Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ- Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Gündeme Bakış’a ilçe özelinde açıklamalarda bulundu. 

CHP’Lİ BAŞKAN DÖNEMİNDE 850 DÖNÜMLÜK SATIŞ YAPILDI 

Bergama’da satış için mecliste alınan karala ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Koştu, “815 dekarlık bir alandan bahsediyoruz. Benden önceki dönemde CHP’li belediye yönetimi 850 dönümlük bir satış gerçekleştirdi. Bu satış kararları sırasında ben meclis üyesiydim. MHP ve AK Parti gurubu hizmet etme şartıyla bu satışlara destek verdi. 2017 yılında 850 dönümlük satışa mecliste oy birliğiyle karar verdik” dedi. 

SATIŞ SONRASI 104 BİN KİŞİ YARARLANACAK

Başkan Koştu konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bergamalılara yapmış olduğumuz hizmetlere finansman kaynağı bulmamız gerekiyor. Bir önceki dönemden milyonlar TL borç kaldı! Mecliste de söylediğim gibi bu finansman kaynaklarını borçlanma ya da gayrimenkullerin satışlarla karşılayabiliriz. Bergama’da 137 mahallemiz var. 18’i merkez, diğerleri dışarda bulunuyor. Her mahalleye de hizmet etmek istiyoruz. Buradaki kira gelirlerine baktık. Bu kira gelirlerini yaklaşık 30-35 yıl sonra döndürebilir. Dışarıdan baktığınız çok da rantabıl bir şey değil. Çiftçi burayı sahibi olarak isteyebilir. Bu tarlalardan üç, beş kişi yararlanıyor. Bu tarlaların satışından sonra 104 bin kişi yani tüm Bergamalılar yararlanacak.”

SİYASET OMURGALI YAPILMALI! 2017’DE ARSALARI SATANLAR ŞİMDİ KARŞI ÇIKIYOR

CHP’lilerin satışa tepki göstermesini eleştiren Koştu, “Siyaseti omurgalı yapılması gerekiyor. Biz 2017 yılında nasıl düşünüyorsak, aynı karardayız. Ama o zaman satış kararı alanlar, şuan istemiyorlar. Bu satışlarla ilgili Bergama’ya gelmeyen kalmadı. CHP’nin il başkanından milletvekillerine, gurup başkanvekilleri defalarca köylülerle bir araya gelip, ‘provoke’ etmeye çalıştılar. Benim tavsiyem, sadece Bergama’ya değil, Dikili, Menderes, Çeşme’ye, Ödemiş’e de gidip ayın protestoyu orada da yapsınlar. Çünkü aynı satışlar oralarda da yapılıyor. Farklı bir uygulama yok. Geliş şekli, ediniş şekli aynıdır. Bergama özelinde farklı bir şey çıkarmaya çalışıyorlar. Bunları kendileri satış kararı almasalar bunu kabul ederim ama yapılan satışlar ortada. Bu etik bir siyaset değil. Bu yapılan siyaset kısa vadede kendilerine bir fayda getirebilir ama uzun vadede vatandaş da dikkate almaz. Çünkü söyzle ile eylem bir olması gerekiyor. Eğer böyle olmasa toplum tarafından riyakarlık olarak algılanır” diye konuştu. 

TARIM DIŞINDA KULLANILAMAZ 

Satışı planlanan arazilerin tarım dışında kullanılmasının mümkün olmadığının altını çizen Koştu, “Şuan fiili satışlar olan arazi bulunmuyor. Burada tarım dışında farklı bir uygulamada kullanma şansı yoktur. Çünkü bu araziler, tarım alanlarının tam ortasında, sulama bölgesinde. Hiçbir şekilde buraya proje yapmanız mümkün değil. Zaten ovanın ortasında yapılacak tek şey tarım. Bu alanlar deniz manzaralı, orman manzaralı yerler değil. Burada bir yapı yapmak hiç kimse istemez. Buradaki kiracılarda arazileri satın alabilirler. Bir araya gelip üretici kooperatifi kurup ihaleye girebilirler. Bunlarla da bir yöntemdir ve üretim konusunda hiçbir kaybı olmayacak” dedi. 

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINI KALDIRDI

Koştu, yapılan itirazlar sonrası mahkemenin geçtiğimiz aylarda yürütmeyi durdurma kararı aldığını hatırlattı. Mahkemenin yaptığı incelemenin ardından yürütmeyi durdurma kararını kaldırdığını ifade eden Koştu, “Satışlarla ilgili birkaç kanaldan mahkemeye dilekçe verildi. Birkaç muhtar toplayıp ve vatandaşlar üzerinden dilekçe verdirip, yürütmeyi durdurma kararı alındı. Ama bu mahkemenin aldığı doğal bir karar, araştırması için. Mahkeme bakıp her doğru ve yasal olduğunu gördüğü zaman yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı” diye konuştu. 

