Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Buca Belediye Başkanı CHP’li Erhan Kılıç, online basın toplantısı düzenledi. Yaptıkları çalışmalar hakkında konuşan Başkan Kılıç, “Yerel yönetimler mevcut gelirleriyle Pandemi sürecini elindeki tüm imkanlarla yönetiyor. Ben, merkezi hükümetin bu tür travmatik durumlarda yerel yönetimlere destek olması gerektiğini düşünüyorum. İlk bu süreç ortaya çıktığında bizler resmi makamlarla toplantılar gerçekleştirdik. İzmir genelindeki vakaların yaklaşık yüzde 30-40’nın Buca’da olması beklentisi vardı. Bu beklenti nüfus yoğunluğundan kaynaklanıyordu. Buca ilçemiz orta ve orta gelirin altında vatandaşlar diyebileceğimiz nüfus yoğunluğuna sahip. Dolaşımdan kaynaklı vaka sayısının da yüksek olması bekleniyordu. Biz Türkiye’de resmi olarak ilk vakanın açıklanmasının ardından bu salgından ‘Vatandaşı nasıl uzak tutarız’ çalışmasına girdik. Wuhan’daki Pandemi mücadelesinin araştırmasını yaptık, Çince metinleri Türkçeye çevirdik. Kent dezenfektasyonunun önemli bir yer tutuğunu gördük. 4 araç bulduk. Dezenfektasyon virüsle mücadele edebilecek en önemli yapıya sahip. Bu araştırmaları yaparak bunları belediyemize kazandırdık. Tüm mahalleleri muhtarlar kılavuzluğunda dezenfekte ettik. Sokakların kendi içindeki denetimini sağlamak amacıyla böyle yaptık. Tüm sokak ve caddelerin tamamını dezenfektasyon araçlarımızla dezenfekte ettik. Şöyle bir durumla karşılaştık. Toplam İzmir’deki vakaların yüzde 30-40’ının Buca’da olması beklenirken, normal vaka sayısında bile İzmir genelinde çok arka sıralardayız şu anda. Bu dezenfektasyondan dolayı mı derseniz size cevap veremem. Fakat 1 tane vatandaşımız dezenfektasyonlarla salgından korunduysa bize ne mutlu” dedi.

“300 BİN MASKE 25 BİN ERZAK DAĞITTIK”
İlçede Pandemi çalışmaları kapsamında maske ve erzak dağıtımı yapıldığını dile getiren Erhan Kılıç, “Son yapılan araştırma ve açıklamalarda virüsün havada belli bir saat askıda kaldığı, sokakta yere inmesi durumunda bile 13-14 gün hayatta kaldığı ve bulaşabildiği söylenildi. 300 bine yakın maske dağıttık. Belediye tesisi, Pazar yerleri, otobüs durakları, insanlar belediyemize gelerek maske temin etti. Bizim Pazar yerlerimiz var, sosyal mesafenin korunmamasından dolayı ulusal medyada sıkça yer alır. Biz günde 5-6 bin civarı maske dağıttık. Erzak talebi vardı. Belediyemize kayıtlı ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımlar dışında salgından dolayı işini kaybetmiş, zor duruma düşmüş vatandaşlarımıza da erzak yardımında bulunduk. Mayıs sonu diyorduk ama 15 Hazirana sarkabilir. Yaklaşık 25 bine yakın erzak dağıtmış olacağız bu süreçte. İlk sokağa çıkma yasağı açıklandığında ertesi gün vatandaşlarımızın özelikle temel gıda maddesi ekmeğe ulaşımı için çalıştık. 200 bin ekmek, pide, boyoz yumurta dağıttık. Hala devam ediyor çalışmalarımız, Pandemi süreci devam ediyor çünkü. Normalleşme süreci için kendi açımızdan bir takvime girdik” dedi.

