Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Millet Bahçesi yapımına giden yoldaki tüm süreci anlattı. Bergamalıların Millet Bahçesini istediğini, seçim sürecinde tüm adayların vaatlerinde bu projenin bulunduğunu kaydeden Başkan Koştu, “Millet Bahçesi’ne birçok dava açıldı. Bu davalardan dolayı projede şu anda ilerleme kaydedemiyoruz. Bu davaları açanlar öncelikli olarak planlar yönelik İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, belediye meclis üyeleri ve 86 esnafımızdan 23’üne dava açtırdılar. Riskli yapıya açılan, planlamaya, yıkım ihalesine açılan davalar var. Buradaki maksat projenin yanlışlığından değil, projenin yapılamaması. Bu projenin hayat geçmesini istemeyen küçük bir grup var, bu küçük grup yüzde 48 oy veren grup değil, ben bundan bahsetmiyorum. Şu anda Bergama’da bize oy veren vermeyen herkesin beklediği bir projeden bahsediyoruz. Bugün referandum yapılsa yüzde 90 bu proje üzerinde anlaşma sağlanır. Bu bir AVM projesi değil, gökdelen projesi değil, yeşil alan projesi. Bizim en başından beri verdiğimiz uğraşıyı Bergamalılar biliyor. Milletvekillerimiz, Sayın Bakanımız bu konuda çok büyük emek verdi. Lakin gelinen noktada projenin yapılmasını istemeyenler – bunlar siyasi ve ticari saiklerle olabilir – küçük bir grup var. Niyetlerini belli edip, kendilerini belli ediyorlar, bizim bu konuda yürümemizi engelliyor” dedi.  

“BİZDEN ÖNCEKİLER VAAT ETTİ YAPAMADI” 

Kendisinden önceki belediye başkanlarının da bu projeyi vadettiğini ancak yapamadığını aktaran Koştu, “İlk defa konuşulan, ilk defa görüşülen bir projeden bahsetmiyoruz. Bergama’da 30 yıldır yapılması planlanan bir projeden bahsediyoruz. Eskimiş, metruk bir stadyum ve etrafındaki dükkanlar gerçekten kötü yapılar, 17 bin metrekarelik Çamlı Park da var, 57 bin metrekarelik bir alanın yeniden yapılması yüzde 80-90 oranında yeşil alan yapılacak bir proje. Bizden önce 2 dönem boyunca görev alanlar bunu vadettiler, yapamadılar, şu an biz yapıyoruz. Acaba küçük siyasi grubun rahatsızlığı bundan mı? Bence memnun olsunlar, bizden daha fazla proje istesinler. Bu projenin üzerine neler yapılabilir Bergama için bunu düşünsünler, yapılanı desteklesinler, yetersiz olduğunu söylesinler bize. Biz bu proje yanında 35 bin metrekarelik alanda Zeytin Park projesi yapıyoruz belediye imkanlarıyla. Onu da bu yaz hizmete açacağız. Orayı karanlıktan, madde bağımlıların adresi haline gelmiş bir mekan olmaktan çıkartıp herkesin gezip dolaşacağı, 24 saat yaşayan, çocuk parkı, kafeteryalar, yürüyüş yolları barındıran bir alan oluşturacağız” ifadelerini kullandı.  

“BECEREMEYENLER HAYATA GEÇMESİNİ ENGELLİYOR” 

