GÜNDEME BAKIŞ- Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, hayata geçirecekleri projelerle birlikte ilçenin önemi bir gelişme kat edeceğini ifade etti. Koştu, ilçede hayata geçirecekleri projeleri, hedeflerini Gündeme Bakış’a anlattı.

BELEDİYEDE TESPİT EDİLEN VAKA YOK
Koronavirüs vakalarının ilçede çok fazla olmadığını kaydeden Koştu, “Pandemi çıktığından bu güne kadar toplum sağlığına çok önem veriyoruz. Mayıs ayında Covid-19 vakası kalmamıştı. Kurban bayramından sonra vakalar çoğalmaya başladı. Bergama’da ülkede vaka sayısı en az olan ilçelerden bir tanesidir. Belediyede bir vakaya rastlamadık. Bunun için belediyede ciddi önemler aldık” diye konuştu.  

BERGAMA’YI ŞANTİYEYE ÇEVİRDİK
Bergama’da çok fazla projeyi bir aynı zamanda hayata geçirdiklerini ifade eden Koştu, “Yerel seçimler öncesi sorunları iyi tespit etmiştik. İyi bir çalışma yapmıştık. Seçimlerden önce Bergama’da 5 yılda 15 yıllık iş yapıp hak ettiği yere kavuşturacağız. Biz Bergama’ya tarihin nefes aldığı şehir diyoruz.  Halkımıza sunduk. Görev aldığımız ilk günden itibaren çok ciddi bir çalışma yaptık. Pandemiye rağmen koyduğumuz hedefe ulaştık. Alt yapı çalışmaları başlattık. Bergama’yı bir şantiyeye çevirdik. Şuan Bergama’da İzmir Gaz çok ciddi bir çalışma yürütüyor. İlk etapta alt yapıya önem verdik ve tüm kurumlarla işbirliği yaptık” dedi.

SATIŞ YOK DEVİR VAR!
Son günlerde tartışma konusu olan belediyeye ait taşınmazların devredilmesiyle ilgili konuşan Başkan Koştu, “Belediye devraldığımızda 80 milyon SGK, 50 Vergi Dairesi’nde toplamda 130 milyona yakın bir borcu vardı. Bu Bergama ölçeğinde bir ilçe için çok ciddi bir rakamdır. İller Bankası’ndan gele para pandemi nedeniyle düştü. Kesintilerle birlikte çok zor duruma girdik. Bu borçları ödemek için alternatif yollar arıyoruz. Siz mutlaka bütçenizi ayarlamak zorundasınız. Bunun için de alternatif yollar aramalısınız. Vergi dairesine borcumuza karşılık bazı arsalarımızı Milli Emlak’a devrini gerçekleştirdik. Bu arsaların mülkü biz de ama kullanımı başka kurumlara verilmiş. Bunları bir düzene koymamız gerekiyordu. Makul, mantıklı olan budur. Buradan yapılan devirle borçlarımızı kapattık. SGK borçları için 2005 yılında Sümer Bank A.Ş’e ait Bergama Belediyesi’ne bilabedelle devir edilen bir yerleşke söz konusuydu. 2009’dan 2019 yılına kadar CHP’li belediye yönetimi vardı. 2011’de 9 Eylül Üniversitesi’nin yüksek okulunu kuruldu. Bergama Yüksek Okulu’nu devam ettirmek istiyoruz. 9 Eylül Üniversitesi’nin kullanımında olan yerleşkeyi SGK’ya devrettik. Bergama Belediyesi’nin borçlarının sorumlusu biz değiliz, bizden önceki dönemde yapılmış ama bunu bir düzene koymamız gerekiyor. Adli süreci devam ediyor ama bu karardan hiçbir şey çıkmaz, devir gerçekleşir. Davalar tamamen süreci geciktirmeye yöneliktir. Bergama Belediyesi’nin durumunu düzelmemiz için buna benzer önemler almamız gerekiyor. İşin doğrusu budur. Bergama’da kalan ilçeye hizmet verecek mülktür. Bununla birlikte SGK borcunun kapatacağını düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

BAŞKAN KOŞTU: "BIR TAŞLA IKI KUŞ VURACAĞIZ" HABERI IÇIN TIKLAYINIZ!

