Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Buca Belediyesi 2022 yılı ilk meclisi Başkan Erhan Kılıç idaresinde gerçekleştirildi. Meclisin açılışını yapan Başkan Kılıç, 2022 yılını tebrik etti. Başkan Kılıç, geçtiğimiz meclislerde alınan 10 milyon TL’lik kredi yetkisinin kullanılmadığı bilgisini meclis üyeleriyle paylaşarak “Geçen mecliste aldığımız 10 milyonluk borçlanmayı faiz oranları çok yüksek olduğu için kullanmadık” dedi.  

DENETİM KOMİSYONU ÜYELERİ SEÇİLDİ 

2022 yılı Denetim Komisyonu’na 1 yıllık görev için CHP’li meclis üyelerinden Fikret Aktaş Züleyha Bingöl ve  Gündüz Koçak AK Partili Meclis Üyeleri Abdurrahim Ertaş, Zülfiye Kula seçildi.  

BAŞKAN KILIÇ, “FAİZ YÜKSEK OLDUĞU İÇİN KREDİYİ YAKTIM” 

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın meclisten istediği 50 milyon borçlanma yetkisi talebi AK Parti grubu tarafından eleştirilere neden oldu. AK Parti Meclis Üyesi Ekrem Gündoğdu, “Bu para nasıl kullanılacak meclisi bilgilendirin” çıkışında bulundu. Gündoğdu’nun sorusu üzerine konuşan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, “Daha öncede konuştuk, kamu kurumları, belediyeler, devlet borçlanır. Hatta birçok kurum, yaptıkları borçlanmayı ‘Borçlanma limitimiz, borçlanabilecek mali durumumuz var’ şeklinde kamuoyuna duyurur. İsmini söylemeyeceğim daha önce farklı partide olup başka partiye geçen bir belediye var. Bu belediye çok düşük bir nüfusu varken büyük bir borçlanmayı meclisinde yaptı. Biz 10 milyonluk yetki aldık, yaşadığımız son kaotik durumlardan dolayı kullanmadık. Ben o krediyi 3 buçuk puan faizle kullanmayı kendime zul olarak gördüm ve yaktım krediyi, kullanmadım, çekmedim, yüksekti çünkü faiz oranı” dedi.  

“KİRALIK ARAÇ KULLANMAK İSTEMİYORUM” 

2022 yılı bütçesine araç kiralama kaleminin çok alt sınırda yer verildiğini, kiralık araç kullanmak istemediğini vurgulayan Başkan Kılıç, “Gerçekleşen bütçemizin yeniden değerleme oranıyla çıkan borçlanmadan daha düşük bir meblağ için kredi yetkisi istiyoruz. Belediyemizin çalışmalarında kullanacağız; mesela ben artık araç kiralamak istemiyorum, bunu temizlik işlerinde yaptık, Fen İşlerinde de kiralık araç kullanmak istemiyorum, tüm araçları belediyemize kazandırmak için mücadele vereceğim. Ekim-Kasım ayına kadar bir alımla ilgili görüşmelerimizi yaptık, belki borçlanmanın dışında bir leasingle tesisat alma durumumuz vardı. Fiyat artışları herkesin malumu, bırakın fiyat artışını 300 bin liralık binek araç 600 bin lira oldu bırakın onu termin süresi yok. Devlet Malzeme Ofisi (DMO) parayı hemen yatırmanızı istiyor. Diyelim 10 birimlik makine alacaksınız DMO, ‘parasını yatır makbuzunu yolla’ diyor. Önceden termin süresi verirdi, şu an süre verilmiyor. Üstüne üstlük 7 ay sonra termin gerçekleşti diyelim; ‘o gün fark varsa onu da senden alırız’ diyor. Biz şu an harıl harıl araç arıyoruz. 703 milyonluk bütçeye kiralamayı hiç koymadık dersek yeridir, sadece 100 milyonluk kiralama koyduk, araçlarımızı alacağımıza inanmıştık çünkü. Özel iş makinalarından ihtiyacımız olan 4-5 makinayı yakında alacağız, Nisan – Mayıs gibi termin gerçekleşirse araçları bulabilirsek onu da ilk yarı yıl bitmeden almaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.  

“ASFALT ŞANTİYESİ KURUYORUZ” 

50 milyonluk kredinin kullanılacağı alanları meclis üyelerine anlatan Başkan Erhan Kılıç, “Asfalt şantiyesi kuruyoruz. Asfalt şantiyesi protokolünü biz krizden önce TL olarak imzalamıştık. Hemen hemen 1 milyon dolar civarı… Dolar 2 katına çıktı, malzemeler dolara endeksli… ‘Bizim  sözleşmemizde TL yazıyor, sözleşmeden dönmeyiz’ dedik, Şubat 15 gibi biter diye düşünüyoruz. Onu da Leasing üzerinden alabiliriz diye düşündük 3 bankayla görüştük, ‘veremem’ dediler. Tutarın üçte birini Ocak ayı içinde istiyor, onu yatıracağız. Bunun için kullanacağız 50 milyonu. Çünkü faiz dahil 50 milyon. Bunun 10 milyonu asfalt plentine gidecek. Burada durum bu şekilde, bunun bir sorunmuş gibi görülmesi bana çok doğru gelmedi” dedi.  

AK PARTİLİ GÜNDOĞDU, “BİZ ‘HAYIR’ DİYORUZ” 

Başkan Erhan Kılıç’ın açıklamasının ardından konuşan AK Partili Gündoğdu, “3 yıla yakın görevdeyiz. İlk sene 30 milyon kredi başvurunuz oldu, ikinci sene 31 buçuk milyon başvurunuz oldu, biz size 10 milyonluk kredi kullanma yetkisi de verdik, kullanmamış olmanız sizin sorununuz. 2 tane kupon arsamız için yetki istediniz, hukukçu kimliğinizle bastırmak suçluluk duygunuzdandır, 2 tane benzin istasyonu yetkisi istediniz. 6 bin 500 metrekare satış yetkisi istediniz. Geçen sene biz 703 milyon bütçe yapıyoruz dediniz, şimdi de 50 milyon borçlanma talebiyle geliyorsunuz. Bütçenin yüzde 40’ını personel giderlerine ayırırsınız, kalanıyla hizmet yapacağım diyorsunuz, bir de borçlanma yetkisi istiyorsunuz. Allah aşkına Buca’ya ne hizmet yaptınız da 50 milyon daha borç istiyorsunuz? Geldiğinizde yaptığını serzenişlerin aynısını şimdi siz yapıyorsunuz. Bu sevdadan vazgeçin, borçlanmayı erteleyin. Biz hayır diyoruz” diye konuştu.  

BAŞKAN KILIÇ, “EKONOMİDE KAOTİK ORTAM VAR” 

Eleştirilere yanıt veren Başkan Kılıç, “Bütçe gerçekleştirme oranımız yüzde 99’a yakın. 50 milyonun 15’i faize gider. Asfalt plentinin parası gidecek. Bizim almayı planladığımız araçların total fiyatı 55 bin liraydı şu anki bedel 100’ü geçmiş durumda ayrıca araç da yok. Sistem bir otursun, döviz kurunda kaotik bir ortam var, böyle bir durumda ne yapabiliriz” dedi.