilk biniş 10 kuruş indirimle 3,46 TL oldu. Artan maliyetlerden dolayı ilk 2 aktarmada 50’şer kuruş ücret alınması kararlaştırıldı. Öğrenci, öğretmen ve 60 yaş üzerindekiler aktarmalardan ücretsiz yararlanıyor.
- Üçyol-Buca metro projesi ihale süreci 80 milyon avro ön finansmanla başladı.
-11 km’lik Çiğli Tramvayı’nın projesi uygulamaya başlanıyor. Hat 2023’te hizmete açılacak.
- Nostaljik tramvay Kordon’da sefere başladı.
- Deniz ulaşımı için 2 yeni feribot alındı.
- Sefer aralıkları yolcu gemilerinde 15 dakikaya, arabalı vapurda 20 dakikaya düşürüldü.
- Bisikletli yolcular için vapur biniş ücreti 5 kuruş oldu.
- 364’ü tek seferde 451 yeni otobüs alındı.
- 4 adet özel engelli otobüsü sipariş edildi.
- 31 İZTAŞIT aracı F.Altay-Seferihisar hattında hizmete girdi.
- 200 yeni durak, 5 nostaljik tasarımlı durak yapılıyor.
- Karşıyaka, Çiğli, Bornova, Üçkuyular ve Urla’ya 5 yeni otobüs hattı açıldı.
- Dünyada ilk kez virüssavar güvenli otobüs hizmete alındı.
- BİSİM kapsamında 150 bisiklet, 70 tandem bisiklet, 15 bisiklet istasyonu hizmete alındı.
- 175 bisiklet park yeri, 40 km bisiklet yolu yapılıyor.
- Araç Paylaşım Modeli kapsamında 200 araç hizmete girdi.

Kriz Yönetimi
- Pandemi döneminde maddi yardımlar kişi başı 400 TL’den 40 bin kişiye ulaştı.
- 70 bin adedi bağış olmak üzere 222 bin gıda paketi dağıtıldı.
- Askıda Fatura uygulaması ile 1 milyon 229 bin 281 TL tutarındaki 13 bin 878 adet su faturası ödendi.
- Askıda İzmirim Kart uygulaması başladı, İzmirliler askıya 12 bin 193 TL değerinde 3 bin 795 adet kart bıraktı.
- Askıda Kitap uygulaması kapsamında ilk aşamada 2 bin 500 kitap askıya çıktı.
- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 6 milyon 750 bin adet maske dağıtıldı.
- Sağlık çalışanlarına ücretsiz toplu ulaşım, konaklama ve otopark desteği verildi.
- 6 bin 636 kişiye toplum sağlığı eğitimi verildi.
- Online eğitime destek için 3 bin tablet dağıtılıyor.
- 150 engelli bireye, uzaktan müzik, yaratıcı drama, resim eğitimleri ile özel eğitim verildi.
- Pandemi döneminde 1980 kez evde bakım hizmeti verildi.
- 65 yaş üzerindeki 3 bin 565 kişiye ulaşıldı.
- 5 milyon kişilik çorba, sıcak yemek, kumanya ve pide dağıtıldı.
- İZSU tarafından 2 bin 142 kişinin evlerine gidilerek abonelik hizmeti verildi.
- İZSU geçmişte borcunu ödemediği için suyu kesilen 18 bin 809 abonenin suyunu tekrar bağladı. 350 bin 762 abonenin suyu borcu olmasına rağmen kesilmedi.
- Turuncu Çember için 407 başvuru geldi, 333 işletme sertifika aldı.

Yaşam Kalitesi:
- 2,7 milyon ton sıcak asfaltla rekor kırıldı.
- 4 milyon 562 bin m² sathi kaplama yapıldı.
- 2 milyon 285 bin m² kilit parke taş döşendi.
- 18 km yeni bağlantı yolu yapıldı.
- 750 km ova yolu asfaltlandı.
- 11 adet kavşağın akıllı trafik sistemi kapsamında sinyalizasyonu tamamlandı.
- İzmir’in yeni otogar projesi yarışmayla belirlendi.
- 2004 araçlık yeni otopark düzenlemesi yapıldı.
- Torbalı ve Çeşme itfaiye binaları hizmete girdi.
- 30 ilçede 73 noktada 60 otobüste, 19 vapurda Wizmir Net kullanımı sağlandı.
- Kentsel dönüşüm kapsamında 7 bölgede, 308 hektar alanda çalışma yapılıyor.
- İZSU Genel Müdürlüğü tarafından 550,6 km içme suyu hattı yapıldı.
- 38 adet sondaj kuyusu açıldı.
- Dikili’de 169 km içme suyu hattı yenilendi.
- Çeşme’de 193 km, Foça’da 100 km içme suyu hattı yenileniyor.
- Tahtalı Barajı havzasına 9 bin fidan dikildi.
- 873 km dere temizliği yapıldı. 72 km uzunluğunda dere ıslah edildi.
-  4 pompa istasyonu ve 1 arıtma tesisine koku giderim sistemi kuruldu.
- Yağmur suyu ve atıksu kanallarını birbirinden ayırmak için master plan hazırlandı. 400 km yağmur suyu kanalı döşenerek atık suların Körfez’e ulaşması engellenecek.
- 60 km yağmursuyu hatta, 255 km kanalizasyon şebekesi yapıldı.
- Oşinografik İzleme Projesi ile Körfez 45 ayrı noktadan gözlem altına alındı.
- Mavi bayraklı plaj sayısı yüzde 25 artışla 52’ye ulaştı.
- İhale ile kiralanan eski Levent Marina alanında sosyal sportif ve akademik tesisler kuruluyor.
- Buca’da kentlilerin 3 bir m²’lik alanda toprakla, tarımla buluşacağı Portakal Vadisi projesinin temeli atıldı.
- Harmandalı’da 100 bin hanenin elektriğini üretecek kapasiteye sahip Biyogaz Tesisi hizmete girdi.
- Kurulan tıbbi atık tesisinde günde 20 bin ton atık sterilize ediliyor.

