GÜNDEME BAKIŞ – Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Can Radyo’da katıldığı programda çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başkan Selvitopu, “Uzundere’de kentsel dönüşüm projesi ilerledi. Binalar hızla yapılıyor. En önde giden proje o. Büyükşehir Belediyesi diğer projeleri de başlattı. Örnekköy, Ege Mahallesi…Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilçemizdeki 540 hektarlık alanda çalışma yürütüyor. Ancak henüz somut bir proje yok. 7 Tepe Konutları da 540 hektarın içinde idi. Bakanlık plan yaptı. Konut İnşaatı başlattılar. Şahıslara ait alanlar imara açıldı. Salih Omurtak bölgesinde 74 hektarlık alanda plan çalışması yaptı. Yapılan itirazlar dikkate alınmadı. Mahkeme iptal kararı verdi. Sosyal alt yapı alanları olmadığı için…Yeşil alan çok azdı. 0,72 gibi bir şey idi. Belediye dava açıyor gibi gerekçelere sığınıyorlar. Biz şunu savunuyoruz. Kentsel dönüşüm projeleri ile dönüştürülmeyecek alanlar yaratılmamalı. Bunun örneği Bursa’da var. Çok çirkin bir alan var. Kentin silueti bozuldu. Ucube bir doku yaratmamalıyız. Bakanlığın belirlediği standartları var. Yeşil alan,. Sosyal teknik alt yapı, eğitim alanları…Bunlar olmayınca itiraza konu olur.  Böyle alalar kente zarar verir. Özellikle kentleşme kriterlerine uygun projeler geliştirilmeli. Yeni bir plan yapılacaktır. Doğru gelirse biz destekleriz. Bir an önce bu projeler ortaya çıkarılmalı. 9 yıllık bir zaman kaybı var. İBB’de ilk kentsel projemiz Cennet Çeşme idi. Ama o dönem bakanlar kurulundan bir türlü çıkmadı. Sonradan çıkan, 6306 sayılı yasa kapsamına alındı. Yani 540 hektarın içine…O zaman onaylanmış olsaydı Cennetçeşme projesi bitecekti. 48 hektarın 23 hektarı kamuya aitti. Ama maalesef bekletildi. Bunlar unutuluyor. Belediyeler yapmıyor gibi şeye dönüştürüyorlar. Kimlerin engellendiğini çok iyi biliyoruz. 2 yıl bekletenleri çok iyi biliyoruz. Belgesi de var” dedi.  

DAR GELİRLİYE KARŞI ÇIKIYOR ALGIYI YARATIYORLAR AMA GERÇEK ÖYLE DEĞİL!

Karabağlar’daki 80 hektarlık arazi konusundaki tartışmayla ilgili sert konuşan Başkan Selvitopu, şunları söyledi:

“İzmir kamuoyuna mal olan bir konu…80 hektarlık bir alan var. Bu alanın tamamı hazine arazi idi. Sonra TOKİ’ye devredildi. Ondan sonra Karabağlar’da üniversite alanı olması için çalışmalarımız oldu. Yerleşke lazımdı Demokrasi Üniversitesine…Bu talep TOKİ’ye gitti. Planlamayı bakanlık yapıyor. Yapılan planlarda 38 hektarı üniversiteye ayrıldı. 42 hektarın da ayrılmasını talep ettik üniversiteye…Ancak bu talebimiz dikkate alınmadı. Alınmayınca imar mevzuatına göre yargıya gittik. Yargı konut alanı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Biz üniversiteye karşıymış gibi algı yaratılmaya çalışıldı. Üniversite konusu gündeme getiren belediyedir, STK’lardır. AKP ilçe başkanı da destek oldu. Yargı karar verdi. Konut yapılması doğru değil dedi. Bilirkişi raporuna göre böyle bir karar verdi. Üzerine yeni bir karar yok iken TOKİ yapım ihalesi gerçekleşti. Bunun hukuken doğru olmadığını söylüyoruz. Hukuk herkese lazım! Hukuk sürecinin tamamlanmasının doğru olduğunu söylüyorum. 80 hektarın tamamı üniversiteye ayrılmalı. Bunlar oturup görüşülebilir. Arazinin yapısını belki değerlendirmek gerekir. Bizden görüş istendi. 12 Şubat’ta onaylanan bir plan geldi. İmar planında hiçbir değişiklik yok! Sadece ufak tefek değişiklikler var. Bu eski planın aynısı. Aklımız, beynimiz, gözümüz var. Gördüğümüzü başka türlü mü anlatacaktık? İtiraz hakları var. Görüşümüzü ileteceğiz bakanlığa. Hukuki süreç tamamlanmadan yapım ihalesine geçilmesine doğru bulmuyoruz”

TAMAMI ÜNİVERSİTE ALANI OLSUN!

‘Orada dar gelirli alilere konut yapılacak, belediyeye başkanı engelliyor’ algısı yaratıyorlar. O zaman biz de ‘Fakir fukara öğrencileri okuyacak onu mu engellemeye çalışıyorsunuz’ diyelim.  Tabi de dar gelirliye ev yapılacak. 540 hektarlık alanda neden yapılmıyor? Burada yapılabilir. Biz de elimizden geleni yaparız.  Bunu da bir farklı inatlaşma gibi görmüyoruz. Bu kamu sorumluluğu…Ama bunu saptırarak farklı boyutlara taşımak doğru değil. Oturup üzerinde çözümler bulunur. Baştan tavrımız ne ise şimdide aynı…İlk başta buraya dar gelirli ailelere konut yapılacak diye bir şey yoktu. Yeni ortaya atılan bir söylem. Başvurular alınmış. Olabilir ama çözüm bulunabilir. AK Parti içerisinde tamamı üniversite olanı olmasınI isteyen arkadaşlar vardır. Belediye meclisinde üniversite alanın tamamı üniversite alanı olsun. Poligon Deresinin tamamı rekreasyon alanı olsun diye temenni kararı var. Milli Savunma bakanlığına ilettik. Bakanlık, ‘biz orayı askeri tesis olarak kullanmaya devam edeceğiz’ dedi. Eğer askeri tesis başka yere taşınırsa oranın rekreasyon alanı olmasını istiyoruz”

BOŞ ARAZİLERE KONUT YAPILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ!

“Biz Karabağlar’ın geneli için revizyon imar planı yaptık. 30 yıl öngörüsüyle hazırlandı. 2050 yıllardaki konut stoğu öngörümüz var. Boş alanlarda konut yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bunu yaparsa hepimizin tartıştığı konuyu ötelemiş olursunuz. Yani kentsel dönüşümü engellemiş olursanız. Konut ihtiyacının dönüşüm alanında karşılanması gerekir. Özellikle 540 hektar içerisinde…Bu olursa İzmir kazanır”