GÜNDEME BAKIŞ- Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Ege TV’de yayınlanan Politika Durağı programında gazeteci Onur Çakır’ın sorularını yanıtladı. 

HERKESE ROL MODEL OLDUK

30 Ekim depremin ardından iyi bir performans sergilediklerini kaydeden Başkan Sandal, “Enkaz süreci, çadır süreci binalara geçme plan süreci olarak bir bütün olarak düşünürsek bence artık işin sonuna geldik. Plan notlarını çok bekledik. Geldiğimiz noktada önümüzdeki haftalardan itibaren arkadaşlar ruhsatlarını alarak inşaatlarına başlayacak. Bu süreçte bu tür durumlarda herkese rol model olduk. Süreçte hiçbir sıkıntı yaşamadık. Düşünün, 30 dakikada içerisinde vatandaşımızın her istediğini çadırlara götürebildik” dedi. 

BASIN ÜZERİNDEN KONUŞMADIK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla depremden sonraki süreçte iyi bir uyum yakaladıklarını kaydeden Sandal, “Enkaz süreci, çadır sürecinin ilk dönemine kadar ciddi bir iletişim kopukluğu vardı. Daha sonra bakanlığımızla defalarca bir araya gelip taleplerimizi dile getirdik. Bir de vatandaşın sorunu çözülecekse, biz bu sürecin hiçbir yerinde siyaset yapmayacağımızı söyledik. Bir kamu kurumuyuz, üzerimize düşüyorsa, görmememiz, duymamayız şeyleri gerekirse görmeyiz, duymayız dedik. Bu süreçte polemiklere hiç girmedik mesela… Farklı siyasal görüşlere sahip vatandaşlarımız üzerinden siyaset yapmak doğru değil. Bütün sıkıntılarımızı dertlerimizi sayın bakana anlattım ama bunu basın üzerinden yapmadık” dedi. 

3 MİLYON DESTEK GELDİ AMA…

Sandal, “AFAD’tan 2 milyon geldi. Bir milyonun düşük olduğunu, konuyu bakana ilettik. O da değerlendireceğini söyledi. Sonuçta 3 milyon TL geldi. Biz emsalleri neyse, kentin durumu ve ihtiyaçlar orada. Sonuçta bakanlığın takdiri. Bu konuyu sitem olarak da söylemedim. Mecliste yanlış dillendirince cevap verdim. Buradan bir eleştiri yapmak da doğru değil. Net bir cevap verilmedi. Değerlendirileceğini söyledi. Sayın bakanın bu konulara çok vakıf, çok hassas olduğunu biliyorum” diye konuştu.  

ÇAĞRI YERİNİ BULDU

Geçtiğimiz haftalarda yaptığı depremzedeler için faiz oranlarının düşürülmesi çağrısının sorulması üzerine Sandal, “Çağrı bir şekilde ortamı hareketlendirdi. Necip Bey, depremzedelere irtibata geçti. Bu talebin Cumhurbaşkanlığına iletildiğini söylendi. Aslında süreç başlamış oldu. Mesajın yerine ulaştığını düşünüyorum. Piyasa koşulları çok hızlı değişiyor. Depremin ilk sürecinde bugün arasında fark var. Bir de anlamdıramadığımız demir ve çimento fiyatları patlayarak artış oldu. Faiz endeksli beklersek, bu kez öteki taraftaki kayıp çok daha fazla olabilir” cevabını verdi.  

BU SÖZLERE GÜLÜYORUM! HALKA SORSUNLAR

Muhalefetin “Bayraklı’da hiçbir şey yapılmıyor” iddialarına ise Sandal, Buna gülüyorum. Muhalefetin her şeyi söyleme hakkı var. Arkadaşlara demek ki bu kentin sokaklarında, parklarında gezmiyorsunuz. Asfaltlanan yollar, yapılan parklar, yapılan kreşler belli. Yapılmadı diyebilirler ama halka gitsinler. Referans halktır. İlk defa kent bu kadar hizmet alıyor” dedi. 

BAYRAKLI’NIN TAMAMINDA REVİZYON PLANLARI YAPIYORUZ

Kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalara değinen Sandal, “Kamu işleyişini bilmeden, bu sorunu pat diye çözebildim bir şey yok. Mesela bir kentsel dönüşüm sorunu var. Başlanmış sonu getirilememiş. Yetkisini aldığımız bir iş var. Yeni plan revizyonu, yeniden onaylanması… Bayraklı’nın tamamının revizyon planlarını yapıyoruz. Yapılaşmasında sorun olan yeniden düzenlenip, daha sağlıklı alanlara dönüşmesi için yaptığımız çalışmalar” dedi. 