BAKANIMIZ ‘ASRIN PROJESİ OLACAK’ DEDİ
Antik Selinoz Kanalı projesinin çok önem verdiklerini, hayata geçirilmesinin ardından Bergama’ya çağ atlatacağının altını çizen Koştu, “Yerelde üretilen projelerin Ankara’ya sunulması gerekiyor. İşin takibini yapılması gerekiyor. Bergama’da son 10 yılda neredeyse bitti. Bergama’ya yeni bir anlayış getirip, tarihi gün yüzüne çıkarmamız gerekiyor. Restorasyon çalışmalarına hız verdik. Tarihi alanlara rekreasyon projeleri var. En büyük projemiz de Antik Selinos Kanalı… Geldiğimiz günden bu yana yakinen takip ettiğim bir projeydi. Her belediye başkanın hayata geçirmek istediği çok öneli bir projedir. Ben inanıyorum ki Selinos Projesi turizm öncesi ve sonrası Bergama’da ayrılacak. Tarih gün yüzene çıkacak. İşin büyük bölümü tarafından DSİ tarafından yapılacak. Buradan Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye çok teşekkür ederim. Kendisine bu projeyi anlattığımda, ‘bir gelip görelim’ demişti. Kendisi Bergama’ya gelip projeyi inceledi ve ‘burası asrın projesi, hemen başlayalım’ dedi. Her kurulun içinde olduğu bir çalışma yapacağız. Yaklaşık 50 milyon maliyet tahmin ediyoruz ama bu rakam değişebilir. İhalesine çıkıldı ve 900 iş günü süre veriliyor. Turizmde çağ aşacak bir proje olacak” diye konuştu.

BAŞKAN KOŞTU'DAN ANKARA ÇIKARMASI... O PROJELER MASADA! HABERI IÇIN TIKLAYINIZ!

BERGAMA’YA YENİ BİR MODERN MÜZE KAZANDIRACAĞIZ
Koştu konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Hafta sonu kültür ve turizm Bakanımız Nuri Ersoy’un Bergama’ya bir ziyareti oldu. Bir müze projesi var. Antik Selinos Kanalı kenarında bir çalışma olacak. Projelendirme çalışması bitmek üzere. Bunu yatırım projesine alınmasını istiyoruz. İlçemiz de bir müzemiz var ama modern bir müzeye ihtiyacımız var. Projenin yüzde 95 seviyesinde geldi. 2021 yılında bütçeye sokmak istiyoruz.”

BÜYÜKŞEHİR’DEN DAHA FAZLA DESTEK BEKLİYORUZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’den daha fazla destek beklediklerini vurgulayan Koştu, “Büyükşehir’den hiçbir belediye başkanı yeterince destek alıyoruz demez. Daha fazla destek bekliyoruz. Özellikle koordinasyonların daha uyumlu şekilde sürdürülmesi gerekiyor. Yaklaşık 600 kilometre koy yolları bağlantı, 2 bin kilometre üretim yollarımız var. Yollar konusunda köylere ulaşım noktasında köylülerin beklediği yollar var. 2 yıldır bekleyen yollardır var. Biz bu sorunları dile getirdik. Bunun için Büyükşehir’den destek veriyoruz. Çünkü bütçe, yetki Büyükşehir’de. Bunları Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ilettik, kendisi acilen çözüleceğini söyledi” açıklamasında bulundu.

TOKİ’NİN İKİNCİ ETAP ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK
TOKİ konutlarını ikinci etap çalışmalarına başladıklarını belirten Koştu, “Bergama’da TOKİ’ye bir arza kazandırmıştı. Çok güzel bir alanda TOKİ alanı yükseliyor. 274 konut olacak. Birincinin temeli atıldı, ben ikinci etap için bakanımıza ziyarette gittim. Bunlar geliri düşük olan, evi olmayan vatandaşlarımıza belli önceliklerle verilecek. Önümüzdeki sene Eylül ayında bitmiş olacak. İkinci etabında çalışmalarına başladık. Hemen bu arazinin yanında olacak” dedi.

BERGAMA'DA TOKİ KONUTLARI INŞAATI BAŞLADI HABERI IÇIN TIKLAYINIZ!

2023’E KADAR İZBAN BERGAMA’YA ULAŞACAK
Koştu, “İZBAN’ı bu dönemde Bergama’ya ulaştırmak istiyoruz. 2018’de bir ihale yapılmış ama sonuçlanmadı. Bu konuyla ilgili Ulaştırma Bakanı’na gittik. Genel Başkan Yardımcımız Hamza Dağ ile görüşmeleri sağladık. Aliağa’dan Şakran’dan başlayan, Bergama’nın Zeytindağ mahallesinde biten kamulaştırma işlemleri kaldığı yerden başladı. İnşallah çok yakın zamanda ihalesi yapılacak. Hedefimiz 2023’de yaklaşık 40 kilometre uzunluğundaki İZBAN’ı Bergama’ya ulaştırmak olacak” diye konuştu.  

