Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç barınma sorunu yaşayan üniversite öğrenciler için yurt yapacağını açıkladı. Üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte, kalacak yer bulamadıkları için parklarda yatarak seslerini duyurmaya çalışan öğrenciler için kolları sıvayan Kılıç, “Kuruçeşme’de, Dokuz Eylül Üniversitesi kampüsünün tam karşısında, yani Tınaztepe kampüsüne çok yakın 110 kişilik yurt yapacağız. Planlarında da yurt olarak görünüyor, projeler bitmiş durumda. Bütçemize de koyuyoruz ve büyük ihtimalle 2022 başında inşaata başlayacağız” dedi.  

“ÖĞRENCİLER ZOR DURUMDA” 

Öğrencilerin barınma konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını aktaran Kılıç, “Öğrenciler gerçekten zor durumda. Pandemi dönemiyle beraber özellikle inşaat piyasasında kullanılan tüm materyallerin hepsine çok ciddi zamlar geldi. Demir, beton gibi malzemelerin pandemi nedeniyle Avrupa’da üretimi olmadığı için, yapılan üretim de çok düştüğü için, şu an hali hazırdaki Türkiye’de üretilen betonun büyük kısmı ihraç ediliyor. Demir de aynı durumda. Arz talep dengesinden kaynaklı, bunların fiyatlarında fahiş artışlar oldu. Döviz kurlarının yükselmesi, ihracat talebinin yoğun olması fiyat artışına sebep oldu. İnşaat maliyetleri 2-3 katına çıktı” açıklamasında bulundu.   

“TALEP YOĞUNLUĞU FİYATLARI ARTIYOR 

Pandemiyle birlikte inşaat maliyetlerinde ciddi bir artış olduğunu, maliyet artışlarının da satın alma ve kira bedellerine yanısıdığının altını çizen Başkan Erhan Kılıç, “Bir evin metrekaresi bundan 2-3 yıl önce bin 200 lirayken şu anda 3-4 bin liraları buldu. 1 artı 1 ev yapacak müteahhide bu evin sadece maliyeti 150-200 bin lirayı buldu. Bunun yanına arsa maliyetini de koyduğunuzda 1 artı 1 evin maliyeti 350-400 bin liraya çıkıyor. Bunun üzerine de müteahhit kar marjını koyacak ve satacak. Öncelikli olarak müteahhidin burayı yapması, yapabilmesi lazım. Bu fiyatlarla da yerel müteahhitler kolay kolay inşaata girmek istemiyor ama yoğun bir talep var. Çünkü Türkiye genç bir nüfusa sahip. Sürekli konut talebi var, artıyor talep. Bunun karşılığında arz düşük, arz düşük kalınca arz talep dengesindeki bozukluk fiyat artışına sebep oluyor. Kapitalist sistemlerde maalesef arz talep dengesindeki değişim fiyata yansıyor. Arz düşükse talep fazlaysa fiyatlar artıyor, arz fazla talep azaldığı takdirde de fiyat düşüyor. Bu işin mağduru vatandaş oluyor” diye konuştu.  

“BELEDİYE İMKANLARI KISITLI” 

Yasaların, belediyelerin yurt işletmesine olanak sağlamadığını söyleyen Kılıç, “Belediye olarak bizim yapacaklarımız çok kısıtlı imkanlar doğrultusunda. Çünkü; yasayla belediyelerin yurt işletmesi şu anda mümkün değil. Devlet bize, ‘Yurt işletemezsin. Yaparsın ama işletemezsin’ diyor. Böyle bir durumda belediyeler ne yapsın? Vatandaşa biz ücretsiz konut sağlayamayız, ne böyle bir görevimiz ne de böyle bir bütçemiz var. Yurt yaparsanız bunu işletemiyorsunuz, çalıştıramıyorsunuz. Bu birazcık merkezi hükümetin ilgileneceği bir sorun. Konut fiyatlarının artması, konut kiralarının artması veya inşaat maliyetlerinin artmasının belediyelerle ne ilgisi olabilir” dedi.  

“GEÇİCİ BARINMA ÇÖZÜMLERİ ÜRETİYORUZ” 

Mağdur durumda olan öğrenciler için çözüm arayışında olduklarını belirten Kılıç, “Buca Belediyesi’ne ait bir misafirhane yok. Yurt yerimiz var, orayı yapacağız. Bunun dışında da ‘Ne yapabiliriz’ diye düşünüyoruz. İhtimallerden biri Dere Kafe dediğimiz, vatandaşların, özellikle kamp yapmak isteyenlerin kullandığı bir yerimiz var. Orayı belki misafirhaneye, geçici barınmaya çevirebiliriz ama kış aylarında çok zor olur. Geçici olarak 1-2 aylığına orayı düzenlemeye çalışıyoruz. Bu tabi sınırlı sayıda öğrenciyi geçici süre barındırabilecek bir alan yaratacak. 80 bin nüfusa sahip bir üniversiteden bahsediyoruz.  Tabi ki yapacağımız 110 kişilik yurt yaraya tam anlamıyla merhem olmayacak ama en azından safımız belli olsun. 110 öğrencimize barınma imkanı sağlamış olalım” ifadelerini kullandı.  

“GENÇLİK MERKEZİMİZDE İMKANLAR SAĞLIYORUZ” 

Öğrencilerin birçok ihtiyacı için gençlik merkezlerinde çözüm ürettiklerini dile getiren Kılıç, “Bizim Tarık Akan gençlik merkezimiz var. Merkezimizin 35-40 bin üyesi var. Burada öğrencilerimiz çamaşırlarını yıkıyorlar. Bizde büyük makine var, o makinede öğrencilerimiz battaniye ve yorganlarını yıkayabiliyorlar. En zor şeydir, öğrencilerin battaniye ve yorgan yıkayabilmesi, ben öğrenciyken hatırlıyorum, battaniye, yorgan yıkayabileceğimiz hiçbir yer yoktu. Biz bu imkanı sağlıyoruz, kurutma makineleri, ders çalışabilecekleri etüt alanları, zaman geçirebilecekleri, sosyo-kültürel faaliyetler yapabilecekleri bir merkezimiz var. Burası barınma amaçlı değil ama öğrencilerimiz sıcak ortam bulmak ve saydığımız diğer faaliyetleri gerçekleştirmek için bu merkezi kullanıyorlar” dedi.