Kültür
- Türkiye’nin en yeni ve çağdaş opera binası Mavişehir’de yapılıyor.
- İzmir Şehir Tiyatrosu’nun kuruluş çalışmaları sürüyor.
- Yıldız Sineması ve Bıçakçı Han olarak bilinen iki yapı restore edilip kültür yaşamına kazandırılmak üzere 26 milyon TL’ye satın alındı.
- 466 konser ve dans gösterisi, 182 sinema gösterimi, 9 festival, bienal, 51 konferans, seminer, panelin yanı sıra kitap okumayı özendiren 10 etkinlik yapıldı.
- Şato Dijital Kütüphanesi’ni 22 bin 238 kişi ziyaret etti.
- Gezici Kütüphane Beydağ, Kiraz, Ödemiş, Tire, Bayındır, Torbalı, Menderes ve Selçuk’ta 401 kişiye hizmet verdi.
- Dans ve Ritim Topluluğu, Çocuk Korosu, Çocuk Balesi, Çocuklara Piyano Dersleri, Mahalle Orkestrası, Kolektif Hayal Gücü, Anadolu Ateşi Dans Okulu, Flamenko Eğitimi, Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor etkinlikleri ile kültür sanat eğitimleri verildi.

Dünya Kenti
- Kemeraltı UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdi.
- 13 arkelojik kazıya destek verildi.
- İzmir Tarih ekibi 252 hektarlık Kadifekale-Agora-Kemeraltı aksında 19 alt bölgede çalışıyor.
- Eurovelo Avrupa Bisiklet Ağına 500 km ile dahil olduk.
- UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu’na 400 sporcu katıldı.
- VISIT İzmir ile kentin 2 binden fazla tarihi ve doğal miras noktası dijital kütüphanede toplandı.
- Küçük Menderes Havzası’nda 30 dağ köyünü birbirine bağlayan Efeler Yolu yürüyüş rotası oluşturuldu.
- İzmir’i dünyanın ilk metropol Cittaslow’u yapmak için çalışmalar sürüyor.
- 2022 Terra Madre, 2021 Dünya Kültür Zirvesi, 2026 Botanik EXPO’ya İzmir ev sahipliği yapacak.
- Akdeniz Dilleri Eğitim Merkezi’nde 281 kursiyer eğitim alıyor.
- Fitch Ratings İzmir’in kredi notunu AAA olarak teyit etti.
- Narlıdere Metrosu’na 50 milyon avro finansman sağlayan Asya Altyapı Yatırım Bankası dünyada ilk bir belediyeye kredi verdi.
-  Maraton İzmir’de 1500 kişi koştu.
- 19 Mayıs Yol Koşusu’na 1250 kişi katıldı.
- Balkan ve Avrupa Plaj Voleybolu şampiyonaları İzmir’de yapıldı.
- 1550 okula, 358 amatör spor kulübüne ayni ve nakdi yardım yapıldı.
- 750 engelli birey spora teşvik edildi.
- Bornova’da yarı olimpik yüzme havuzu inşa edildi.

Demokrasi:
- Muhtar Buluşmaları ve Seyyar Makam uygulamalarıyla tüm ilçelerde muhtar ve mahallelilerle buluşmalar düzenleniyor. Ortak akılla yerel sorunlara çözüm aranıyor.
- Katılımcılığı hayata geçirmek için birçok oda, dernek ve demokratik kitle örgütüyle düzenli toplantılar yapılıyor.
- 19 Şubat’tan itibaren Bizİzmir’e 43 bin 355 kişi üye oldu. 1 milyon 356 bin görüntülenme sayısına ulaşıldı. 4 bin 127 kişi 52 bin 521 TL’ye eşdeğer 525 bin 210 puan kazandı.