ŞEHİR MERKEZİNDE 54 BİN METRE KARELİK YEŞİL ALAN OLACAK
İlçenin şehir merkezinde millet bahçesi için çalışmalara başlandığını ifade eden Koştu. “Şehir merkezimizde kalmış 14 Eylül stadımız var. Eski bir stadyum, işlevselliğini yitirmiş durumda. Benden önceki belediye başkanları da bu konuyla ilgili proje üretmişti. Geçtiğimiz yıl mülk devriyle ilgili çalışmalar yaptık. Mart ayında 40 bin metre karelik stadyumun devrini aldık. Bu proje hem yeşil alanını çoğaltacak, trafik ve otopark sorunu çözeceğiz. Bir kuşla 3 hatta 4 kuş vuracağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projeyi kabul etti. Bu alanın yanında 14 bin metrekarelik Çamlıpark alanımız vardı. Onun da birinci etabı başlanmış, ben tamamlandım. Peyzaj noktasında sıkıntılar var. Bu anı da yapabilir miyiz dedik. Onu da millet bahçesine katarak yaklaşık 54 bin metre karelik bir yeşil alan olacak. Projenin yüzde 80-90 seviyesinde geldi. Bu ay sonunda Bakanımıza sunulacak. Üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Umarım pandemi süreci engel olmaz ve 2023’e yetiştirmek istiyoruz” dedi.  

BERGAMA'DA STADYUM MILLET BAHÇESI OLACAK... BAŞKAN KOŞTU: "SÖZÜMÜ GERÇEKLEŞTIRIYORUZ" HABERI IÇIN TIKLAYINIZ!

ŞİMDİ HER YOL BERGAMA’YA ÇIKACAK
Bergama’nın yapılan yatırımlarla birlikte cazibe merkezi haline geldiğine kaydeden Koştu, “Pandemi döneminde bir çok firma Bergama’da yer aldı. Çandırlı limanı, serbest bölge projesi, otoyol projeleri Bergama’yı cazip haline geldi. Nüfus yoğunluğun da artacağı Bergama’yı hazırlamamız gerekiyor. Bergama Çevreyolu başladı. 2021 yılında kullanmaya başlayacağız. Bergama’nın 20 yıldır beklediği bir projeydi. Adnan Menderes’e yeni bir bulvar oluşturacağız. Bergama eskiden unutulmuş, İzmir’e uzak, çıkmaz sokak olarak atlandırıldı. Bergama İzmir’in yıldızı olacak. Yapacağımız hizmetler herkese ulaşacak. Ben şimdi her yol Bergama’ya çıkar diyorum. İZBAN’ı da bağlarsak, Bergama cazibe merkezi olacak” açıklamasında bulundu.

BERGAMA ÇEVRE YOLU INŞAATI BAŞLADI HABERI IÇIN TIKLAYINIZ!

SAĞLIK MERKEZİ KURACAĞIZ
İlçeye salık alanında da yatırım yapılacağını belirten Koştu, “Bergama’da öğrencilerin kalacak yeri yoktu. Pandemi döneminde yeni bir ihale yaparak KYK’ya ait 500 kişilik yurdun temelini attık. Eski Bergama Devlet Hastanesi’nin bulunduğu atıl bir alan var. Projelendirme yapıldı 2020 yılı planlamasına koyuldu. Pandemi nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nın önceliği değişti ama biz buraya Ağız diş merkezi ve toplum ruh sağlığı aynı zamanda aile sağlığı merkezi kurulacak. Bunu da Bergama’ya kazandırmış olacağız” diye konuştu.

TARIMA DAYALI İHTİSAS SANAYİ BÖLGESİ GELİYOR
Koştu son olarak şunları söyledi:
“Tarıma dayalı bir ihtisas sanayi bölgesi için fizibilite çalışmamız oldu. İzmir Ticaret Odası ve Bergama Ticaret Odasıyla birlikte istişare ediyoruz. Bununla ilgili Temmuz ayında bir takım ziyaretler yaptık. Bergama’ya yakışır bir şekilde Tarıma dayalı bir sanayi bölgesini kazandıracağız. Bu da yaklaşık 4 bin kişiye istihdam alanı açacak. Şehir merkezinde 36 bin metre karelik bir Zeytinpark projemiz var. Her zaman proje üretmeye çalışıyoruz. Geçmiş yıllardan kalan bir yığılma var ama hepsini çözeceğiz. yeni projelerle bizi beklesinler. Bizim yapacağım çok işlerimiz var.”