Esnafın mağdur edilmeyeceğinin altını çizen Başkan Hakan Koştu, “80 milyonluk bir projeden bahsediyoruz ki bu maliyet daha da artıyor. Bu projeyi Bergama Belediyesi’nin cebinden 1 kuruş çıkmadan yapıyoruz. Stadyum alanı Gençlik ve Spor Bakanlığı’na aitti, 100 milyonluk belki daha fazla arsa değeri olan bir alanı Bergama Belediyesi’ne kazandırdık. Bakanlıkla çok karlı bir mal takası yaptık, Bakanlığa verdiğimiz alanda da şu anda yeni bir stadyum, gençlik merkezi yaptırıyoruz. Bu alanda da yer altı otoparkı olan, çocuk bahçeleri, kaykay pisti, teniz kortu olan harika bir proje yapıyoruz. Bu geleceğin projesi, çok önemli bir imge, Şehir merkezinde böyle bir alanımız yok. Bunu yapamayanlar, beceremeyenler hayata geçiremeyenler şu anda bunun hayata geçmesini engelliyorlar. Dava açan 23 esnafımız gayet iyi niyetli, geleceğini düşünen, evine ekmeğini götüren sadece kaygılar taşıyan ama daha önce bu projeyi gerçekleştiremeyenler tarafından da spekülatif dava sürecine sokulmuş esnaf arkadaşlarımız. Oradaki esnaf arkadaşlarımız mağdur edilmeyecek. Biz seçim öncesi 8 Mart 2019’da Bergama’daki stadyum esnafıyla bir araya geldik ve projeyi açıkladık. Esnafımızı mağdur etmeyecek şekilde projemizi geliştirdik. Biz bunu hem oradaki esnafa hem de tüm Bergama’ya anlattık. Bize burada yaşayanlar da dahil olmak üzere destek verdi. Seçimler geçti göreve geldik” diye konuştu.  

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇAMLIPARK’I YAPMADI” 

Konuya ilişkin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve bürokratlarına bilgi verildiğini dile getiren Koştu, “4 Eylül 2019 Tarihi Havagazı Fabrikasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Büyükşehir bürokratları ile toplantı yaparak Çamlı Park’ın Büyükşehir stratejik planına alınmasını talep ettik ve talebimiz kabul gördü. Çamlı Park 17 bin metrekare, bizden önce de içerisinde restoran, kafeterya, sosyal tesisleri başlatılmış bir proje vardı. Yaklaşık 5,5 milyonluk bir projeydi biz göreve geldiğimizde 1 milyonu ödenmişti, kalan 4,5 milyonu da biz ödedik ve projeyi tamamladık ama tabi ki buranın bir peyzaj düzenlemesine ihtiyacı vardı. Burası Bergama’nın hafızası. Şu an harabe, peyzaj noktasında Büyükşehir’in stratejik planına almasını talep etti, kabul ettiler ve alındı. 26 Aralık 2019’da Büyükşehir yetkilileriyle Çamlı Park’a gittik. O alanın hemen bitirilmesini görüştük. 2020 Şubat ayında Menderes’te İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ilçe belediye başkanlarımızla istişare toplantısı yaptık. Ben yine Çamlı Park konusunu açtım o günün maliyeti 10 milyondu. Tunç Soyer, ‘10 milyon yüksek biraz daha bunu aşağı çekelim’ dedi. Ben de ‘9 milyon 900 bin tutuyor’ demiştim ve gülüşme olmuştu, biz Büyükşehir’in sosyal donatıları tamamlanan Çamlı Park’ın peyzajını yapmasını talep ettik, bekledik ama sonuç alamadık. Arkasından Gençlik ve Spor Bakanlığı’mızdan parkın hemen yanı başındaki 40 bin metrekarelik stadın devrini aldık. Büyükşehir’den ses seda çıkmayınca biz Çamlı Park’ı da Millet Projesi içine dahil ettik. Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız bu talebimizi kabul etti ve projemize 57 bin metrekare üzerinden devam ettik. Çare aramak durumundayız. Bir belediye başkanı ilk yıl ve ikinci yıl projelerini tamamlayamazsa artık gerçekleştirme imkanı yok 5 yıl içinde” dedi.  

“TOPLANTILARDA İTİRAZLA KARŞILAŞMADIK” 

