GÜNDEME BAKIŞ - İki dönemdir Karababağlar Belediye Başkanlığı görevini yürüten CHP’li Muhittin Selvitopu, ikinci döneminin ilk yılını ve koronavirüse karşı yürüttüklerini mücadeleyi anlattı. Selvitopu, “2014’te geldiğimizde farklı bir belediye vardı. İlk 5 yılımızda çok çalıştık. Planlama ve projelendirme süreciydi. Hayata geçirdiğimiz projeler de vardı elbette. ‘İkinci 5 yıl uygulama ve pratiğe dönüşeceği bir dönem olacak’ dedik. Sözümüzü tutuyoruz. Hasat zamanı başladı” dedi.

KARABAĞLAR’IN GELECEĞİNİ PLANLADIK
Selvitopu, “Hayalimdeki Karabağlar, taşımak istediğim yer modernleşen düzgün bir kent. 2014’te göreve geldikten sonra buna dönük çalışmalara başladık. Her şeyi yapmak için de bütçenizin sağlam olması gerekiyor. Karabağlar’ın bütçesi yüksek değil.  2014’te ilk başta bunu toparlamaya çalıştık. Bütçeyi istikrara kavuşturama çalıştık. Karabağların geleceğini planladık. Şuanda Karabağlar belediyesi farklı bir noktada... Belediye ilçemize her şeyi ile hakim. Neresinde ne yapılacağını bilen bir kadromuz var” dedi.

TOPYEKUN BİR DÖNÜŞÜM ÇALIŞMAMIZ VAR!
Karabağlar’da topyekun bir kentsel dönüşüm ve yenileme çalışması yürütüldüğünü anlatan Selvitopu, şunları söyledi:

“Toplam 680 hektar alanda çalışma var. 2 bin hektarda plan revizyonun biz gerçekleştirdik. Amaç sağlıklı yaşam alanları yaratmak! Gerçekten Topyekun bir çalışma var. Kentsel dönüşüm projesini olarak kabul edebilirsiniz. Bunu sadece bakanlığa ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bırakmadık. Biz de projeleri destek olacak şekilde kendi çalışmamızı yaptık. 2 bin hektarlık alan bir plan revizyonu öngördük. 2040 yılına kadar bu planlarda öngörülen konut alanları Karabağlar’ın ihtiyacını karşılıyor. Biz Karabağlar’daki sağlıksız dokunun değişmesini istiyoruz. Bunu planları uygulayarak değiştirebilirsiniz. Bunun yerine boş alanları imara açarsanız, yapılmış alanlardaki dönüşüm, değişim gecikmiş olur. 

Boş alanların imara açılması ilçemizdeki düzensiz dokuların dönüşümü geciktirir. Biz bunun olmasını istemiyoruz.  Bu teknik bir konudur. Siyasi değildir. Teknik öngörüdür. Bunu söylemeye çalışıyorum. Boş alanların imara açılmasını doğru bulmuyoruz”  

SON BİR YILDA BİRÇOK PROJE TAMAMLANDI YA DA YAPIM SÜRECİ BAŞLADI
“Dolu dolu bir yıl geçti” diyen Selvitopu, “Yurt binamızı açtık. Kibar pazar yerimizin ihalesi yaptık. Süreci başlattık. Ağustosta bitirerek hizmete açılacak. Limontepe semt merkezi bitmek üzere. Yüzde 80’i tamamlandı. Nasreddin Hoca Heykeli’nde bilim, çocuk ve kültür merkezi projesi başlatıldı. Bir yıl sonra tamamlanacak. Tahsin Yazıcı Kültür Merkezi’nde çalışmalar sürüyor. Orası büyük bir kültür merkezi olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak projeler var. Mimkent’teki kültür merkezimizi önemsiyoruz. Park yenilemeleri, yol yapımlarımız devam ediyor. Spor kompleksi projemiz var. Yurtoğlu Mahallemizde 32 bin metrekarelik bir alan. Tam bir kompleks olacak. Her şeyi hazır! Bu kötü günleri aştıktan sonra başlatacağız. Karabağlar’da dar gelirli aile sayısı fazla. 2 bin aileye sosyal destek kartı verdik. Her ay bunun aracılığıyla alışverişlerini yapıyorlar. Özellikle bu kriz sürecinde projenin önemini gördük. Koronavirüs günlerinde yeni bir çalışma başlattık. İki haftadır bine yakın erzak kolisi dağıttık. Bu sayıyı daha da artıracağız.