ESKİ CHP’Lİ BAŞKAN BU PROJEYİ YAPACAKTI AMA YAPAMADI! BENZER PROJEYİ CHP’Lİ BAŞKAN ADAYI DA VADETTİ 

CHP’lilerin kent merkezine yapılması planlanan millet bahçesine itiraz ettiklerini fakat kendi belediye başkan adayının da buna benzer bir proje vadettiğini vurgulayan Koştu, “Bergama’da bir kent merkezi maalesef yok diyebiliriz. Bir şehrin mührü, o şehrin meydanı, yeşil alanıdır. Biz göreve geldiğimizde bir alanı Bergama’ya kazandırıyoruz. Bergama Belediyesi’nin cebinden bir kuruş çıkmıyor. Çevre ve Şehircilik tarafından gerçekleştiren projeyi biz büyüttük. Sadece stadyum ile kalmayıp, Çamlı Parkıyla da birleştirdik. 57 bin metrekarelik bir yeşil alan, yeraltı otoparkı ve sosyal donatılarıyla beraber çok önemli bir yapı inşa ediyoruz. Bergama’nın merkezini canlandıracak bir proje. Geçtiğimiz süreçte, CHP İzmir Milletvekili Bedri Sertel projenin öncelik sırasını eleştirerek, fuzuli olduğunu söylemiş. Ben de kendilerine benden önceki belediye başkanı iki dönemine bu projeyi koymuş ama yapamadığını söyleyeyim. En son karşımda yarışan aday da bu projeyi kitapçığa koydu. İşlevsel olarak aynı şeyi vadettiler. Hem yapamadılar, yapana da eleştiri getiriyorlar. Aslında kendileri bunun doğru proje olduğunu biliyorlar. Öyle olmasa kitapçıklarına koymazlardı. Bu proje üzerinde herkesin ortak bir kanısı var. İhtiyaç olan bir proje” diye konuştu. 

VATANDAŞIN İSTEDİĞİ BİR PROJE

Koştu konuşmasına şöyle devam etti:

“Seçim öncesi Bergama’da vatandaşa ‘Millet bahçesi ister misiniz?’ diye sorduk. ‘İsteriz’ dediler. Vatandaşın önceliği, bizim önceliğimiz. Trafik ve otopark anlamında da öncelikli bir proje. Sadece yeşil alandan bahsetmiyoruz. Trafik damarları tıkanmış, bu projeyle açılacak. Daha önceden olan bir stadyumumuz bulunuyor. Şuan orada da futbol oynanıyor. Benim şuan mevcut stadyumun yanında yeni bir saha, kamp eğitim salonu ve kapalı spor salonu ilgili projeyi bakanlığa sunduk, haber bekliyoruz.”

ÖNCELİĞİMİZ ALTYAPI

Kentte öncelikli projelerinin altyapı çalışmaları olduğunu vurgulayan Koştu, “Biz bütçemizi yatırım yapan, rutin çıkan bir bütçe haline getiriyoruz. Yollarıyla, park bahçeleriyle, çevre düzeniyle yatırım bütçesi haline getirdik. Projenin öncelik sırasına bakıldığında biz alt yapıya önem veriyoruz. Doğalgaz önce çalışmalarına öncelik verdik. Neden, çünkü yolları yapabilmemiz için öncelikle doğalgazı bağlamamız gerekiyor. Kentteki merkezin doğalgaz yüzde 3 iken bu yıl yüzde 80’ne kavuşacak. İki yılda çok büyük bir yatırım yapıldı. Bergama bir şantiyeye döndü.  Diğer altyapı çalışmalar da devam ediyor. Bundan sonra bu şekilde devam edecek. Millet bahçesi, Antik Selinos Deresi, Kozaklı Çevre Yolu projesi… Bunlar bizim tek başımıza yapmamız mümkün değil. Hükümetimizle beraber hayata geçireceğiz” dedi. 

BÜYÜKŞEHİR'DEN ASFALT DESTEĞİ ALAMIYORUZ! UMUTLA BEKLİYORUZ. DİKİLİ’YE İYİ YAPILIYOR

Koştu, “Asfalt konusunda Büyükşehir’den destek aldığımızı söyleyemeyiz. Ama umutla destek bekliyoruz. Beklemekle hayata geçmez. Bir yandan da çözüm üretmemiz gerekiyor. 2 yıl oldu, doğalgaz ve altyapısı biten yerde bazı caddelerini yaptık. Burada bir art niyet aramıyorum ama Dikili’ye iyi yapılıyor” diye konuştu. 

TOKİ ETAP ETAP KONUT YAPACAK

TOKİ’nin ilçede etap etap yeni konutlar inşa edeceğini kaydeden Koştu, “TOKİ’nin Nisan ayında yapımı başladı ve yapımı devam ediyor.  Bu yıl teslim edeceğiz. 275 konuta 2021 yılı sonunda vatandaşlarımız yerleşecek. Biz tabi bu biterken, ikinci konut çalışmalarına başladık. Aynı bölgenin devamına 500 konut daha ilave edecek. Konut yapımı etap etap devam edecek. Burası depreme uygun, sert bir zemin var. Ayrıca Bergama’nın çok güzel bir bölgesinde yer alıyor. Çok önemli, çok değerli bir arsa” dedi.  

BİR BAKMIŞSINIZ SUNAK BERGAMA’YA GELMİŞ

19’uncu yüzyılda çalınarak Berlin’e götürülen Zeus Sunağı’nın Bergama’ya getirilmesi için işbirliği halinde çalışıldığını ifade eden Koştu, “Zeus Sunağı ile ilgili geçtiğimiz sene bir seminer yapıldı. Burada uluslararası ve diplomasi çok önemli. Bu konuda bir kamuoyu oluşturuyoruz. Büyükşehir ve Bergama belediyesi olarak katkı koyuyoruz. Uluslararası diplomasisinde elimizi güçlendiriyoruz. Bu konu sadece hukuki değil, güçlü bir diplomasiyle çözülecek bir konudur. Gün olur devran döner bakmışsınız bu sunak Bergama’ya gelmiş” dedi.