“PERSONEL SIKINTISI ÇEKİYORUZ”
Süreçte 12 yaş altı çocuğu olan kadın çalışanlara izin verildiğini ifade eden Kılıç, “Personel konusunda çok ciddi sıkıntı çekiyoruz. 12 yaşından küçük çocuğu olan kadın çalışanlarımıza izin verdik. Bu uygulamayı da ilk olarak biz Buca’da başlattık. Buna ilaveten karantinaya giren, raporu olan personellerimiz var.  Bu sebeplerle parklardaki posalama konusunda geride kaldık. Bunun için seferberlik başlattık. 15 gün içinde bakım işini bitireceğiz” dedi.

“CEZAEVİNİN KALKMASI LAZIM, HAMZA DAĞ VE ATİLA KAYA MÜCADELE VERİYOR”
Buca cezaevinin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken CHP’li Kılıç, Ak Partili vekiller Hamza Dağ ve Mahmut Atila Kaya’ya çalışmalarından dolayı teşekkür ederek “Buca cezaevinin benim dönemimde kalkmış olması çok önemli değil ama kalkması lazım. Şu an bile Buca’da olmaması gereken bir yapı. Ben değil başkası da olsa kalkmalıydı. 21’inci yüzyıldayız, kent estetiği, ulaşıma vurduğu darbeyi bir kenara bıraksak da bir hukukçu olarak söylüyorum, insan haklarına uymayan bir cezaevi. E tipi artık dünyada terk edilmiş bir sistem. Cezaevinin her açıdan bir an önce kaldırılması gerekiyor. Biz parti ayrımı gözetmeksizin ‘Hizmetin siyaseti olmaz’ diyerek çalıştık. Cezaevinin kaldırılması için bize destek veren Atila Kaya ve Hamza Dağ’a teşekkür ediyorum. Ankara’da birlikte görüşmeler yaptık. İnisiyatif aldılar, mücadele veriyorlar” dedi.

“BUCA METROSUNDA SON NOKTAYA GELDİK”
Buca metrosunda son aşamaya gelindiğini ve Pandemi sürecinin hemen ardından temel atılacağı yönünde bilgilendirme yapan Başkan Kılıç, “Buca metrosunda son noktaya geldik. Tunç Başkan da Buca metrosu konusunda çok kararlı. Pandemi sürecinden sonra temel atılacağını düşünüyorum. Yani Buca metrosu yürüyor” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE UYUMUMUZ HARİKA”
Buca Belediye Başkanı CHP’li Erhan Kılıç İzmir Büyükşehir Belediyesi ile harika bir uyum içinde çalıştıklarını ifade ederek, “Büyükşehir ile harika durumdayız. Tunç Soyer Buca’ya ciddi önem veriyor. Buca’da ciddi çalışmalar yapıyor. İzbeteon Buca’da çalışmaya başladı. Tunç Başkanla senkronize olarak çalışıyoruz. Kendisine teşekkür ediyoruz. İzliyoruz, iyi çalışmalara imza atıyorlar. Harika uyum içinde çalışıyoruz” dedi.

“BUCA BORÇLANMADI, BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR”
Buca Belediyesi’nin 384 milyon civarındaki borcunun 255 milyona indirildiği bilgisini veren Kılıç, “Biz göreve geldiğimizde Buca Belediyesi’nin 384 milyon civarında borcu vardı. Şu an 255 milyon civarında borcu kaldı. Bu borç şirket borçları falan değildi. Yani belediyeye bağlı şirket borçlarından bahsetmiyorum. Bu borç direkt belediyenin kaşeli, imzalı borcuydu. Biz bunun bir kısmını ödeyerek 255 milyon civarına düşürdük. Bu zorlu süreçte çok iyi borç ödediğimizi düşünüyorum. Buca Belediyesi borçlanmadı, küçülmedi, büyüdü, büyümeye devam ediyor. Belediye şirket borçlarını hemen göreve gelir gelmez ödedim” dedi.