Yapılan toplantılarda olumsuz bir görüş bildirilmediğini kaydeden Koştu, “16 Nisan 2020’de Mimarlar ve Şehir Plancılarıyla toplantı yaptık. İstişare ettik, bu projeye dair görüşlerini bize iletmelerini talep ettik. İlçemiz esnaf odaları başkanları ve Ticaret Oda Başkanımızla toplantı yaptık. Her kesimden fikir aldık, fikirlerini yazılı, sözlü bize iletmelerini istedik. Siyasilerle de toplantılar yaptık Bergama Meclis Üyeleri, ilçe başkanları, grup başkanvekilleri ile birkaç defa projeye ilişkin toplantı yaparak, fikirlerini aldım. Bu toplantılarda olumsuz görüş bildiren olmadı. Bugüne kadar bu projenin olması gerektiğini herkes biliyordu ve bu proje bütün siyasi partilerin vadiydi. Maksat hasıl oldu, tüm Bergama şu andan itibaren üzüm yemeyi bekliyor. 8 Eylül 2020’de Sayın Tunç Soyer ile 500 gün toplantısı yapıldı. Bu toplantı esnasında ben Millet Bahçesi’ni anlattım, burada da herhangi bir olumsuzluk yoktu, her şey güzel gidiyordu. 16 Aralık 2020’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızda toplantı yaptık. Genel Başkan Yardımcımız Hamza Dağ, İl Başkanımız ve milletvekillerimizle birlikte bu projenin hızlandırılması ve uygulamaya geçilmesi için Sayın Bakanımızla görüştük ve kendileri de sağ olsunlar talimatlarını verdiler. 20 Mayıs 2021’de de Haluk Elbe toplantı salonunda ilk defa projeyi siyasi parti meclis üyelerimiz ve ilçe başkanlarımıza anlattık. Son halini tekrardan onlara gösterdik, burada da herhangi bir itirazla karşılaşmadık” dedi.  

“ŞAHSİ TALEPLERLE İLGİLENMİYORUZ” 

Projenin gecikmesiyle Bergamalıların mağdur edildiğini belirten Koştu, “Proje olgunlaştıktan sonra 7 Temmuz 2021 Bergama Kültür Merkezi’nde esnafımızı topladık ve projeyi anlattık. Onların varsa kaygılarını gidermeye çalıştık ve bu kaygıların tümü de giderildi. Bizim yaptığımız proje, esnafın da kaygılarını giderecek bir proje. Bin 600 metrekarelik bir ticari alan söz konusuydu, bu yetmez dedik ve Fuat Olugan Parkında da 2 bin metrekarelik bir ticari alanı planlara kattık. Şu anda esnaf çarşısı projemiz tamam ama mahkemelerden çıkan yürütmeyi durdurma nedeniyle esnaf çarşısını da yapamıyoruz. Burada mağdur olan hem Bergamalı, hem esnaf… Biz ticari alanı 2 katına çıkardık, bu arzı gerçekleştirdik. Oradaki kiracılarımız yeni bir alan ararken mali anlamda tabi sıkışmışlık söz konusu olacaktı, bu zorluğu yaşamasınlar diye önlemimizi aldık. Dükkan arzı olduğunda kiralarda artış meydana gelecekti, hem bunun önüne geçtik, hem esnafımıza alan yarattık hem de belediyemizin gelirini artırdık. Artık şahsi talepler gelmeye başladı, yer beğenmemezlik vs… Siz bir planlama, proje yapıyorsunuz, yeşil alan, otopark var, bunlardan kaynaklı tabi ki yer değişiklikleri olacaktır. Biz artık şahsi taleplerle ilgilenmiyoruz” ifadelerini kullandı.  

“SOYER, ‘BAKALIM’ DEDİ” 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile CHP İzmir Milletvekilleri Bedri Serter ve Mahir Polat’ın söylemlerinin birbiriyle çeliştiğini savunan Koştu, “Bizi üzen bazı söylemler oldu, 20 Ağustos 2021 İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açtı. ‘Hepsi yeşil alan olsaydı itiraz etmezdik” davası, 9 Ekim 2021’de ise CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter geliyor, o bölgedeki esnafımızı gezerek, ‘Sizi dışarı atacaklar’ diyor. Halbuki bir yer ürettik diyoruz ama Bedri Serter stat esnafını gezerek ‘Siz dışarıda kalacaksınız’ diyor. Bedri Serter’in bu anlattıkları ‘Esnafa daha çok yer ayırın’ isteği bir de Büyükşehir’in ‘Hepsi yeşil alan olsaydı’ söylemi. Biz bir AVM’den bahsetmiyoruz. CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat Kasım 2021’de geliyor ve ‘Esnaf mağdur edilecek’ diyor. Söylemler çok farklı… Akabinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de söylemi değişiyor ve Aralık ayında sizlerle ilgili daha fazla alanın kazandırılmasıyla ilgili ne gerekiyorsa yapacağız diyor. Kendisi beni telefonla da aradı, esnaf tedirgin dedi. Ben Sayın Başkan dava açmayın, biz en itidalli en olması gerektiği şekilde esnafımıza yardımcı olacağız. Burası bir yeşil alan projesi, bir AVM projesi değil dedim. Mevcut ticari alanın daha fazlasını elde ediyoruz. Burada Sayın Başkana da davaları geri çekin diye söyledim. Beni aradı belediyeye gittim, kendisiyle görüştüm. Ticari alan artırılabilir mi dedi. Baştan hepsi yeşil alan olsun diye dava açıldı, sonra ticari alan artırılabilir mi diye talep geldi Sayın Tunç Soyer’den. Davalar ise orada duruyor ve bizi durduruyor. Buradan tekrar sesleniyorum; davaları açan hangi kurum, kuruluş, şahıs varsa davaları geri çeksinler, Bergama’nın önünü açsınlar. Ben bunları Sayın Soyer’e ilettiğimde ‘Bakalım’ dedi. Öyle duruyor” açıklamasında bulundu.  