60 HEKTARLIK ALANDA KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI

Sandal konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“60 hektarlık alanla ilgili bir müjde var. Karşınızda bir sorun var. Büyükşehir ile ilçe belediye bir anlaşma yapmış. Vatandaşa götürülmüş, bir kısım vatandaş ‘evet’ bir kısım da ‘hayır’ demiş. Aradan 10 yıl geçmiş. İnşaat maliyetler değişmiş hem de yasa ve yönetmeliklerde değişiklikler olmuş. Proje boşa düşmüş. Bu iş başlı başına farklı bir süreç. Doğru değerlendirmek gerekiyor. Yetki istedik. Sayın başkan da olumlu karşıladı. Bayraklı Belediyesi yalnız yapacak sonucu çıkmasın, Büyükşehir ile birlikte yapacağız. Hem bizim plancılar, firma ve büyükşehir yetkilileri alanı gezdi. Planı yaptım, onaylıyorum, gönderiyorum yok. İstişare halinde olan bir süreç.”

BORCUN HEPSİNİ SIFIRLAYACAĞIM

Belediyenin mali durumuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Sandal, “Ödenemez, tıkandı gibi şeyler söylendi ama Bayraklı Belediyesi’nin piyasaya 1 TL borcu yok. Şirketlerin ise 2 milyonu geçmiş. Biz göreve geldiğimizde sadece 102 milyon banka kredisi vardı. 70 milyonunu ödedik, 12 milyon ödeyeceğiz. Sonra bitecek. Yaptığımız işler kamuoyunun takdirinde. Bu depreme, sele, pandemiye rağmen. Kredi kullanma yetkisini niye aldım? Piyasa koşulları değiştiği için ihtiyaç olursa diye yetki aldım. Kullanmadım ama kenarda dursun diye. Ben Bayraklılı vatandaşların her ay 3 milyonunu faize gitmesini istemiyorum. Ayda 3 milyonla kentin devasa sorunları giderilir. Belediyenin vergi, sigorta, banka borcu dahil olmak üzere, 110 milyon civarındadır. Hepsini sıfırlayacağım” diye konuştu. 

AYNI BÜYÜKLÜKTE ARAZİYİ SGK’DAN DAHA UCUZA ALIRSINIZ

Bayraklı Belediyesi, 6 bin 484 metrekare büyüklüğündeki arazisini SGK’ya satışıyla ilgili açıklamalarda bulunan Sandal, “Bir kamu kurumusunuz. Bir yerde alanınız var. Bir kuruma da borcunuz var. Bu da size her ay 1 milyon faiz getiriyor. Ve sizin o ebatta oraya yapabileceğiniz bir kültür merkeziniz yok. Şuan ki bedelleri 25-30 milyon TL. Şuan böyle bir bütçeniz yok. Peki, 2 yıl beklerseniz, ayda 1 milyondan 36 milyon ekstra borç yaparsınız. Ne gereği var? Sigortaya sattığınız miktarın daha altında şimdi sigortadan böyle alanlar satın alabilirsiniz. SGK’nın bölgeye gelmesi, kent için de çok önemli. O niyetle aldılar. Talebimiz Valiliğin, Büyükşehir’in de Bayraklı’ya gelmesidir” diye konuştu. 

BÜYÜKŞEHİR BAYRAKLI’DA DESTAN YAZIYOR 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı’daki asfaltlama çalışmalarının sorulması üzerine Sandal, “Büyükşehir ve İZBETON Bayraklı’da destan yazıyor. Bölgenin ihtiyaçları hat safhada. İhmal edilmiş bir bölge. Olması gereken bir iş yapılıyor. Sayın Soyer’e çok teşekkür ediyorum. Aramızdaki ilişki çok iyi. O Büyükşehir Belediye Başkanı, ben Bayraklı Belediyesi başkanıyım. Nasıl olması bekleniyor ki? Ağabey, kardeş ilişkimiz var.  Projenizi doğru oluşturabiliyorsanız, kamu yararı varsa, Büyükşehir’den destek istiyorsanız geri dönmez. Doğru işle giderseniz, Büyükşehir’den dönecek bir projeniz yok. İşin sırrı bu” dedi. 

PROJENİN NESİ UÇUK?

Bayraklı Şehir Hastanesi’ne kadar uzanacak teleferik projesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Sandal,  “Muhalefet her zaman eleştirebilir ama ne söylediğine çok dikkat etmek gerekiyor çoğu zaman. Nesi uçuk? Dünyanın birçok yerinde böyle uygulamalar var. Bölgenin genel yapısına dikkat ettiğinde, sahilde küçük iskelenin olduğu yere ilk ayak gelecek. Alsancak’tan Karşıyaka’dan… Hatta vapur seferleri hızlanacak. Kente bir katma değeri olacak. Alpaslan’da bir durağı Cengizhan üst tarafında bir durak. Hastaneye rahatlıkla gidebilecek bir durum. Şuan projesi yapılıyor” diye konuştu. 

BİZ BURAYA OYUN OYNAMAYA GELMEDİK

Muhalefetin vaatler eleştirisine değinen Sandal şunları söyledi:

“Biz buraya oyun oynamaya gelmedi ki… Geldiğimde her şeye rağmen vaat ettiklerimin yüzde 80’nin hayata geçireceğimi söyledi. Altın yol yer altına alınacak. Benimle ilgili çok şey söylediler. Benim için 100 şey söylediler, 100’ü de yanlış çıktı. Kimseyi işten çıkarmadım. Ödemeleri yapamaz dediler, var mı böyle bir şey? Mali yapısı bizden daha iyi olan belediye var mı” dedi.    

