GÜNDEME BAKIŞ - Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ) web sitesinde, İzmir İli, Karabağlar İlçesi, Uzundere Mahallesi 809 Konut 2 Adet Ticaret Merkezi ve 1 Adet Cami İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşinin 26 Ocak’ta yapılacağı duyuruldu. Bu duruma Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu tepki gösterdi. Evlerin yapılacağı alanla ilgili mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini belirten Selvitopu, konuyu tekrardan mahkemeye taşıyacaklarının sinyalini verdi. Başkan Selvitopu’ndan bir açıklama daha geldi.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLDİ

Başkan Selvitopu, Uzundere’deki 90 hektarlık alanla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığının plana ilişkin dava açıldığını hatırlatan Selvitopu, “Üniversite alanı dışında kalan konut alanı ve diğer kullanım alanları olarak tespit edilen kısımları yönünden iptal davası açtık. İzmir 1. İdare Mahkemesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına karşı açılan davada planın üniversite alanını dışında konut alanı ve diğer kullanım alanları yönünden yürütmesinin durdurulmasına ilişkin karar verilmiştir. Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem de TOKİ tarafından söz konusu karara karşı itiraz yoluna başvurulmuş ise de başvuruları reddedilmiştir” dedi.

KARABAĞLAR BÜTÜNÜNDE İMAR PLAN REVİZYONU YAPILIYOR!

Başkan, Selvitopu sözlerine şöyle devam etti:

“Ancak bölgede yürütmenin durdurulması kararı mevcut iken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın resmi web sayfasında  26 Ocak 2021 tarihinde E-İhale yöntemi ile 'İzmir İli Karabağlar İlçesi Uzundere Mahallesi 809 Adet Konut, 2 Adet Ticaret Merkezi ve 1 Adet Cami İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi' ihalesinin yapılacağı öğrenilmiştir. Karabağlar İlçesi genelinde, gerek 540 hektar, gerek 110 hektarlık alan Riskli Alan ilan edilmiş olup imar planı çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 32 hektarlık alan Kentsel Dönüşüm Alanı ilan edildi. Burada dönüşüm çalışmaları devam etmektedir. Bunun yanında Karabağlar bütününde imar planı revizyonları yapılmaktadır. Tüm bu çalışmalarla birlikte depreme dayanıksız ve eskimiş konut stoğunun yenilenmesi, kent dokularının sağlıklaştırılması ve yenilenmesi hedeflenmişken hiçbir ihtiyaç duyulmayan ve tamamı boş bir alanda belirlenmiş olan konut alanı (42 hektar), depreme dayanıksız konut stoklarının yenilenmesini engelleyecektir”

AYRILMASI GEREKMEKTEDİR

“Bu nedenle, İmar Planı Revizyonunun ve önceki 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarında belirlenen üniversite alanı dışında kalan diğer alanların tamamının kamu yararı ve planlama ilkeleri açısından üniversite alanı kullanımına ayrılması gerekmektedir. Ayrıca, bölgenin ‘Yüksek Öğretim Tesisi Alanı’ olarak belirlenmesi, sadece Uzundere için değil, Karabağlar İlçemiz açısından son derece önemli olup, Karabağlar Belediye Meclisinin 03.12.2018 tarih ve 123/2018 sayılı kararı ile planlama alanına isabet eden yaklaşık 87 hektarlık alanın “Üniversite Alanı” belirlenmesi yönünde tavsiye kararı da alınmıştır. Bu sebeplerle Anayasanın 138. maddesi ve 2577 sayılı Yasanın 28. maddesi hükümleri gereğince idarelerin, yargı kararlarının gereklerini gecikmeksizin yerine getirmeye mecbur oldukları açık olduğu halde,  İYUK'un 28.maddesine aykırı olarak ve bölgede mevcut yürütmenin durdurulması kararına hilafen  çıkılan  ihalenin ve  dayanağı 18.12.2020 tarihli ihale  onay kararının öncelikle yürütmenin durdurulması ve esastan incelenerek de reddine karar verilmesi istemli olarak dava açılmış olduğunu ve sürecin takipçisi olacağımı kamuoyunun bilgilerine sunarım”