Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, 4 Kasım'ı 5 Kasım'a bağlayan gece saat 03.26'da Buca merkezli meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklamalarda bulundu. İzmirlilerin henüz Bayraklı depreminin travmasını atlatamadığını anlatan Kılıç, kentlerin deprem gerçeğine hazır olması gerektiğini kaydetti. Yaşanan depremlerden ders alma sürecinin geride kaldığını aktaran Kılıç, "Artık uygulamaya geçilmeli" diyerek, "Depreme uykuda yakalandık. Hepimizde, Bayraklı depreminin ardından İzmirliler olarak ciddi bir travma vardı. Ben Bayraklı depremi olduğunda belediye binasındaydım, hala depremin şiddeti hafızamda. Bizim yaşadığımız Buca depremi de biraz daha sürseydi daha ciddi sonuçları olabilirdi. Depremler bize şunu hatırlatıyor, doğal afetlerin, felaketlerin ne zaman geleceği belli değil. O yüzden hazırlıklı olmamız gerekiyor. Depreme dayanıklı binalarımızın olması gerekiyor. Ders alma süreci artık geçti, uygulamaya geçilmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu. 

"BUCAKUT AFAD'TAN AKREDİTE ALDI"

BUCAKUT ekiplerinin kısa sürede organize olarak sahaya çıktığını belirten Kılıç, "15-20 dakika içinde BUCAKUT organize oldu, sahaya indi, hasar tespit çalışmalarına başladı. Bayraklı depremi ile biz BUCAKUT sürecini hızlandırmıştık, 2 yıl boyunca alınması gereken her eğitimi aldılar ve ciddi bir başarı elde edildi. AFAD'tan akredite edilen belki de ilk ilçe belediyesi haline geldi BUCAKUT. Şu anda araçları, ekipmanlarıyla, gönüllü personelleriyle profesyonel olarak çalışıyorlar. Depremde arama kurtarma ekiplerinin  ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Hasar tespit çalışmalarında, vatandaşlara psikolojik destek kapsamında BUCAKUT yaptı çalışmaları. İnşallah BUCAKUT'a hiçbir zaman ihtiyaç duymayız" dedi. 

"HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"

İlçedeki hasar durumuna yönelik bilgi veren Kılıç, "2 vatandaşımızı kaybettik, bunlar panikten kaynaklı kayıplardı. Yaklaşık 10 civarında yaralımız vardı ayakta tedavi edildi. Bir binada çatı düşmesi vardı. Şu anda hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar somut olarak elimizde başka hasar verisi yok" diye konuştu. 

"BUCA'YI 21. YÜZYILA UYGUN PLANLADIK"

İlçenin yapı stokuna yönelik de açıklamada bulunan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, "Buca plansız büyümüş, ıslah imar planlarıyla şu ana kadar gelmiş. Yola göre ev değil eve göre yol yapılmış. Yapı stoku kötü, 2000 öncesi yönetmelikle yapılmış. Biz bunu yerinde dönüştürerek, yani binayı yıkıp yerine aynısının yenisini yapınca kentsel dönüşüm yapmış olmuyoruz. İçinde bol yeşil alan olan, geniş bulvarlar olan, otoparklar olan, sosyal donatı alanlarının olduğu planlar yaparsanız kentsel dönüşüm yapmış oluyorsunuz. Her şeyin nerede olacağı belli, trafik sıkışıklığına meydan vermeyecek planlar yapmamız gerekiyor. Biz önce bu planlardan başladık. Çaldıran planları yani Atatürk maskının olduğu yerdeki planlarımızı bitirdik. Ardından Ova birinci etap yaklaşık 120 hektarlık alanı da planladık ve meclisimizden geçti. Ova'nın diğer etapları Ufuk, Dicle, Yiğitler, Barış Mahalleleri planlarını hazırladık, meclise sunacağız. Kentin tamamına yakınının planları 21. yüzyılın plancılık anlayışına uygun şekilde yapıldı. Meclisimize sunulacak" ifadelerini kullandık.