DEĞİŞTİRİRİM, KİME?

Bayraklı Belediyesi kadroların değiştirilmesiyle ilgili soruya Sandal, “Müdür değişim yapıldı. Daha da değiştiririm. Kime ne? Kentle ilgili bir vizyonumuz var. Bu vizyonun sadece değiştirdiğimiz müdürlerle ilgili yok. Öngördüğünüz meseleleri bir defa sorunu doğru anlamak gerekir. O sorunu doğru yöneten, ilgili mevzuatlara hakim yeni bir takıma ihtiyaç var. Belediyelerin geçmişleri, bugünleri eleştirmek sadece başkanlarla ilgili değil. Ekibiyle de ilgili bir durum.”  

BAYRAKLI BELEDİYESİ GELİP YATACAĞINIZ BİR YER DEĞİL

Sandal, “Personelin yeri tabi ki değişecek, neden değişmesin? Belediye bir kamuya bir hizmet alanı mıdır, yoksa bir sosyal tesis midir? Bayraklı Belediyesi’ndeki personel sayısı Buca Belediyesi’ne yakın, park bahçelerde, temizlik işlerinde personel sıkıntısı çekiyoruz. Böyle bir şey olabilir mi? Arkadaşlarımız masa başında oturacak… Bayraklı Belediyesi yan gelip yatacağınız bir yer değil. Herkes çalışacak. Ben sabah erken geliyorum, bazen geceye kadar çalışıyorum. Sonuç itibariyle bizim ücretimizi kamu çalışın diye veriyor. Personelimizin temel bir sıkıntısı vardı. Toplu sözleşmelerde eşit işe eşit ücret ile bir ilki başardık. En düşük personelimiz 5 bin 200 TL maaş aldı. Ciddi oranda zam yaptık. Bunu da iş yapalım diye yaptık. Zaten toplu sözleşmede sürecin nasıl işleyeceği yazıyordu. Her şey belli” diye konuştu. 

2022 YILI ORTALARINA KADAR FAALİYETE GEÇER

Bayraklı’da yapılması planlanan Özkanlar Pazaryeri çalışmasındaki sorun durumla ilgili açıklamada bulunan Sandal, “Büyükşehir ile beraber yapıyoruz. İhale sürecindeyiz. Klasik bir pazaryeri olmasını istemedik. Toprak çok değerli, artık bu alanların çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Pazaryerinin altına 3 otopark yapıyoruz. Kreş yapıyoruz. Belediye personelimiz sosyal işler ve zabıta personeli oraya taşıyoruz. Çocuk ve Gençlik meclisi için konferans salonu yapıyoruz. Gençlik merkezi yapıyoruz. 2022 yılı ortalarında faaliyete geçer” dedi. 

ÖRGÜTTEKİ SORUNUN SON DURUMUYLA İLGİLİ BİLGİM YOK

CHP Bayraklı ilçe yönetiminde yaşanan sorunların ilgili son süreçte bilgisinin olmadığını belirten Sandal, “Son durumla ilgili bir bilgim yok. Sonuç olarak bir örgüt var ve çalışmalarını yapıyorlar. Çok yoğunum, inananın çocuğumla bile konuşamıyorum. Şuan bana gelen bir sorun yok. Bizim de işimi değil. Örgütün görevi, belediyenin görevi farklı. İşimiz gücümüz var. Bize verilen bir kamu görevi var. Örgüte, şu kadar hakım ya da uzakla ilçenin sorunlarını çözemeyiz” diye konuştu.  

İKİ YIL İSTERİM, ÜÇÜNCÜYÜ DÜŞÜNÜRÜM

Kaç dönem belediye başkanlığı yapmak istediğinin sorulması üzerine Sandal, “İkinci dönemi tabiki isterim. Üçüncüyü düşünürüm ama projelerimiz var ikinci dönemi yapmak isterim” yanıtı verdi. 

YÜZDE 60’IN ÜZERİNDE OLMAZ

Oy oranı ile ilgili ise Sandal, “Yüzde 55 aldım, yüzde 60’ın altında olmaz” dedi.

YÜZDE 40’INI TAMAMLADIK

“Vaatlerinin ne kadarını tamamladınız?” sorusuna Sandal, “Söz verdiğimiz işlerle ilgili tamamına başladık. Deprem ve pandemiye rağmen yaklaşık yüzde 40’ını tamamladığımızı söyleyebiliriz. 12 projeyle ilgili hatırı sayılı bir yol kaydettik” dedi. 

1 DAKİKA NEFES ALAMADIM

Depremle ilgili kendisini çok etkileyen bir anıyı paylaşan Sandal, “Kaybettiğimiz canların ailelerini aradım. Depremde melek olan iki çocuğumuzun ailelerini arayıp, başsağlığı diledim. Tam telefonu kapatırken beyefendi ‘Başkanım bir saniye. Benim küçük olan sizi çok severdi. Hakkınızı helal edin” dedi. Bir dakika nefes alamadım. Helal olsun bile diyemedim” dedi.  Sandal’ın bunu anlatırken gözlerinin dolduğu görüldü.