Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, AK Parti İlçe Başkanı Selim Girbiyanoğlu'nun son dönemlerde yaptığı çıkışlara yanıt verdi. Sengel, Girbiyanoğlu'nun çıkışlarının nedenini "Siyaset olabilir, daha fazla kendini ifade etme olabilir, 'A bakın ben muhalefet yapıyorum' olabilir, siyasetin çok fazla alt açıklamaları olabilir" sözleriyle yorumladı. "Herkes kendine yakışan şekilde siyaset yapar" diyen Başkan Sengel, "Ben de kendime yakıştırdığım şekilde siyaseti yapıyorum. Ben herkesin belediye başkanıyım, Selim Bey'in de belediye başkanıyım. Ben belediye başkanı olarak anaçlık duygumla herkesi kucaklayarak ama tabi ki ne çalışanlarımın ne de kendi hakkımı da yedirmeyerek, yargıya da müracaat ederek gereği şekilde adım atarak, hukukçu kimliğime de yakışanı yaptım" dedi.  

"ŞAŞTIĞIMIZ ŞEYLER OLUYOR!"

Girbiyanoğlu'nun gündeme getirdiği "Tarım alanlarına yapı ruhsatı verildi" iddiasını da değerlendiren Sengel, "Eksiklik şurada var. Tarım alanlarının marjinal alana çevrilmesi konusunda ciddi hatalar ve eksiklikler var. Tarım alanı dediğiniz yerin marjinal tarım alanına çevrilmesi mevzusu kritik bir karardır. Bunu Toprak Koruma Kurulu aynı zamanda da İl Tarım Müdürlüğü verir. Bizim şaştığımız şeyler olmuyor değil; sadece Çamlık'taki yerle ilgili konuşmuyorum ben, genel olarak konuşuyorum. Biz bazen bakıp, ‘Tarım Müdürlüğü bu kararı nasıl verdi’ diyoruz. Meyve ağaçları var, 6 ay sonra bakıyorsunuz yok. Tarım Müdürlüğünün bizden daha iyi biliyor olması lazım. Nasıl tahlil ettiklerini bilmiyoruz ama marjinal tarım kararı verildiğinde Müdürlük, 'Buraya konut, soğuk hava deposu yapılabilir' der. Çünkü müracaatlar bize gelir, biz tarım il'e göndeririz. Tarım il onay verir, bize de imar planını vermek düşer. İmar planını verirken de 1/25000'lik planın da plan notları vardır, il tarım ona yönlendirir. Memur arkadaşlarımız da 'Şu kadar kapalı alan yapabilirsin' der. İmar durumunu alır, vatandaş projesini çizer getirir, iş böyle devam eder. Çamlık'ta da böyle bir süreçten bahsediyoruz. 1/25000'lik plan notları ilçe belediyelerini bağlar ama sistemde bir yanlışlık var mı kesinlikle var" diye konuştu.

"RUHSATI VERMEZSEK DAVA AÇILIR"

Sistemde hatalar olduğunu vurgulayan Sengel, "Biz ruhsatı vermezsek bize dava açılır 'Sen 1/25000'lik plan notlarını uygulamıyorsun' diye... Bununla ilgili Bakanlığa da gittim. Ancak parlamentoda çözülmesi gerektiğini söylediler. Beykoz'da da aynı sıkıntı olduğunu söylediler. Birçok yerde böyle problemler var. Doğal olarak bizimkiler ruhsatı veriyorlar ve yapılıyor. O ruhsatta da bütün mü yoksa parça parça mı yapacaksın diye bir şey yok. Araştırmadığım konuda inat etmem, direttirmem. Bir hukukçu gözüyle hem ben hem hukukçu arkadaşlarımız, mimar arkadaşlarımız, ziraat mühendisi arkadaşlarımızla konuşuyoruz. Mevzuatla, plan notları ve işleyişte sıkıntı var ama belediye görevini yapmak zorunda o da ayrı. Hata yapılabilir, belediye hata yaptığını da ifade edebilir ama 'Hata yaptın' ile 'Şöyle şöyle yaptın' arasında fark var. Bu galiba siyasetin nasıl yapıldığıyla alakalı. Selim Bey de marjinale çevirtmiş kendi alanını" ifadelerini kullandı.

"AYNI GÜN 4-5 YERİ BİRDEN MÜHÜRLEDİK"

Girbiyanoğlu'nun, "Ben suç duyurusunda bulundum geldiler işyerimi denetlediler" açıklamasının sorulması üzerine konuşan Sengel, "Yok, öyle olmadı. Aslı şudur; 17 Haziran tarihinde Selçuk Belediyesi olarak kentin tarımsal ve kültürel değerlerini korumayı kendimize hedefledik. 2019'da da buna ilişkin ne mücadeleler verdim, 1/100.000'lik planlar hariç tabi... Bizim denetim komisyonumuz var ve bu komisyona bilhassa AK Partili ve MHP'li meclis üyesi de koyduk. Herkes tarafından denetlenelim diye... Ben imar müdürüne 'Bana bu konu hakkında bilgi verin yerinde de gidip denetleyin' demiştim Çamlık'taki yerle alakalı. Ruhsatında olmayan su borusunun geçtiğini görünce dedim ki 'Yapın işlemi' biz o zaman da belediyecilik yapıyorduk şimdi de belediyecilik yapıyoruz. Daha sonra AK Parti meclis üyeleri iyi niyetle ve doğru bir şekilde 'bütün marjinal tarım alanlarını kontrol edin' dediler. Startı verdik başladık, komisyonlarda, mecliste hep konuşulan yerler vardı. Bir ada belirledik ve o adaya gittik. Aynı gün 4-5 yer birden mühürledik biz, çünkü adamlar yapı kayıt belgesini aldıktan sonra yeni bir şeyler yapmışlar ve onlar tespit edildi. O tespitler dahilinde AK Parti İlçe Başkanının da yeri varmış ve biz şu anda rutin aralıklarla tek tek her yeri yapacağız" dedi.