“VİZYON VE ÇEVRECİ BİR PROJE” 

Proje hakkında bilgi veren Başkan Koştu, “Millet Bahçelerini Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tüm Türkiye genelinde başlattı. Gerçekten vizyon, çevreci bir proje. Bu projenin gerçekleşmesi hem Sayın Cumhurbaşkanımızın hem de Bergama’nın başarısı olacak. Bergama’da bu proje herkes tarafından  kabul görmüş, büyük çoğunluğun olması gerektiğini söyleyen ve herkesin seçim broşüründe yer alan bir proje. Umarım muhalefetin tutumu değişir ve bu yönde bir başarı sağlarız. Sokakta vatandaş bir an önce bu projenin hayata geçirilmesini istiyor. Burası dışarıdan gelen misafirlerimizi de ağırlayabileceğimiz bir alan. Geçtiğimiz yıl yapım ihalesi yapıldı, Ekim ayında TOKİ ile firma arasında sözleşme imzalandı. Biz bu projeye bugün başlarsak 2023 Şubat ayında projeyi bitiririz. Önümüze çıkan engeller bu süreyi uzatıyor zaten davaların açılmasındaki maksat süreyi uzatmak ve bu projeyi yaptırmamak. Bu projenin gerçekleşmesini engellemek. Bu Bergama’nın geleceği için ihanettir. Bu projenin durmasının müsebbibi biz değiliz, bu davayı açarak, süreci uzatmak, yapılmasını engelletmek isteyen kurum ve kuruluşlardır” dedi.  

“ESNAFIMIZI DA BERGAMAMIZI DA MAĞDUR ETMEYECEĞİZ” 

Kendisinden önce görevde bulunan belediye başkanının stadyum esnafı ile imzaladığı sözleşme içeriğinde esnafın mağdur edildiğini kaydeden Koştu, “Bizden önceki belediye başkanı bu projeyi söyledi ama 2 dönemde yapamadı. Yapamama sebebini kamuoyuna açıklar herhalde, yapamadı. Beceremediler. Biz yapıyoruz, onlar beceremediler. Bizden öncekiler esnafa sorgusuz sualsiz orayı terk et dediler. Kira sözleşmesi 18’inci maddede kiracı imar düzenlemesi veya taşınmazın bulunduğu mahal yeniden düzenlenmesi halinde taşınmazda değişikliklerin yapılması durumunda belediyece gerekli görüldüğünde lüzumlu değişikliklerin yapılmasına müsaade etmeyip ya da taşınmazın yıkılması halinde taşınmazı mahkeme kararı ya da ihbara gerek olmaksızın boşaltmayı taahhüt eder ayrıca kurumumuzca başka bir yer gösterilmeyecektir ifadelerini içeren madde var. Biz bunları kenara koyduk, yer göstermemezlik ya da dışarı atmazlık gibi bir şey yapmadık. Koşulları kötü, riskli yapı statüsünden bunları buradan kaldıralım daha iyisini yapalım diyoruz. Biz de riskli yapı statüsünden kredi kullanalım, kira yardımı sağlayalım, devletin ne imkanları varsa sunalım dedik. Bizden önceki yönetim terk et ve bizden de hesap sorma, mahkeme yoluna gitme diyor. Böyle bir madde eklemişler. Biz esnafımızı da Bergama’mızı da mağdur etmeyeceğiz” diye konuştu.