Bin 800 ailemizin başvurusu var. Erzak ve temizlik malzemesi yardımı yapacağız. 40 bin maske dağıtımına başladık. İhtiyaç sahiplerinin başvurusu olmasa da tespit etmeye çalışıyoruz. İzmir Büyükşehir’le, Kaymakamlıkla uyumlu bir çalışma yürütüyoruz

ÜNİVERSİTE BİZİM FİKRİMİZ! 80 HEKTARIN TAMAMI ÜNİVERSİTE ALANI OLSUN. BİZİM TALEBİMİZ BU KADAR BASİT
Karabağlar’a üniversite gelmesinin fikrinin ilk Karabağlar Belediyesi’nden çıktığını anlatan Başkan Selvitopu, 80 hektarlık alanın tamamının üniversiteye ayrılması gerektiğini söyledi. Selvitopu, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Geçtiğimiz dönem konuyla ilgili tüm siyasi partileri ziyaret ettim. Destek istedik. Hepsiyle tek tek görüştük. Hepsi sahip çıktılar. Belirlenen alan ilk olarak hazineden TOKİ’ye devredildi. Daha sonra Demokrasi Üniversitesi’nin ilçeye gelmesi noktasında bir kamuoyu oluşturuldu. TOKİ ciddiye aldı. Onlara da teşekkür ediyorum. 80 hektarlık alanın 38 hektarını üniversiteye ayırdılar. Bu yeterli bir alan değil. Aslında 80 hektar alan da yeterli değil. O nedenle dar olan alanını tamamı üniversite alanı olsun diyoruz. Ancak buna rağmen 42 hektar konut alanı olarak belirlendi. İlçemizin yeni konut alanlara ihtiyaç yok. Üniversite alanına ihtiyaç var. Bu üniversitenin Karabağlar’ın dönüşümüne büyük katsı olur. Bunun siyasi bir tarafı yok. Belediye başkanı olarak 80 hektarı üniversite alanı olsun demenin neresi siyasi? ‘Hayır olmasın’ görüşünü anlamıyorum. Mesele bu. Konut alanına dava açtık. Bunun iptali istedik. Üniversite ile ilgili açılan bir dava yok. Bilirkişi konut alanının doğru olmayacağını söylüyor. Hukuki süreç devam ediyor. ‘Karabağlar Belediye Başkanı üniversite istemiyor’ diye algı yaratmaya çalışıyorlar. Ama bu tutmaz! Kimse bunun doğru olduğuna inanmıyor tabi”

SALGINLA MÜCADELE TEMİZLİK VURGUSU
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, virüsle mücadele en önemli noktasının temizlik olduğuna dikkat çekerek, “Yerel yönetimlerin ne kadar önemli olduğu bu kriz döneminde ortaya çıktı. Kentlerde temel hizmetleri yerel yönetimler yapmakta. Bu salgınla mücadelenin temeli temizlik. Sağlıklı bir çevrenini oluşturulması. Kentin temizliğinin önemi ortaya çıktı. Çalışanlarımız cephede. Onların etkilenmemesi için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

KARABAĞLAR’DAKİ DEĞİŞİM İZMİR’İ ETKİLEYECEK
Selvitopu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Karabağlar İzmir’in modern, sağlıklı dönüşen bir ilçesi olacak. Hedefimiz modern Karabağları yaratmak. Buradaki her gelişme İzmir’i etkiler. O yüzden önemsiyoruz. Önümüzdeki 4 yıl var. Çok fazla projemiz var. Hepsi hazır. Hedef bunları uygulamaya geçirmek. Özellikle imar uygulamalarını hayata geçirmek istiyoruz”