GÜNDEME BAKIŞ – (Özel Haber) Karayolunda kaza riskini azaltmak amacıyla görev yapan trafik polisi, jandarma ve trafik zabıtasının dışında karayolu denetimlerinde seçilen özel şahıslar, fahri trafik müfettişliği yapıyor. Onlardan biri de İZTO Başkanı Mahmut Özgener. Trafik kurallarına uyma konusundaki hassasiyetiyle bilinen Özgener, emniyet şeridinden gidenleri, kırmızı ışıkta geçenleri, hız sınırını aşanları affetmiyor. 

TUTANAK TUTUYOR
Maaş almayan, gönüllülük esasıyla görev yapan fahri trafik müfettişlerinden biri olan Özgener, kural ihlaline karşı tutanak tutuyor, onları elden trafik birimleriyle ya da elektronik ortamda Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 7 gün içerisinde teslim ediyor. Zaman ve yer kısıtlaması olmayan Özgener, bulunduğu her yerde sürücüleri denetleyebiliyor, trafik güvenliği ile ilgili görüş ve önerilerde bulunabiliyor. Ancak müfettişleri araç durdurma, sürücülerle muhattap olma, belge ve evrak kontrolü yapma yetkileri bulunmuyor.

FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ OLMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR?
- En az 40 yaşında olmak, 

- Yüksekokul mezunu olmak

- En az 10 yıllık sürücü belgesine sahip olma,

- Müracaat tarihinden geriye doğru beş yıl içerisinde hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması,

- Kamu hizmetlerinden yasaklı olmama şartları aranıyor.